Medicul Mihela Bilic iti da cateva motive bune pentru care poti sa mananci soia in perioada postului.
"Fie ca tineti post sau nu, boabele de soia pot reprezenta o alternativa sanatoasa de proteine vegetale. Fasolea, o leguminoasa autohtona, stim ca e "carnea saracului". Mai nou soia tinde sa devina produsul de baza pentru vegetarieni si materie prima pentru mancarea de post.
Ce are soia in plus fata de fasole, mazare si linte? In primul rand fitoestrogeni, substante din plante cu structura si functie similara hormonilor sexuali feminini.
Deci soia e un aliment de luat in seama pentru femeile trecute de prima tinerete pentru ca un strop de estrogeni mentine frumusetea pielii si sanatatea oaselor. De evitat excesul de soia la copii, barbati si la persoanele cu antecedente familiare de cancer de ovar.
Proteinele din soia se apropie cel mai mult de structura proteinelor animale (fara sa le egaleze ca si continut de aminoacizi esentiali), fiind superioare proteinelor vegetale din cereale sau alte legume.
Soia e o buna sursa de calciu si contine multe fibre cu efect pozitiv asupra colesterolului din sange.
Prin urmare boabele de soia pot face parte dintr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata, mai ales daca nu sunt transformate in preparate prajite si superprocesate. Insa de aici pana la a face din soia un produs de baza, aproape miraculos, e cale lunga.
Niciun aliment consumat in exces nu face bine pentru ca sanatatea inseamna diversitate si moderatie. Soia? Da. Din cand in cand", scrie medicul pe Facebook.
"Fie ca tineti post sau nu, boabele de soia pot reprezenta o alternativa sanatoasa de proteine vegetale. Fasolea, o leguminoasa autohtona, stim ca e "carnea saracului". Mai nou soia tinde sa devina produsul de baza pentru vegetarieni si materie prima pentru mancarea de post.
Ce are soia in plus fata de fasole, mazare si linte? In primul rand fitoestrogeni, substante din plante cu structura si functie similara hormonilor sexuali feminini. Deci soia e un aliment de luat in seama pentru femeile trecute de prima tinerete pentru ca un strop de estrogeni mentine frumusetea pielii si sanatatea oaselor. De evitat excesul de soia la copii, barbati si la persoanele cu antecedente familiare de cancer de ovar. Proteinele
din soia se apropie cel mai mult de structura proteinelor animale (fara sa le egaleze ca si continut de aminoacizi esentiali), fiind superioare proteinelor vegetale din cereale sau alte legume.
Soia e o buna sursa de calciu si contine multe fibre cu efect pozitiv asupra colesterolului din sange.
Prin urmare boabele de soia pot face parte dintr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata, mai ales daca nu sunt transformate in preparate prajite si superprocesate.
Insa de aici pana la a face din soia un produs de baza, aproape miraculos, e cale lunga. Niciun aliment consumat in exces nu face bine pentru ca sanatatea inseamna diversitate si moderatie. Soia? Da. Din cand in cand", scrie medicul pe Facebook.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro