Sănătatea unei persoane are legătură cu o mulțime de aspecte din viața acestuia, printre care alimentație, somn, sport, chiar și relațiile interpersonale. Sănătatea organismului este în strânsă legătură cu sănătatea mintală și emoțională.
Pentru a duce o viață cât mai armonioasă și lipsită de probleme de sănătate, relațiile pozitive și iubirea sunt esențiale. În cadrul unei emisiuni, doctorul cardiolog Cezar, a explicat ce trebuie să facem pentru a avea o viață cât mai bună.
Importanța iubirii pentru fiecare om
Citește și: Semne clare care îți arată că te autosabotezi în relații
Citește și: 3 Sfaturi pentru prima întâlnire. Vei lăsa o impresie de nota 10
În ultima perioadă, tot mai mulți specialiști au accentuat ideea că stresul este nociv pentru organismul nostru și că avem nevoie de o stare de spirit bună, pentru a fi sănătoși. Relațiile pe care le avem contribuie extrem de mult la sănătatea noastră. Spre exemplu, o persoană care se află î ntr-o relație toxică cu partenerul de viață, va fi continuu stresată, supărată. Această situație va duce către un dezechilibru emoțional și către o sensibilitate mai mare în fața bolilor.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
„Iubirea este esențială pentru sănătate. Majoritatea problemelor de sănătate, fie că vorbim de boli cardiovasculare, oncologice, autoimune, sunt cauzate de dezechilibrele emoționale, care cauzează cea mai mare cantitate a stresului. Dacă încercăm să găsim iubirea, dar fără așteptări nerealiste, ne dobândim sănătatea.”, a povestit doctorul.
Cum ne păstrăm sănătatea fizică prin sănătatea emoțională
Acțiunile noastre din fiecare zi ne dictează modul în care ne simțim. De aceea, este esențial să evităm neînțelegerile, certurile și situațiile conflictuale. Este important să știm cum să menținem o relație sănătoasă, pentru ca starea noastră de spirit să fie una cât se poate de bună. Este esențial să eliminăm, pe cât se poate interacțiunile care ne fac rău și să ne înconjurăm de oameni cu care ne simțim bine. Comunicarea joacă un rol foarte important în orice fel de relație. Așadar, un compliment, o încurajare, un sfat reprezintă comportamente ce pot contribui la armonia dintre două persoane. Iubirea ne poate ajuta să trecem cu o mai mare ușurință prin situații dificile și este important ca fiecare persoană să își găsească jumătatea, cu care să formeze o relație construită pe bunăstare, compasiune și dragoste. Studiile arată că cei ce trec prin diverse traume, sau care nu au parte de prea multă iubire, au mai mari șanse de a dezvolta diverse boli și probleme, față de oamenii ce duc o viață pozitivă, în care împărtășesc și primesc o doză mai mare de iubire.
Sfaturi pentru o viață mai sănătoasă
Sănătatea este dată de echilibru și de cât mai puține excese. Medicul a explicat că pentru a avea un stil de viață sănătos, trebuie să oferim o mare importanță atât sportului, cât și alimentației, somnului și mișcării.
„Somnul l-aș pune pe primul loc, chiar înaintea nutriției și a exercițiilor fizice, numai că toate se intercalează. Nu poți să ai somn de calitate dacă nu ai nutriție de calitate. Serotonina este un hormon al activării de zi, al fericirii, al buneidispoziții, care se produce în tractul digestiv, deci contează mult ceea ce mâncăm, dar și influența razelor solare. Dacă stăm într-un mediu închis toată ziua și avem și o alimentație nesănătoasă, vom avea un nivel de serotonină scăzut.”, a mărturisit doctorul Cezar.
Stresul zilnic contribuie la dezechilibre, care produc diverse afecțiuni. Viața cotidiană este plină de momente stresante, fie că vorbim de locul de muncă, trafic, educație sau alte situații. De aceea, este esențial ca măcar relațiile pe care le avem cu oamenii apropiați să se bazeze pe armonie, înțelegere și iubire. Hormonii și stresul, problemele emoționale, sunt în strânsă legătură.
„Agitația perturbă melatonina și alți hormoni. Marea problemă globală în momentul de față este dezechilibrarea hormonală, nu problema calorică.”, a povestit medicul specialist.