Investigatii medicale pentru diagnosticarea nodulilor la san

Investigatii medicale pentru diagnosticarea nodulilor la san
Investigatii medicale pentru diagnosticarea nodulilor la san

Cele mai multe dintre femei sunt extrem de ingrijorate in momentul in care descopera un nodul la san.

Frica pe care o simt le determina sa se gandeasca la cel mai dur diagnostic: cancerul. Tot frica e cea care le determina sa amane un consult de rutina, greşeala care poate fi platita cu pretul sanatatii sau chiar al vietii.

Cate dintre aceste femei ar mai amana controlul specializat al sanilor daca ar ştii ca una din opt femei dezvolta cancer la san pe parcursul vietii şi ca mamografia de screening a redus mortalitatea provocata de cancerul mamar cu 30% la nivel mondial?

O femeie nu are de ce sa se teama de controlul de rutina,

deoarece 9 din 10 noduli la san detectati sunt benigni, aceştia fiind inofensivi, dar e nevoie de monitorizarea lor. In plus, singurul care poate face diferenta dintre un nodul benign şi unul malign este medicul senolog. Iata care sunt investigatiile medicale cu ajutorul carora se pot detecta şi diferentia nodulii.

Examinarea prin palpare

Statisticile arata ca 40% dintre femei vor descoperi un nodul mamar la un moment dat in viata lor.

Insa, in general, o femeie poate simti prin autopalpare numai tumori ce depaşesc 2 cm. In schimb, un medic senolog poate palpa o formatiune tumorala incepand de la 1 cm.

Cu toate acestea, examinarea prin palpare nu este eficienta in detectarea timpurie a cancerului la san. De aceea, pentru detectarea formatiunilor milimetrice, chiar şi de 0,2- 0,3 mm, care sunt inca insesizabile prin palpare, sunt utilizate investigatiile specializate descrise mai jos.

Mamografia

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Mamografia este o examinare a sanilor realizata cu ajutorul razelor X şi este metoda cea mai fidela pentru detectarea unei formatiuni mamare inainte ca pacienta sau medicul sa o poata palpa. Indiferent daca ai risc crescut sau risc obişnuit de a dezvolta cancer la san, mamografia este singura metoda de screening recomandata de medici pentru toate categoriile de populatie.

Specialiştii recomanda ca, odata ce ai depaşit varsta de 40 de ani, sa faci regula mamografie la ambii sani, la o frecventa stabilita de medicul care urmareşte evolutia sanatatii sanilor tai. Inainte de implinirea varstei de 40 ani, mamografia se realizeaza doar la recomandarea medicului.

S-a estimat ca, prin efectuarea şi interpretarea mamografiei intr-un centru specializat in diagnosticul afectiunilor mamare, se pot detecta aproximativ 90% din cazurile de cancer la san.

Aceasta investigatie este cu atat mai importanta cu cat la mamografie se vad chiar şi microcalcificari, care pot fi unicul semn de cancer in unele cazuri.

Daca tu sau medicul ati simtit un nodul, dar mamografia arata rezultate normale, investigatiile vor continua pentru completarea diagnosticului cu ecografia mamara, rezonanta magnetica sau, daca e cazul, biopsie.

Ecografia mamara

Ecografia mamara este o examinare a sanilor realizata cu ajutorul ultrasunetelor, folosita pentru diagnosticarea sanilor femeilor sub 40 de ani, ai femeilor gravide sau ai celor care alapteaza.

Ecografia mamara este folosita şi ca metoda de investigare complementara mamografiei, la femeile peste 40 de ani.

Atunci cand ecografia mamara este realizata de un medic specializat in afectiuni mamare, aceasta investigatie are avantaje considerabile pentru pacienta. Ecografia mamara este neinvaziva, permite analiza in timp real a imaginilor captate de aparatul medical, nu este dureroasa şi poate fi realizata in orice zi a ciclului menstrual.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Cu

ajutorul acestei investigatii, medicul poate diferentia un chist umplut de lichid de un nodul solid, un nodul solid benign de un nodul solid suspect sau chiar cu aspect tipic de cancer. In plus, cu ajutorul ecografiei se pot examina zonele axilare şi cele subclaviculare pentru a aprecia existenta sau absenta de adenopatii satelite. Daca prin ecografia mamara medicul nu poate diferentia clar natura formatiunii, e necesara o investigatie suplimentara, sonoelastografia.

Sonoelastografia

Sonoelastografia este o examinare a sanilor realizata cu ajutorul ultrasunetelor prin care se masoara elasticitatea unei formatiuni in comparatie cu tesutul mamar adiacent sanatos. Aceasta investigatie vine in completarea ecografiei mamare şi poate fi realizata doar cu un ecograf ce include echipare aditionala cu modul de elastografie.

La fel ca ecografia, şi sonoelastografia este o metoda nedureroasa care ajuta medicul  sa poata diferentia nodulul benign de cel malign, pe baza diferentei de elasticitate dintre cele doua tipuri de formatiuni. In general, cancerele mamare sunt dure, rigide şi cu deplasare minima, iar nodulii mamari benigni sunt de obicei elastici, mai moi şi se deplaseaza mai mult.

E de la sine inteles ca amanarea controlului la medicul senolog este din start greşita, indiferent care ar fi diagnosticul primit de o femeie de la medic. Amanarea nu face decat sa creeze un stres suplimentar inutil şi sa duca, in unele cazuri, la inrautatirea starii de sanatate. Astfel ca, indiferent ca ai simtit sau nu un nodul, vorbeşte cu un medic specializat in afectiuni mamare despre importanta acestor investigatii.

Autor oferit de Dr. Mihaela Sebeni- Medic primar Radiologie şi Imagistica Medicala- Doctor in Stiinte Medicale.

 



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies