Cu totii stim ca limonada sau cola nu sunt bune pentru silueta sau sanatatea dintilor, dar un studiu recent condus pe cobai aduce noi informatii in privinta a cat de daunatoare pot fi bauturile care contin zahar pentru creierul nostru.
Schimbarile care se observa in regiunea creierului care controleaza comportamentul emotional si functiile cognitive au fost mai semnificative decat cele cauzate de stres la o varsta frageda.
Este cunoscut faptul ca experientele negative devreme in viata, cum ar fi stresul extrem sau abuzul, cresc riscul unei sanatati mintale slabe si a afectiunilor psihiatrice mai tarziu in viata. Numarul evenimentelor traumatice (accidente, doliu, dezastre naturale, abuz fizic, sexual sau emotional, violenta domestica) la care este expus un copil este asociat cu o concentratie crescuta a hormonului stresului, cortizolul.
De asemenea, exista dovezi ca abuzul in copilarie este asociat un un volum mai redus al creierului, iar cauza acestor modificari ar putea fi anxietatea.
Stresul poat avea impact asupra sanatatii mintale, mai ales asupra hipocampusului. Au fost studiate patru grupe de cobai – cobaii care nu a fost supusi stresului, cobai carora li s-au dat bauturi bogate in zahar, cobaii expusi la stres si cei expusi la stres care au consumat zahar.
Sursa: MEDIAFAX
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro