Orhideea nu trebuie udată oricând! Dacă vreți să înflorească rapid și să-și mențină superbele flori pentru cât mai mult timp, respectați aceste trucuri!
Orhideea este una dintre cele mai frumoase flori de interior. Există peste 30.000 de speci de orhidee, diferite ca și culoare, dar și ca formă. Este o plantă destul de greu de întreținut, asta dacă vă doriți să fie înflorită mereu.
Cum și când se udă orhideea
Orhideea este originară din Asia, iar florile acestei plante sunt absolut spectaculoase. Indiferent că sunt roz, albe, violet, galbene, rosii, albastre sau portocalii, orhideele vor înfrumuseța, cu siguranță, orice încăpere.
Dacă nu știați, orhideea se cultivă deja de câteva secole. Florile pot rezista doar câteva zile sau chiar câteva luni. Totul depinde de specie, dar și de felul în care este îngrijită planta. Atunci când vă cumpărați o orhidee, încercați să nu o luați dacă este înflorită în totalitate.
Ideal ar fi să achiziționați o astfel de plantă, în momentul în care vedeți că nu toți bobocii au înflorit.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Pentru a menține orhideea înflorită cât mai mult timp, trebuie să fiți foarte atenți la modul în care o udați.
Pentru această floare, apa este foarte importantă. În sezonul cald, orhideea trebuie udată o dată pe săptămână. Când vine frigul, este suficient dacă îi oferiți apă o dată la două săptămâni.Nu puneți niciodată foarte multă apă, pentru a evita ca planta să stea într-o baltă. O altă variantă de a uda această plantă este aceea de a ține ghiveciul cu orhidee într-un vas cu apă, pentru cel mult 5 minute.
După aceea, lăsați ghiveciul să se scurgă și gata.În acest fel, orhideea își va lua singură apa de care are nevoie. Un alt aspect important este acela de a nu uda niciodată frunzele. În plus, orhideea trebuie udată dimineață, în niciun caz seara sau noaptea.
Trucuri de îngrijire a orhideelor
Nu doar apa este importantă pentru orhidee. Aceasta are nevoie și de lumină, pentru a înflori constant și pentru a nu dezvolta boli.
Aveți grijă întotdeauna ca orhideea să stea pe pervazul geamului, mai ales iarna. Lumina naturală îi priește cel mai bine acestei plante. La fel de important este și stratul în care crește orhideea.
Cu siguranță ați observat că aceasta nu are nevoie de pământ. În ghiveciul unei orhidee se găsesc scoarță, nisip, cărbune, turbă și plută. Tocmai de aceea nu este bine să o udați în exces, pentru ca rădăcinile să nu putrezească.
Umiditatea ideală pentru orhidee este de 60-80%, dar în anotimpul rece, poate supraviețui și cu 30%. Pentru a îndeplini aceste cerințe, puneți ghiveciul în care stă orhideea într-o tavă cu pietriș, pe care îl veți uda constant.
Temperatura perfectă pentru această floare este de 15 grade Celsius.Bineînțeles că vara este mult mai cald, dar nu vă faceți griji. Orhideea nu va păți nimic nici dacă stă la 23-24 de grade. Această floare are nevoie și de fertilizare. Doar așa puteți fi siguri că nu va fi expusă la boli. Puteți face acest procedeu o dată pe săptămână, dar nu în sezonul rece.
Orhideea trebuie ținută într-un ghiveci mic, de plastic.