Regimul alimentar reprezintă de multe ori, un stres și un domeniu necunoscut pentru cei mai mulți dintre noi. Cu toate că încercăm să mâncăm sănătos, nu se văd rezultate spectaculoase pe cântar.
Aflați din rândurile următoare, de la psihonutriționistul Andreea Coțofană, care sunt recomandările pentru a gestiona alimentele pe care le consumăm, dar și cum să aveți un jurnal alimentar. În plus, descoperiți și o idee pentru micul dejun, de care puteți ține cont, dacă vă doriți să alegeți o opțiune sănătoasă.
Ce este jurnalul alimentar
Citește și: Cum ne detoxifiem corect organismul. „Pot apărea diverse simptome”
În momentul în care ne dorim să facem o schimbare în stilul nostrum de viață, ese necesar să fim atenți la mai multe aspect. Spre exemplu, contorizarea meselor și a caloriilor, poate avea un efect benefic în dieta noastră, deoarece ne ajută să conștientizăm ce am mâncat, dar și ce cantități. De asemenea, specialistul a precizat că este esențial să analizăm raportul dintre emoțiile noastre și mâncarea consumată.
„Jurnalul alimentar ne ajută să conștientizăm, pentru că este un instrument unde notăm cee ace consumăm pe parcursul unei zile. Avem mic dejun, prânz, gustare și cină. Ne ajută să știm și orele la care obișnuim să mâncăm. Avem și partea de lichide, care este foarte important, să contorizăm cât de hidratați suntem, ce lichide preferăm. Apoi avem partea de gustărici, în ce cantități și când apar. Avem și o parte în care este important să conștientizăm cum ne simțim. Dacă am fost mai stresați, putem să observăm că am notat în jurnalul alimentar, poate că am consumat mai multe dulciuri, sau am avut tot felul de pofte. Ne ajută să conștientizăm care este raportul dintre emoțiile noastre și ceea ce mâncăm.”, a explicat psihonutriționistul.
De ce este important un jurnal alimentar
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Chiar dacă ținem o dietă strictă, fiecare persoană mai are scăpări. Mai mult, cu toate că am crede că am mâncat destul de puțin și corect, atunci când vedem toate alimentele notate, ne putem schimba părerea. De aceea, este foarte important să avem un jurnal alimentar și să ne observăm obiceiurile.
„Ne ajută să conștientizăm cantitatea de mâncare pe care o consumăm într-o zi și numărul de calorii în care ne încadrăm.
Idee de mic dejun sănătos
Citește și: Obezitatea infantilă. Semnalele de alarmă pentru părinți. „Statisticile sunt îngrijorătoare”
Andreea Coțofană a venit chiar și cu o opțiune de mic dejun, care este sănătoasă, plină de protein și vitamin, dar și sănătoasă. Tot ce aveți nevoie sunt următoarele alimente: un ou fiert, două felii de pâine integral, 50 de grame de brânză proaspătă, o roșie și un castravete. Aceste cantități sunt recomandate pentru o femeie, însă pentru bărbați, cantitatea se va mări puțin. Specialistul în nutriție a precizat că această masa este atât ușor de preparat, cât și o variantă sănătoasă, care să ne țină de foame, până la momentul când vom lua prânzul. În cazul în care ne dorim ceva mai dulce la micul dejun, putem opta pentru un amestec de ovăz cu lapte de migdale sau cocos, la care să adăugăm fructe de pădure, nuci și miere.
„După ce am preparat micul dejun și l-am cântărit, notăm în jurnalul alimentar ceea ce am consumat și încercăm să notăm la fiecare masă, ca la sfârșitul zilei să avem deja mesele completate și să știm dacă mai avem niște alimente de consumat sau nu.”, a declarat psihonutriționistul.