În acest an, sfânta sărbătoare a Izvorului Tămăduirii are loc pe data de 21 aprilie. Însă știați care sunt tradițiile legate de această mare sărbătoare?
Aflați din rândurile următoare ce reprezintă mai exact sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, care este legenda acesteia, dar și când are loc în anul 2023. În plus, descoperiți și câteva tradiții și obiceiuri care țin de această sfântă sărbătoare, dar și care este motivul pentru care femeile, trebuie să stropească cu apă sfințită în grădină.
Izvorul Tămăduirii in anul 2023
Izvorul Tămăduirii este una dintre cele mai importante sărbători ale anului 2023. În acest an, are loc pe data de 21 aprilie, în prima vineri după Paște, sărbătoare care, în acest an a picat pe data de 16 aprilie.
Această sfântă sărbătoare este dedicată Maicii Domnului, și este cea prin intermediul căreia creștinii trebuie să își amintească de minunile săvârșite de Fecioara Maria și are o istorie veche de 1500 de ani.
Citește și: Izvorul Tămăduirii 2023: Se spală haine în această zi de sărbătoare?
Care este legenda sărbătorii Izvorului T ămăduirii
Conform legendei, se pare că Leon cel Mare se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului unde a întâlnit un bătrân orb, pe care s-a oferit să-l călăuzească, aflând în cele din urmă că respectivul bătrân era un om
religios, care le spunea creştinilor că în păduri sunt izvoare şi lacuri ocrotite doar de către Maica Domnului.Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Vorbă cu vorbă, iar cei doi s-au rătăcit, moment în care bătrânelului i s-a făcut sete şi l-a rugat pe Leon să-i aducă apă, însă acesta nu a găsit. În schimb, a auzit o voce care i-a spus: „ Nu este nevoie să te osteneşti, Leon, căci apa este aproape.
Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure. Luând apă tulbure potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui întunecaţi! Atunci vei cunoaşte cine sunt eu!”. Zis și făcut! Leon a urmat sfatul primit, iar bătrânul care nu vedea… şi-a recăpătat miraculos vederea, moment în care a grăit: ” Maica Domnului eşti aici! Te-am găsit!”, iar Leon la rândul lui a spus:„ Am văzut Lumina cea adevărată, pe Maica Preacurată.
Odată ce profeţia a avut loc, împăratului Leon a ridicat o biserică, aproape de izvorul tămăduitor, izvor care s-a păstrat până în zilele noastre. Astfel, la Istanbul, credincioșii se pot închina într-o biserică cu hramul Izvorul Tămăduirii, acolo unde vor găsi la subsolul acesteia, un izvor cu apă tămăduitoare care datează încă din vremea împăratului Leon.
Citește și: Izvorul Tămăduirii 2023: Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte femeile în această zi
Tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
- Gospodinele nu au voie să calce rufe sau să croiască o haină, pentru că se spune că respectivul obiect vestimentar nu se va mai putea folosi și nu se va mai termina niciodată.
- În toate lăcașurile ortodoxe are loc praznicul închinat Izvorului Tămăduirii se săvârşesc, slujbe de sfinţire a apei, Agheasma Mică. Imediat apoi, preoţii sunt cei care îi stropesc pe credincioşi cu apa sfinţită, cu rol purificator, de îndepărtare a energiilor negative şi a pagubei, şi cântă troparul, un cântec de binecuvântare.
- În unele zone ale ţării, încă se mai practică și „Jurământul juvenil”. Ceremonia care are loc între tineri cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani, în funcție de prietenie, moment în care aceștia îndeplinesc mai multe ritualuri unde trebuie să-şi jure loialitate şi să facă schimb de obiecte.
- Tradiţia numită “înfrăţitul”, constă într-un legământ care are loc între băieţi, dar și între fete și are ca scop ajutorul reciproc. Adulții participă și ei la acest legământ, cu scopul de a fi de ajutor celui cu care „s-a legat”, până la moarte, conform tradiției.
De ce trebuie să stropească femeile cu apă sfințită în grădin ă
O altă tradiție importantă și respectată a acestei sfinte sărbători a Izvorului Tămăduirii, este și cea care constă în faptul că, gospodării sunt cei care trebuie să arunce apă sfinţită peste vite, pentru ca acestea să fie sănătoase şi să lucreze cu spor.
În plus, legat tot ce această tradiție este și faptul că femeile sunt cele care trebuie să stropească cu apă sfințită în grădină, pentru a avea un an bogat și pentru a proteja recoltele de grindină.
Agheasma Mică se poate folosi și pentru efectele pe care le deține asupra sănătăţii, motiv pentru care, se spune că în special bolnavii sunt cei care ar trebuie să respecte acest ritual, deci să bea agheasmă dimineaţa, înainte de mâncare, pentru a se însănătoși.