Istoria ielelor. Ce simbolizează această sărbătoare

ce sunt ielele
Istoria ielelor. Ce simbolizează această sărbătoare

Ielele sunt cunoscute fecioarele frumoase care cântă, dansează și pedepsesc anumite persoane. Însă știați care este istoria lor cu adevărat?

Aflați din rândurile următoare ce sunt mai exact ielele, ce simbolizează această sărbătoare, dar în doar câteva dintre tradițiile și superstițiile legate de această sărbătoare a ielelor.

 

Ce sunt Ielele

Ielele reprezintă personaje mitologice care se regăsesc deseori în folclorul românesc pe toată întinderea teritoriului. Acestea sunt cunoscute și sub numele de „Stăpânele Vântului”.

Vasile Alecsandri le-a numit astfel, pentru că numele lor nu trebuie să fie rostit sub nicio formă, ci ele trebuie să fie îmbunate prin folosirea altor denumiți, precum Sfinte de Noapte, Zânioare, Albe și așa mai departe.

Ielele sunt adesea prezentate sub forma unor fecioare cu părul despletit, foarte frumoase, care cântă, dansează și îi pedepsesc pe cei care se vor apropia de ele. În funcție de zona în care locuiți, aceste iele sunt cunoscute sub mai multe denumiri, iar printre acestea se numără și următoarele:  Iele, Milostive, Rusalii sau Măiestre.

Până în acest moment nu a existat o persoană care să le poată descrie cu exactitate. Este cunoscut doar faptul că sunt tinere, frumoase și că au niște voci minunate. Se spune că ielele sunt cele care îi farmecă pe flăcăii frumoși care ajung în preajma lor și care le văd dansul sau le aud cântul. Acestea îi vor adormi cu glasul lor minunat, iar pentru a se răzbunq îi pocesc cu sărutul lor.

obiceiuri de sarbatoarea ielelor

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: La ce temperatură se coc BEZELELE

 

Ce simbolizează sărbătoarea Ielelor

Originea acestei sărbători se poate spune că este una controversată. Anumite persoane susțin că ar fi provenit din cele trei fete ale lui Alexandru Machedon.

Cele care au băut din apa vie pe care acesta o păstra pentru bătrânețe. Alte persoane spun că ar fi cele trei slujnice credincioase ale aceluiași Machedon. Cele care după ce au băut din apa vie, s-au transformat în zâne nemuritoare și au zburat în lume.

Ele se sărbătoresc în special de Rusalii, atunci când se spune că cine muncește este aspru pedepsit de Iele.

Credința populară spune că dacă cineva muncește în această sfântă zi, este ridicat pe sus de vârtejuri și dus departe în pădure. De obicei, Ielele nu fac rău neprovocat, însă le place să se distreze, moment în care intră în gospodăriile oamenilor și aruncă asupra lor necazuri și boli.

Ele apar în special în nopțile cu lună plină, în poieni și păduri și se spune că dacă ești atent le poți auzi cântecul și râsul.

Îmbrăcămintea lor este una vaporoasă, iar în momentul în care cutreieră pământul, se spune că o fac sub formă de adiere de vară.

Citește și: „Nu credeam că se va duce la cea mai bună prietenă a mea”. A putut Ozana Barabancea să îl ierte pe fostul ei soț pentru infidelitatea sa?- kanald.ro

Citește și: Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare- stirilekanald.ro

ce simbolizeaza sarbatoarea ielelor

Citeste si: Pe ce dată se serbează Rusaliile în 2022. Ce semnifică această sărbătoare

 

Obiceiuri şi tradiţii de sărbătoarea Ielelor

  • Ziua de Iele este considerată sfântă, prin urmare, nimeni nu are voie să lucreze
  • În preajma sărbătorii Ielelor, fetele care îşi căutau sortitul aveau înainte obiceiul de a arunca o cunună pe acoperişul casei. Dacă aceasta rămânea acolo, fata urma să se mărite chiar în acel an, iar dacă ajungea pe jos, fata o mai arunca până rămânea prinsă, pentru a şti câţi ani mai are de aşteptat
  • În momentul în care cununa era aruncată pe colţul casei, fata trebuia să vină să o ia a doua zi dis-de-dimineaţă. Ea ducea cununa la vite, iar cu ochii închişi, o dădea de mâncare uneia dintre ele. Se spune că după cum arăta această vită, avea să arate şi viitorul soţ al fetei
  • Tot în noaptea de dinaintea acestei sărbători, fetele obişnuiau să pună sub pernă flori, pentru a-și visa ursitul
  • Femeile căsătorite îşi înfăşurau mijlocul cu sânziene, pentru a nu avea dureri la muncile câmpului
  • Atât fetele, cât şi femeile îşi puneau în păr sau în sân floare, pentru a atrage atenţia asupra frumuseţii lor
  • Din spicele de grâu şi alte plante, fetele îşi făceau cununi cu care se împodobeau şi jucau dansul Drăgaicei pentru belşug, dar și pentru protecţia gospodăriilor şi ogoarelor. În tradiţia populară, se spune că, odată cu drăgaicele, soarele stătea mai mult pe cer decât de obicei
  • În multe zone din ţară, se aprind noaptea focuri pe dealuri. În unele sate, oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casă, ogoarele, grajdurile
  • Se spune că, în noaptea de Sânziene se deschid porţile cerului, iar lumea de dincolo intră în contact cu lumea pământeană. Cu acest prilej, în foarte multe zone din ţară se fac pomeni pentru persoanele care au trecut în neființă
  • Se spune că Ielele se răzbună amarnic dacă tradiţia nu este respectată

traditii de sarbatoarea ielelor

Citeste si: Pe ce dată se serbează Moșii de Vară 2022. Ce semnifică această sărbătoare



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Ce reprezintă cele două culori ale drapelului UCRAINEI

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Theo Rose a vorbit despre decizia care i-a schimbat total viața

Adevăratul motiv pentru care celebra actriță Fadik Sevin Atasoy a părăsit distribuția serialului Totul pentru familia mea, în care a jucat rolul Şengül! A fost nevoită să se retragă sau totul s-a întâmplat conform scenariului?

Imaginile durerii la înmormântarea Denisei! Ce s-a întâmplat cu tânăra ucisă de Șacalul din Constanța: "Inima și sufletul meu..."


Cookies