Află din rândurile următoare care sunt alimentele pe care gospodinele trebuie să le pună pe masă de Izvorul Tămăduirii.
În fiecare an, în cea de-a cincea zi după Paște, creștinii de pretutindeni prăznuiesc sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, care este considerat Izvorul dătător de viață al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
Acest eveniment este inscripționat cu cruce roșie și are o importanță semnificativă pentru creștinii de pretutindeni, având dublă sărbătoare. În primul rând, Îl sărbătorim pe Hristos Cel Înviat, ca Izvor al vindecărilor, iar apoi pe Maica Domnului, ca persoană care Îl poartă pe Fiul ei, devenind astfel și ea izvor de tămăduire.
Anul acesta creștinii-ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirii în data de 21 aprilie 2023. Această sărbătoare își are originile într-o legendă potrivit căreia apa unui izvor de lângă Constantinopol l-a ajutat pe un orb să își recapete vederea după ce s-a spălat cu ea pe față.
Astfel, în data de 21 aprilie 2023, preoții din Bisericile Creștine Ortodoxe vor prăznui liturghia specifică acestei sărbători, urmând ca ulterior să se săvârșească sfințirea apei sau Agheasma Mică, care se bea dimineața, pe nemâncate, pentru întărire trupească și sufletească.
Tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
În funcție de zona din care fac parte, credincioșii respectă anumite tradiții pentru ca Domnul Iisus Hristos să îi ajute pe întreg parcursul vieții. Totuși, există anumite lucruri care sunt strict interzise în ziua Izvorului Tămăduirii dacă vrei să-ți meargă bine. Află în continuarea articolului care sunt acestea, dar și care sunt preparatele pe care gospodinele trebuie să le pregătească pentru această sărbătoare.
În ziua Izvorului Tămăduirii se sfințesc apele. Preoții sfințesc la biserica apa numită Aghiasma Mică, iar în unele locuri are țării, preoții sfințesc și casele credincioșilor pentru a avea parte de noroc.
De asemenea, se spune că este bine ca toți cei care vor să fie feriți de boală să bea în fiecare dimineață câte o înghițitură din Aghiasma Mică pe nemâncate.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Un alt obicei întâlnit în unele zone ale țării este Fântânița. Acest ritual presupune curățarea fântânilor și a izvoarelor, urmând ca acestea să ofere la rândul lor apă proaspătă și cristalină. Se spune că fântânile care vor fi curățate cu ocazia acestei sărbători, nu vor seca niciodată.
Tot în această zi, credincioșii de pretutindeni merg la mormintele celor trecuți la cele veșnice și dau de pomană diferite alimente pentru sufletele celor decedați.
Pentru a avea un an bogat, gospodarii stropesc cu apă sfințită în ziua praznicului grădinile și livezile. Totodată, acest ritual se spune că va feri recoltele de grindină.
O veche tradiție spune că în această zi este bine ca oamenii să se spele pe față cu rouă pentru a nu îmbătrâni prea repede.
Ce este interzis să faci de Izvorul Tămăduirii
Citește și: Cele 12 rugăciuni înainte de SPOVEDANIE. "Părinte, vreau să-mi faceţi o spovedanie generală"
Această sărbătoare este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox. Astfel, tuturor credincioșilor le este interzis să muncească în această zi de sărbătoare. Gospodinele nu au voie să spele, să calce sau să coasă haine. Astfel, este bine ca în această zi de sărbătoare, credincioșii să își îndrepte atenția către lucrurile spirituale și să lase treburile gospodărești pentru altă dată.
De asemenea, există o tradiție conform căreia cei care muncesc în ziua Izvorului Tămăduirii vor fi loviți de o boală grea.
Ce trebuie să pună gospodinele pe masă de Izvorul Tămăduirii
Există unele alimente care nu trebuie să lipsească de pe masa fiecărui credincios cu ocazia sărbătorii Izvorului Tămăduirii. Este vorba despre plăcintele cu brânză sau cu urdă.
Gospodinele trebuie să pregătească cu o zi înainte aceste preparate gustoase, pe care este bine să le consumăm în ziua de sărbătoare. Mai mult decât atât, credincioșii împart la biserică plăcinte cu brânză sau cu urdă pentru sufletele celor decedați. Se spune că cine va mânca în ziua Izvorului Tămăduirii plăcinte cu brânză sau cu urdă va avea parte de un an îmbelșugat și va fi ferit de orice boală.