Meditatia atenta este un tip de meditatie care implica focusarea mintii pe momentul prezent. Mai exact: presupune constientizarea si observarea gandurilor care iti vin in minte in momentul in care meditezi, fara a le judeca insa.
De ce sa practici meditatia atenta? Pentru ca ajuta creierul sa se “opreasca” din a gandi si sa se “odihneasca”, iar rezultatul inseamna considerabil mai putin stres.
Iti detaliem pasii pe care trebuie sa-i urmezi ca sa practici meditatia atenta.
1. Gaseste un loc linistit si confortabil, unde sa nu fii deranjata de nimeni. Aseaza-te pe un scaun sau direct pe podea (cu o perna subtire sub sezut) si tine-ti capul, gatul si spatele drepte, dar nu incordate. Incearca sa lasi deoparte toate gandurile despre trecut si viitor si ramai in momentul prezent.
2. Devino constienta de respiratie, focusandu-te pe senzatiile pe care le experiementezi in timp ce inspiri pe nas si expiri pe gura. Simte-ti stomacul care se ridica si se coboara, aerul care iti intra prin nari si iese pe gura. Fii atenta la modul in care se „simte” fiecare respiratie. Fii constienta si de sunetele din mediul inconjurator, dar de cum le auzi, nu incerca sa le analizezi, ci lasa-le sa treaca pe langa tine.
3. Priveste gandurile care iti apar in minte, fie ca sunt griji, frici, sperante, anxietati. Cand gandurile apar, nu incerca sa le ignori, sa le suprimi sau sa le critici, doar fii constienta de ele, ramai calma si foloseste respiratia ca sa-ti pastrezi concentrarea.
4. Daca simti ca te ia valul, adica te lasi angrenata in vartejul gandurilor, constientizeaza spre ce s-a indreptat mintea ta, fara sa te judeci, si reintoarece-te in prezent, concentrandu-te pe respiratie. Daca ti se intampla sa-ti pierzi concentrarea, nu trebuie sa fii dura cu tine si sa te superi pentru ca nu reusesti sa te mentii in prezent. Meditatia inseamna intelegere si iertare.
Sursa: andreearaicu.ro
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro