Izvorul Tămăduirii 21 aprilie 2023: De ce trebuie să stropească femeile cu apă sfințită în grădină, în această zi de sărbătoare

Izvorul Tămăduirii 21 aprilie 2023: De ce trebuie să stropească femeile cu apă sfințită în grădină, în această zi de sărbătoare
Izvorul Tămăduirii 21 aprilie 2023: De ce trebuie să stropească femeile cu apă sfințită în grădină, în această zi de sărbătoare

În acest an, sfânta sărbătoare a Izvorului Tămăduirii are loc pe data de 21 aprilie. Însă știați care sunt tradițiile legate de această mare sărbătoare?

Aflați din rândurile următoare ce reprezintă mai exact sărbătoarea Izvorului  Tămăduirii, care este legenda acesteia, dar și când are loc în anul 2023. În plus, descoperiți și câteva tradiții și obiceiuri care țin de această sfântă sărbătoare, dar și care este motivul pentru care femeile, trebuie să stropească cu apă sfințită în grădină.

Izvorul Tămăduirii  in anul 2023

Izvorul Tămăduirii este una dintre cele mai importante sărbători ale anului 2023. În acest an, are loc pe data de 21 aprilie, în prima vineri după Paște, sărbătoare care, în acest an a picat pe data de 16 aprilie.

Această sfântă sărbătoare este dedicată Maicii Domnului, și este cea prin intermediul căreia creștinii trebuie să își amintească de minunile săvârșite de Fecioara Maria și are o istorie veche de 1500 de ani.

Izvorul Tămăduirii este sărbătoarea care evocă un miracol încă din secolul al V-lea.

Citește și: Izvorul Tămăduirii 2023: Se spală haine în această zi de sărbătoare?

izvorul tamaduirii 2023
Izvorul Tămăduirii 2023: De ce trebuie să stropească femeile cu apă sfințită în grădină în această zi de sărbătoare [Sursa foto: freepik]

Care este legenda sărbătorii Izvorului T ămăduirii

Conform legendei, se pare că Leon cel Mare se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului unde a întâlnit un bătrân orb, pe care s-a oferit să-l călăuzească, aflând în cele din urmă că respectivul bătrân era un om

religios, care le spunea creştinilor că în păduri sunt izvoare şi lacuri ocrotite doar de către Maica Domnului.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Vorbă cu vorbă, iar cei doi s-au rătăcit, moment în care bătrânelului i s-a făcut sete şi l-a rugat pe Leon să-i aducă apă, însă acesta nu a găsit.

În schimb, a auzit o voce care i-a spus: „ Nu este nevoie să te osteneşti, Leon, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure. Luând apă tulbure potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui întunecaţi! Atunci vei cunoaşte cine sunt eu!”. Zis și făcut! Leon a urmat sfatul primit, iar bătrânul care nu vedea… şi-a recăpătat miraculos vederea, moment în care a grăit: ” Maica Domnului eşti aici! Te-am găsit!”, iar Leon la rândul lui a spus:„ Am văzut Lumina cea adevărată, pe Maica Preacurată.
Aici este izvorul tămăduitor, fântâna dătătoare de sănătate
”.

Odată ce profeţia a avut loc, împăratului Leon a ridicat o biserică, aproape de izvorul tămăduitor, izvor care s-a păstrat până în zilele noastre. Astfel, la Istanbul, credincioșii se pot închina într-o biserică cu hramul  Izvorul Tămăduirii, acolo unde vor găsi la subsolul acesteia, un izvor cu apă tămăduitoare care datează încă din vremea împăratului Leon.

Izvorul Tămăduirii 2023: De ce trebuie să stropească femeile cu apă sfințită în grădină în această zi de sărbătoare[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Izvorul Tămăduirii 2023: Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte femeile în această zi

Tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii

  • Gospodinele nu au voie să calce rufe sau să croiască o haină, pentru că se spune că respectivul obiect vestimentar nu se va mai putea folosi și nu se va mai termina niciodată.
  • În toate lăcașurile ortodoxe are loc praznicul închinat Izvorului Tămăduirii se săvârşesc, slujbe de sfinţire a apei, Agheasma Mică. Imediat apoi, preoţii sunt cei care îi stropesc pe credincioşi cu apa sfinţită, cu rol purificator, de îndepărtare a energiilor negative şi a pagubei, şi cântă troparul, un cântec de binecuvântare.
  • În unele zone ale ţării, încă se mai practică și „Jurământul juvenil”. Ceremonia care are loc între tineri cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani, în funcție de prietenie, moment în care aceștia îndeplinesc mai multe ritualuri unde trebuie să-şi jure loialitate şi să facă schimb de obiecte.
  • Tradiţia numită  “înfrăţitul”, constă într-un legământ care are loc între băieţi, dar și între fete și are ca scop ajutorul reciproc. Adulții participă și ei la acest legământ, cu scopul de a fi de ajutor celui cu care „s-a legat”, până la moarte, conform tradiției.

Izvorul Tămăduirii 2023: De ce trebuie să stropească femeile cu apă sfințită în grădină în această zi de sărbătoare[Sursa foto: Shutterstock]

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

De ce trebuie să stropească femeile cu apă sfințită în grădin ă

O altă tradiție importantă și respectată a acestei sfinte sărbători a Izvorului Tămăduirii, este și cea care constă în faptul că, gospodării sunt cei care trebuie să arunce apă sfinţită peste vite, pentru ca acestea să fie sănătoase şi să lucreze cu spor.

În plus, legat tot ce această tradiție este și faptul că femeile sunt cele care trebuie să stropească cu apă sfințită în grădină, pentru a avea un an bogat și pentru a proteja recoltele de grindină.

Agheasma Mică se poate folosi și pentru efectele pe care le deține asupra sănătăţii, motiv pentru care, se spune că în special bolnavii sunt cei care ar trebuie să respecte acest ritual, deci să bea agheasmă dimineaţa, înainte de mâncare, pentru a se însănătoși.

cand este izvorul tamaduirii 2023
Izvorul Tămăduirii 2023[Sursa foto: freepik]

Citește și: Izvorul Tămăduirii 2023: Ce trebuie să pună gospodinele pe masă. Care este preparatul special pentru această zi?

 


Citește și:

Mic dejun cu avocado: 3 rețete rapide, sănătoase și savuroase

De ce se pune busuioc sub pernă. Care este semnificația acestui truc?

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies