Utilizat abuziv, la temperaturi joase si fara a fi intretinut corespunzator, aerul conditionat declanseaza multe probleme de sanatate, de la infectii respiratorii minore pana la boli mai grave ca legioneloza.
Un nou studiu arata ca poate favoriza chiar si ingrasarea, pentru ca organismul nu mai depune efort ca sa ajunga la temperatura optima.
Boli respiratorii. Aparatele de aer conditionat nu aduc aer proaspat, ci mentin concentratia de poluanti din incapere si imprastie bacterii, virusuri si mucegai.
Pentru dezumifidificare, aparatul depune particule de apa intr-un vaporizator, care, daca nu este golit, devine pepiniera de microbi.
Racoarea din birou afecteaza ochii
Migrene si sinuzita. Inflamarea sinusurilor nazale este, de regula, provocata de infectii bacteriene sau virale, dar mai poate fi cauzata si de reactii alergice (la polen, la praf, poluanti), aerul uscat, sistemele de ventilatie etc.
Afectiuni oculare cum ar fi conjunctivita sau blefarita pot aparea atunci cand aerul conditionat este utilizat excesiv si cand filtrele aparatului nu sunt curatate cu regularitate. La persoanele sensibile, curentii de aer pot favoriza si aparitia infectiilor urechii- otita medie.
Obezitate. Oamenii care stau mult timp in incaperi cu temperaturi constante se ingrasa mai repede pentru ca organismul lor nu mai depuna efort pentru a se incalzi sau raci.
“Nu stati sub jetul de aer”- Aerul conditionat este luxul necesar pentru supravietuirea in birouri sau in transport in comun pe vreme caniculara. Folosit “cu cap”, nu va afecteaza sanatatea. Medicii va ofera cateva sfaturi:
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
• Nu stati sub jetul de aer rece, pentru ca riscati sa faceti paralizie faciala;
• Curatati filtrele de doua ori
• Reglati temperatura la 24-25 de grade, astfel incat diferenta de la interior la exterior sa nu fie mai mare de 6 grade;
• Nu amplasati aparatul in camera copilului, ci pe hol si tineti usile deschise.
Sursa: www.doctorulzilei.ro