Istoria cerceiilor. Afla de ce sunt la moda de peste 8000 de ani!

Istoria cerceiilor. Afla de ce sunt la moda de peste 8000 de ani!
Istoria cerceiilor. Afla de ce sunt la moda de peste 8000 de ani!

Orice femeie detine in cutia cu bijuterii macar o pereche de cercei, dar te-ai intrebat vreodata care este istoria acestui accesoriu sau ce a reprezentat de-a lungul istoriei umanitatii?

 

Gaurirea urechilor reprezinta o modalitate de infrumusetare a corpului intalnita din cele mai vechi timpuri, existand consemnari despre aceasta practica chiar si in Biblie. Cele mai vechi dovezi arheologice despre purtarea cerceilor au fost descoperite in Persepolis, Persia (acestia fiind purtati de soldati), dar si in mormantul lui Tutankhamun din Egiptul Antic (cerceii erau purtati numai de copii). In India, copiilor li se facea gaura in ureche, imediat dupa nastere in timpul unui ceremonial religios, numit Kharnavedha, iar practici similare se realizau in Nepal, Sri Lanka si Laos.
In Europa, cerceii au devenit la moda, in 1590 in timpul Renasterii Englezesti, cand doamnele de la curte purtau cercei sub forma unor inele sau toarte de aur, imbogatiti cu pietre pretioase sau cu perle, dar si printre marinarii care strabateau marile si oceanele. In cazul in care acestia mureau din cauza unei furtuni, cercelul din ureche ar fi servit pentru plata unei inmormantari crestinesti.
In Asia, Africa si America de Sud, cerceii erau purtati de reprezentantii triburilor, iar in Japonia acestia au fost purtati atat de barbati, cat si de femei pana in secolul al XIX-lea, cand au fost interzisi de Guvern.
Intre anii 1950-1960, practica gauririi urechilor a devenit practicata acasa, adolescentele organizand petreceri in acest scop. Un  astfel de moment face parte dintr-o scena din filmul Grease, filmat in 1959, unde Sandy (Olivia Newton-John) este filmata in timp ce prietenele ei ii gauresc urechea.
In 1960, acest serviciu a inceput sa fie practicat de doctori, dar a devenit disponibil si in magazinele de bijuterii din Manhattan. In anii ’70, cerceii au devenit foarte populari in randul comunitatilor hippie, apoi au devenit un simbol al culturii gay, iar in anii ’80 si ’90 au fost purtati de rock-star-uri, atleti, hip-hop-eri.
De-a lungul istoriei au fost inregistrate mai multe modele de cercei, precum Stud Earrings sau cerceii de mici dimensiuni prinsi pe lob cu surub, Hoop Earrings sau cerceii in forma de toarta cu aspect circular sau semi-circular, Dangle Earrings sau
cerceii candelabru, Cuff Earrings, cerceii cu clipsuri, cercei cu magneti, cercei formati dintr-un „pin” aflat pe lob si un lant care se se prinde de cartilagiul urechii, iar in fiecare zi creatorii de bijuterii inventeaza modele noi!
Dintre acestia, se spune ca hoop earrings sau cercei sub forma unor toarte rotunde avantajeaza orice fizionomie, ramanand actuali chiar si dupa 8.000 de ani! In plus, sunt usor de purtat, sunt accesibili si mereu in tendinte, fiind disponibili in game variate si in diferiote marimi.
S-a observat ca cei cu pietre stralucitoare sunt printre cei mai dezirabili de femei si chiar daca nu ti-i permiti pe cei incrustati cu pietre pretioase, intotdeauna ii vei avea la indemana pe cei decorati cu Swarovski Elements. Crystal-Fashion iti ofera o astfel de varietate de cercei cu cristale Swarovski de o stralucire si o claritate intensa si furnituri din argint care nu iti afecteaza santatea, in contact cu pielea sensibila.

Gaurirea urechilor reprezinta o modalitate de infrumusetare a corpului intalnita din cele mai vechi timpuri, existand consemnari despre aceasta practica chiar si in Biblie. Cele mai vechi dovezi arheologice despre purtarea cerceilor au fost descoperite in Persepolis, Persia (acestia fiind purtati de soldati), dar si in mormantul lui Tutankhamun din Egiptul Antic (cerceii erau purtati numai de copii). In India, copiilor li se facea gaura in ureche, imediat dupa nastere in timpul unui ceremonial religios, numit Kharnavedha, iar practici similare se realizau in Nepal, Sri Lanka si Laos.



In Europa, cerceii au devenit la moda, in 1590 in timpul Renasterii Englezesti, cand doamnele de la curte purtau cercei sub forma unor inele sau toarte de aur, imbogatiti cu pietre pretioase sau cu perle, dar si printre marinarii care strabateau marile si oceanele. In cazul in care acestia mureau din cauza unei furtuni, cercelul din ureche ar fi servit pentru plata unei inmormantari crestinesti. In Asia, Africa si America de Sud, cerceii erau purtati de reprezentantii triburilor, iar in Japonia acestia au fost purtati atat de barbati, cat si de femei pana in secolul al XIX-lea, cand au fost interzisi de Guvern.   

Intre anii 1950-1960, practica gauririi urechilor a devenit practicata acasa, adolescentele organizand petreceri in acest scop. Un  astfel de moment face parte dintr-o scena din filmul Grease, filmat in 1959, unde Sandy (Olivia Newton-John) este filmata in timp ce prietenele ei ii gauresc urechea. In 1960, acest serviciu a inceput sa fie practicat de doctori, dar a devenit disponibil si in magazinele de bijuterii din Manhattan. In anii ’70, cerceii au devenit foarte populari in randul comunitatilor hippie, apoi au devenit un simbol al culturii gay, iar in anii ’80 si ’90 au fost purtati de rock-star-uri, atleti, hip-hop-eri.    
De-a lungul istoriei au fost inregistrate mai multe modele de cercei, precum Stud Earrings sau cerceii de mici dimensiuni prinsi pe lob cu surub, Hoop Earrings sau cerceii in forma de toarta cu aspect circular sau semi-circular, Dangle Earrings sau cerceii candelabru, Cuff Earrings, cerceii cu clipsuri, cercei cu magneti, cercei formati dintr-un „pin” aflat pe lob si un lant care se se prinde de cartilagiul urechii, iar in fiecare zi creatorii de bijuterii inventeaza modele noi!

Dintre acestia, se spune ca hoop earrings sau cercei sub forma unor toarte rotunde avantajeaza orice fizionomie, ramanand actuali chiar si dupa 8.000 de ani! In plus, sunt usor de purtat, sunt accesibili si mereu in tendinte, fiind disponibili in game variate si in diferiote marimi. S-a observat ca cei cu pietre stralucitoare sunt printre cei mai dezirabili de femei si chiar daca nu ti-i permiti pe cei incrustati cu pietre pretioase, intotdeauna ii vei avea la indemana pe cei decorati cu Swarovski Elements. Crystal-Fashion iti ofera o astfel de varietate de cercei cu cristale Swarovski de o stralucire si o claritate intensa si furnituri din argint care nu iti afecteaza santatea, in contact cu pielea sensibila.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

 

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Teodora, acuzații dure la adresa lui Criss! „Erai numai cu Robi!” Iată cum a reacționat concurenta și ce replici acide a lansat către rivala sa

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies