Istoria parfumurilor. Evoluția și povestea din spatele aromelor noastre preferate!

 istoria parfumurilor
Istoria parfumurilor

Parfumurile în ziua de astăzi reprezintă un accesoriu necesar. Însă știați care este istoria lor?

Aflați din rândurile următoare, care este, pe scurt, istoria parfumurilor, dar și cum erau ele considerate a fi în urmă cu sute de ani. În plus, descoperiți și în ce secol a fost descoperită în stare fluidă, dar și unde au ajuns acestea să domine. 

 

În spatele fiecărui flacon de parfum se ascunde o poveste captivantă 

Parfumurile reprezintă în ziua de astăzi, un accesoriu care se poartă în fiecare zi. Cu toate acestea, acestea datează de foarte mulți ani, atunci când s-au făcut eforturi nenumărate, pentru a stimula simțul mirosului atât prin artă, cât și prin știință, mai exact prin progresul chimiei care a dus la crearea tuturor mirosurilor plăcute, oferite inițial de natură. 

Atunci când vine vorba despre primul parfum creat, se pare că acesta a fost floarea parfumată, și crenguța de flori uscate de lavandă, note care s-au amestecat împreună, fiind puse în

presă. Odată cu trecerea timpului, pentru ca parfumul în sine să devină din ce în ce mai cunoscut, nu s-a mai folosit presa, pentru ca în cele din urmă, să se utilizeze anumite substanțe cu miros de lungă durată. Așadar, de această dată, erau utilizate rășini parfumate pentru a furniza materialul care urma să fie utilizat exact la aceste substanțe aromatice. 

Citește și: Cele mai Incitante 10 Parfumuri pentru femei. Vor fermeca sufletele bărbaților!

primul parfum din lume
Istoria parfumurilor[Sursa foto: freepik]

Citește și: Top 10 cele mai complimentate parfumuri pentru femei. Descoperă aromele care cuceresc suflete!

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

 

Parfumurile au avut un rol semnificativ în dezvoltarea societăților umane 

În funcție de zonă, Se pare că, de exemplu, oamenii care locuiau în Grecia, la acea vreme, dețineau un număr destul de mare de substanțe parfumate, dar în aceeași măsură și de

uleiuri parfumate, aceștia nefiind deloc nefamiliarizați cu respectiva cultură. Grecii erau cei care preferau foarte mult violetele, atunci când venea vorba despre un parfum, însă în afară de acesta, aceștia mai foloseau și parfum de mentă, cimbru, maghiran, dar și alte plante aromatice, în funcție de gustul fiecăruia. Cu toate acestea, acest aspect a devenit chiar un trend, de care grecii profitau la maxim. 

La acea vreme, parfumurile, sau mai exact ceea ce se afla în recipient, semănau foarte mult cu unguentele de păr sau de gât, însă sub nicio formă ca un parfum.

La acea vreme, chiar s-a impus o lege care interzicea vânzarea de aceste uleiuri parfumate bărbaților. Cu toate acestea, femeile au fost cele care puteau purta fără nicio problemă aceste uleiuri, fiind chiar un lux pentru ele. 

Chiar în Roma antică au existat o echipă cu mai mulți membri de parfumieri despre care se spune că aveau chiar și o stradă a lor.

De asemenea, tot în acele timpuri, exista o persoană pe nume Roman, care se spune că se ungea de 3 ori pe zi cu aceste uleiuri prețioase parfumate dulci pe care le lua chiar el în vase de aur, numite și ”nathishi”. 

semnificatia parfumului
Istoria parfumurilor[Sursa foto: freepik]

 

Parfumurile au devenit simboluri ale luxului și rafinamentului 

Astfel, aceste substanțe și mirosuri dulci de la acea vreme, nu aveau cum să lipsească din apartamentele romanilor care erau înstăriți și aveau o situație financiară extrem de bună, având în fiecare

apartament chiar câte o urnă mare și valoroasă plină cu flori uscate, astfel încât aerul parfumat să fie menținut permanent în locuință. 

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Cu toate acestea, nu a durat mult până când utilizarea parfumurilor a dispărut complet din Europa, însă cu toate acestea, comerțul cu Orientul i-a făcut pe europeni să intre din nou în contact cu aceste parfumuri, dar și alte noi mirosuri, acestea făcându-se foarte rapid cunoscute atât în Italia cât și în Franța, urmând ca prepararea parfumurilor să fie făcută apoi la scară largă, astfel încât, de exemplu, găsim numele unei familii romane păstrat până în zilele noastre, aromă parfumată dulce, numită Frangipani, exact după inventatorul său, Mauritius Frangipani, fiind persoana care a făcut descoperirea conform căreia, dacă se trata această pulbere cu "spirit de vin", cunoscută și sub numele de "Apă vieții", substanța respectivă se putea obține și într-o formă fluidă, acest aspect întâmplându-se în secolul al XVI-lea. 

cine a inventat parfumul
Istoria parfumurilor[Sursa foto: freepik]

 

Parfumurile sunt un accesoriu esențial în rutina de înfrumusețare 

De aici și până ca acestea să ajungă la curtea Reginei Elisabeta, altfel spus, un accesoriu esențial în viața de zi cu zi, a fost doar un pas. Acolo parfumurile erau utilizate cu mare extravaganță, fiind privit ca un element necesar al vieții, un lux totodată, dar care a fost dus mai departe, și la curțile regelui din Franța, Ludovic al XV-lea. 

Apoi a urmat ca zi de zi să existe un alt miros creat și utilizat în apartamentele lor, în prezent existând nenumărate substanțe aromatice diferite, unele care se epuizează în fiecare an, dat fiind faptul că acestea nu mai sunt utilizate doar de către o clasă socială, cea înaltă, ci de toate clasele sociale. 

istoria parfumului carte
Istoria parfumurilor[Sursa foto: shutterstock]



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Top 4 cele mai rezistente parfumuri de damă pe care să le încerci în 2023. Descoperă aromele de lungă durată!

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Robi de la “Casa iubirii”, prima reacție după înfrângerea din RXF. Concurentul s-a filmat cu ochiul bandajat și cu vânătăi: „Cam asta se întâmplă când te bați…”

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies