Croissantul reprezintă unul dintre produsele de patiserie cele mai consumate. Însă știați care este istoria acestui preparat?
Aflați din rândurile următoare cine a inventat mai exact croissantul, dar și cum erau aceștia preparați în timpurile trecute. În plus, descoperiți și o rețetă de croissant cu unt absolut delicioasă, pe care cu siguranță vă va face plăcere să o preparați.
Cine a inventat croissantul
Primele istorisiri despre acest preparat deosebit de patiserie, croissantul, datează încă de pe vremea când turcii (1683), asediau Viena. Se spune că un patiser care lucra foarte mult timp, i-a auzit pe turci într-o noapte, cum încercau să sape un tunel sub zidurile cetății. Respectiva cetate era foarte bine apărată, prin urmare, patiserul a alertat straja orașului, care datorită acestuia, s-au putut apăra.
Patiserul respectiv care a asistat și la toate cele întâmplate, a avut o idee absolut minunată, de a coace, dintr-un foietaj, o prăjitură în forma simbolului turcilor asediatori, mai exact, în formă de semilună. S-a ales această formă, din simplul motiv de a avea senzația că mușcă din dușmani, în momentul în care concetățenii lui vor consuma aceste prăjituri.
Citeste si: Cum au luat naștere gogoșile. Inventatorul celor în formă de inel, avea vârsta de doar 16 ani
Într-o altă variantă a acestei povești, care rămâne la bătălia de la zidurile Vienei, constă în cinstea victoriei obținute, atunci când patiserii din Viena au păstrat tradiția acestui preparat special, în formă de semilună, pe care îl numeau „Kipfel”.
Conform maeștrilor-patiseri din prezent, există cel puțin 50 de parametri, pentru a obține un croissant cu adevărat gustos, care trebuie neapărat păstrați. Printre aceștia se numără și calitatea făinii, a untului, timpul de creștere a aluatului, fasonarea preparatului, temperatura cuptorului, durata coacerii și multe alte astfel de indicații importante.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Rețeta de Croissante cu unt
Ingrediente
Veți avea nevoie de următoarele ingrediente : 10 g de drojdie uscată, 125 ml de apă călduță, 75 ml de lapte călduț, 400 g de făină, 55 g de zahăr, o linguriță de sare, 2 gălbenușuri, 40 g de unt topit, 225 g de unt rece (tăiat cuburi), 30 ml de smântână lichidă 35% sau lapte și o jumătate de linguriță de zahăr.
Citeste si: Cine a inventat BECUL. Inventatorul vindea ziare și dulciuri într-un tren din SUA
Mod de preparare
Tot ce trebuie să faceți este să începeți prin a pune într-un castron, drojdia pe care o veți dizolva în apă și laptele pe care l-ați încălzit puțin. Apoi într-un bol veți adăuga făina, zahărul, sarea, amestecul de drojdie realizat, un gălbenuș de ou și untul pe care l-ați topit. Frământați tot aluatul pentru câteva minute, până în momentul în care va deveni neted și elastic. Apoi formați din el o minge mare, pe care o veți lăsa la crescut, acoperit cu o folie alimentară, într-un loc ferit și călduț, timp de aproximativ o oră.
Citește și: Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...- stirilekanald.ro
Cuburile de unt le veți pune între două foi de hârtie de copt, iar cu ajutorul unui sucitor, îl veți bate pentru a se aplatiza, pentru a ajunge la o grosime de aproximativ un centimetru. Untul se va pune la frigider. Apoi vom trece la frământarea aluatului crescut, doar pentru puțin timp, pentru ca mai apoi să îl punem la frigider pentru încă 30 de minute.
Pe o suprafață de lucru pe care ați pudrat-o cu făină, veți întinde apoi aluatul într-o formă dreptunghiulară, pe care o veți tăia în jumătate, pe lungime. Fiecare bucată de aluat o veți tăia în formă de triunghiuri, de aproximativ 20x10 cm. Rulați apoi triunghiurile, pe care le veți îndoi ușor, într-o formă de semilună.
Așezați cornurile într-o tavă, pe o foaie de hârtie de copt, la o mică distanță unele de altele, pentru că acestea vor crește. Timp de o oră, veți lăsa tava într-un loc cald, neacoperită, pentru ca croissantele să-și dubleze volumul. Apoi le veți unge cu un amestec de gălbenuș, smântâna lichidă și o jumătate de linguriță de zahăr. Croissantele se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, timp de 25 de minute, până în momentul în care vor deveni rumene.
Rețeta de Croissante cu unt este gata și le puteți servi calde. Poftă bună!