Izvorul Tămăduirii, când pică și ce semnificație are această sărbătoare închinată Maicii Domnului

Izvorul Tămăduirii, când pică și ce semnificație are această sărbătoare închinată Maicii Domnului
Izvorul Tămăduirii, când pică și ce semnificație are această sărbătoare închinată Maicii Domnului

Izvorul Tămăduirii nu are o dată fixă în calendar. Este o sărbătoare a Maicii Domnului și are strânsă legătură cu Paștele.

În fiecare an, credincioșii ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, un praznic închinat Maicii Domnului. Această sărbătoare își schimbă data din calendar, în funcție de ziua în care cade Paștele. 

Ce sărbătorim, de fapt, de Izvorul Tămăduirii

Izvorul Tămăduirii se sărbătorește, în fiecare an, în prima vineri de după Paște, adică în Vinerea Luminată. Anul acesta, sărbătoarea va pica pe 7 mai. 

Este un praznic care o are în prim plan pe Fecioara Maria.

Numele sărbătorii vine de la un izvor de lângă Constantinopol, unde s-au săvârșit mai multe minuni. 

Legenda spune că Leon cel Mare se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului și a dat peste un bătrân orb. Acesta i-a cerut apă și l-a rugat să îl ducă și pe el la cetate. 

Leon a încercat să găsească un izvor, pentru a-i potoli setea bătrânului, dar nu a reușit.

Atunci, a auzit vocea Fecioarei Maria, care i-a spus: ”Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure și luând cu mâinile apă tulbure potolește setea orbului și apoi unge cu ea ochii lui cei întunecați”. 

Tânărul a făcut exact ce i s-a spus, iar orbul și-a recăpătat vederea. După ce a ajuns împărat, Leon cel Mare nu a uitat de această minune și a ridicat o biserică în locul de unde a luat apă pentru orb.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

O altă minune săvârșită la acest izvor s-a petrecut în timpul domniei lui Iustinian. Acesta era grav bolnav, dar s-a vindecat după ce a băut apă de acolo. 

Ca să-i mulțumească lui Dumnezeu, Iustinian a ridicat în acel loc o biserică imensă. În 1453, otomanii au distrus însă acel loc sfânt, atunci când a căzut Constantinopolul. 

Actuala biserică ce se află în acel loc, în Istanbul, a fost construită în secolul al XIX-lea și se numește ”Biserica Izvorul Tămăduirii”. În subsolul ei există și acum izvorul cu apă miraculoasă. 

Foarte mulți oameni merg acolo și se roagă Maicii Domnului pentru sănătate. Apa vindecătoare i-a scăpat pe mulți de boli și de diferite suferințe. 

Tocmai de aceea, sărbătoarea Izvorul Tămăduirii este închinată Maicii Domnului și le arată credincioșilor puterea mântuitoare a Fecioarei. 

Tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii

În Vinerea Luminată, preoții fac slujbe de sfințire a apei și le oferă credincioșilor Aghiasma Mică. Spre deosebire de Aghiasma Mare, care se face de Bobotează, apa sfințită de Izvorul Tămăduirii se poate bea oricând. 

Citește și: Robi de la ''Casa Iubirii'', imagini inedite alături de ''iubirile'' din viața lui: "Te iubesc!" Despre cine este vorba - kanald.ro

Citește și: Nuntă transformată într-o baie de sânge. Trei bărbați înarmați au deschis focul asupra invitaților- stirilekanald.ro

La finalul slujbei de sfințire a apei, preoții îi stropesc cu aghiasmă pe toți cei prezenți. În acest timp, se cântă și troparul: ”Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvântează moştenirea Ta, biruinţă binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte şi cu crucea Ta păzeşte pe poporul Tău”.

În anumite regiuni ale țării, preoții merg și la casele oamenilor și le sfințesc. De asemenea, puteți stropi toate camerele din casă cu Aghiasma Mică. 

La sate, oamenii stropesc chiar și vitele cu apă sfințită, pentru ca acestea să fie sănătoase. Și pomii din livadă, dar și grădinile se sfințesc în Vinerea Luminată. Astfel, anul va fi unul roditor. 

În popor, se crede că în ziua Izvorului Tămăduirii, toate apele din lume sunt agitate. Nu este însă un lucru rău. În acest fel, cei care caută apă o vor găsi mai ușor. 

În această zi nu se spală rufe, nu se calcă și nu se face curățenie. Cine nu respectă sărbătoarea, nu va avea noroc în anul care urmează. 



Citește și:

Mic dejun cu avocado: 3 rețete rapide, sănătoase și savuroase

Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

OOPS! Andreea Mantea, cu trupul mai DEZGOLIT ca niciodată! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat TOT la vedere

Andreea Bălan, veste de ultim moment despre relația cu Victor Cornea, când toți credeau că se căsătoresc

Cum a arătat cea de-a doua rochie de mireasă purtată de Anda Adam la nunta cu Joseph Eudor Mohaci

Motivul pentru care Simona Pătruleasa nu își dorea să se căsătorească: „Nu mă așteptam...”

Alexandra și Gagea au dat cărțile pe față! „Vrei să punem punct? Eu plec acasă!” Iată ce și-au spus cei doi concurenți între patru ochi și ce decizie radicală au luat în privința relației lor

Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula acestuia


Cookies