Istoria Rusiei și Ucrainei

Istoria Rusiei și Ucrainei

Sunt multe lucruri pe care sigur nu le știați despre Rusia sau despre Ucraina, cu atât mai puțin istoria celor două țări.

Aflați din rândurile următoare câteva amănunte importante legate atât de istoria Rusiei, cât și de istoria Ucrainei.

 

Istoria Rusiei

Istoria Rusiei pornește odată cu istoria slavilor de răsărit. Aceștia erau un grup etnic din care au apărut totodată și rușii, ucrainienii și belarușii. Primul stat al slavilor de răsărit a fost Rusia Kieveană. Acest stat a fost cel care a adoptat creștinismul în anul 988, sub influența Imperiul Bizantin. Acesta a fost momentul în care a început sinteza dintre cultura slavă și bizantină.

Cultura ce urma să definească cultura rusă pentru următoarele șapte secole.

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: CITEȘTE: Ce limbă se vorbește în Rusia

Imperiul Rus

Odată cu trecerea timpului, Rusia Kieveană a dispărut ca stat. Abia după secolul al XIII-lea, Marele Ducat al Moscovei a început să domine Kievul. Astfel, în secolul al XVIII-lea, Principatul Moscovei a ajuns să se transforme în Imperiul Rus. Acesta avea o întindere mare, începând din Polonia, până la Oceanul Pacific. Regimurile care s-au succedat în secolul XIX, ai ținut cont și de anumite presiuni. Acestea reprezentau momentele în care conducătorii au realizat că rămân în urmă și au distrus astfel izolarea țării, astfel făcându-și apariția și primele etape ale cuceririlor.

În plus, în aceste regimuri, presiunile menționate anterior au fost combinate cu anumite reforme incomplete și represiuni.

Între momentul în care au fost eliberați iobagii și începutul Primului Război Mondial din 1914 au avut loc anumite schimbări importante pe plan economic și politic pentru Rusia, însă țara nu a cedat puterea autocratică. Aceste schimbări au ținut de reformele lui Stolîpin, prima constituție rusă, dar și de alegerile pentru prima Dumă.

Revoluția rusă

Însă lucrurile au stat din ce în ce mai rău iar în anul 1917, a fost declanșată Revoluția rusă, din cauza înfrângerilor militare și a lipsurilor alimentare. Astfel, au fost aduși la putere bolșevicii. La scurtă vreme însă, aceștia aveau să devină comuniști. Prin urmare, între anii 1922 și 1991, istoria Rusiei a avut de-a face cu istoria Uniunii Sovietice.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

URSS-ul a devenit un imperiu bazat pe comunism, având aproximativ aceleași granițe cu cele ale Imperiului Rus. Imperiu ce a dispărut odată cu țarul Nicolae al II-lea, în 1917. Apoi în perioada care a urmat, conducerea Uniunii Sovietice s-a bazat pe sistemul politic al comuniștilor. Până la sfârșitul deceniului al nouălea al secolului trecut, au avut loc mari schimbări pe plan economic și politic. Schimbarea a înrăutățit lucrurile și au grăbit dezintegrarea URSS-ului.

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: CITEȘTE: Curiozități despre VLADIMIR PUTIN

Prăbușirea Uniunii Sovietice

Pe scurt, odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, Rusia a existat ca stat mai bine de o mie de ani, ajungând să fie chiar inima Uniunii Sovietice. Iar din momentul în care Rusia și-a câștigat independența, a pretins să fie succesorul de drept al URSS-ului. Rusia a pierdut totuși statutul de superputere, dar continuă să dețină legături economice și culturale cu Imperiul Țarist, dar și cu Uniunea Sovietică.

 

Istoria Ucrainei

Istoria Ucrainei datează încă din secolul al VII-lea î. Hr., atunci când sciții s-au stabilit pe stepele Mării Negre. Despre aceștia se știe faptul că au fost învinși într-o bătălie cu Filip de Macedonia. Apoi, Marea Neagră a ajuns în mâinile șarmanților, acestea fiind triburi nomade din regiunea Volga de Jos. Nu la mult timp, în secolul al doilea d. Hr., aceștia au fost dați la o parte de către popoarele turcice, în secolul al VII-lea, slavii au preluat conducerea și s-au stabilit pe malurile Niprului. Astfel, terenurile pe care le-au ocupat au primit denumirea de „Kievan Rus”. Anumiți cercetători susțin faptul că formarea Ucrainei a avut loc încă din anul 1187, însă totodată acest lucru nu este total adevărat, pentru că la acel moment, Ucraina nu însemna decât un termen care reprezenta periferia Rusiei Kievan.  

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Klaus Iohannis vorbeşte despre războiul din Ucraina: "Cea mai gravă criză de după cel de-al Doilea Război Mondial"

Citește și: Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: "Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial- stirilekanald.ro

Raiduri de tătari

După o perioadă, în țările Ucrainei moderne au avut loc raiduri de tătarii din Crimeea. Deși rușii au încercat să pună mâna pe anumite pământuri bogate de la acea vreme ale Mării Stepe, din cauza jafurilor și ale crimelor care au avut loc, acest lucru nu a mai fost posibil. Iar așa au început tătarii să reprezinte o amenințare pentru slavi și ducând la anumite teritorii de mari întinderi să nu mai fie locuite de nimeni. Așa a ajuns regiunea Kiev, Volhynia și Galicia să sufere din cauza raidurilor tătarilor.

Cu toate că încă existau atacuri ale tătarilor, oamenii bogați și-au preluat stepele și au început să construiască locuințe, folosindu-le ca momeala pentru țărani. Au reușit să țină totul sub control și să nu fie atacați de câte tătari, datorită armatei și disciplinei pe care o aveau. Prin intermediul comerțului cu cereale, magnații polonezi au avut mult de câștigat, mai exact: Koretsky, Pototski, Vishnevetsky și Konetspolsky. Și așa în timp ce slavii munceau, polonezii trăiau în palate.

Perioada cazacilor

La sfârșitul secolului al XV-lea, a apărut și perioada cazacilor, atunci când aceștia au început să preia stepele libere și să le populeze. Majoritatea cazacilor erau muncitori care fugeau din sclavia țării, dar și oameni nobili care căutau bogăție. Odată cu trecerea timpului, au început să se formeze și tabere fortificate. Alți cercetători susțin că Ucraina s-ar fi format în anul 1552, atunci când a apărut Zaporizhzhya Sich.

Imediat după răsturnarea dinastiei Romanov, a apărut și Ucraina ca stat. Însă din cauza faptului că politicienii de la acea vreme nu și-au putut duce până la final planurile, nu s-a reușit să se facă țara independentă. Însă în anul 1917, a avut loc formarea Ucrainei, devenind temporar o republică autonomă.

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: CITEȘTE: Ce limbă se vorbește în UCRAINA

Formarea Ucrainei

Abia în anul 1991 se poate spune cu adevărat că a avut loc formarea Ucrainei ca stat, dar și independența țării. Harta țării s-a schimbat în mod constant, iar odată cu anexarea mai multor teritorii în Uniunea Sovietică, Ucrainei îi este dificil să-și păstreze frontierele administrativ-teritoriale moderne. În 2009, președintele Ucrainei de la acea vreme a acordat României o parte din platforma continentală, iar în 2014 și-a pierdut peninsula Crimeea, trecând astfel în Rusia.



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Curiozități despre VLADIMIR PUTIN

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte