Meseria cu salariul de 14.000 de lei pentru care nu se găsesc candidați! Nu se cer nici măcar studii superioare

Meseria cu salariul de 14.000 de lei pentru care nu se găsesc candidați! Nu se cer nici măcar studii superioare

La noi în țară există domenii de activitate pentru care nu se găsesc angajați nici măcar pe salarii foarte mari. Nu se cer studii superioare și nici foarte mută experiență de lucru! Află despre ce este vorba.

Jobul foarte bine plătit pentru care nu aplică aproape nimeni este acela de tractorist. Fermierii români au ajuns la culmea disperării și sunt dispuși să plătească sume cuprinse între 3.000 și 14.000 de lei „în mână” pentru o lună de muncă, însă românii sunt reticenți.

Citeste si: Este anunțul momentului! Milioane de români vor primi 700 de lei în plus pe lângă pensie. Când se aplică măsura

De ce nu se angajează românii în acest domeniu?

Cei care au experiență preferă să plece în străinătate să facă acest lucru, chiar dacă acolo nu primesc mai mult de 10.000

de lei și sunt departe de casă.

Agricultorii și președinții asociațiilor de profil susțin că forța de muncă specializată în agricultură este tot mai greu de găsit în România. Un exemplu categoric oferit de aceștia este chiar meseria de tractorist.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Cu toate că de-a lungul timpului au reușit să achiziționeze utilaje în valoare de sute de mii de euro, fermierii se plâng că nu are cine să le manevreze.

„Cel mai mic salariu este de 4.000 de lei, pentru angajații care lucrează pe utilaje mai puțin costisitoare. Sunt câțiva angajați care într-adevăr ajung la 12.000–14.000 de lei”, povestește Dimitrie Musca, administratorul fermelor Combinatului Agroindustrial Curtici, pentru antena3.ro

Citeste si: Cresc salariile începând cu iulie 2022. Ce decizie a luat Guvernul și care este anunțul premierului Nicolae Ciucă

Meseria cu salariul de 14.000 de lei pentru care nu se găsesc candidați! [Sursa foto: PixaBay]

De ce nu vor românii să lucreze ca tractoriști

Cel puțin 300-400 de tractoriști lipsesc fermelor românești, conform estimărilor trimise de asociațiile agricole într-un memoriu către Ministerul Agriculturii.

În România sunt înregistrate 58 de licee cu profil agricol. Cele mai multe, câte trei, sunt în județele Botoșani, Buzău, Iași și Teleorman. Foarte puțini elevi ai liceelor agricole își doresc un viitor in domeniu. Cei mai mulți vor doar sa aibă 12 clase, indiferent de profil.

„Pregătirea tehnologică a acestora, în special pentru clasele de operatori pe utilajele agricole este rămasă în urmă cu un deceniu cel puțin față de ceea ce se întâmplă în fermă. Normal, că nici 5% din absolvenți nu își găsesc locuri de muncă după terminarea liceului”, explică Emil Bălteanu, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice.



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Femeile vor ieși la pensie la aceeași vârstă cu bărbații! Află când se aplică măsura

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină