Consumul ceaiului de rozmarin este benefic din multe puncte de vedere pentru organismul nostru. Află cum îl poți prepara și cum te poate ajuta.
Consumul ceaiului de rozmarin poate aduce multiple beneficii organismului.
Este folosit totodată și pentru tratarea anumitor boli: tulburări de memorie, colită, hepatită acută, ciroză hepatică, hipercolesterolemie, epilepsie, migrenă, nevroză cardiacă, meteorism abdominal, astenie și astmă bronșică.
Beneficii pentru sănătate- ceai de rozmarin
Poate trata și balonarea, iritațiile stomacului și ale intestinelor, dar ajută și la funcționarea optimă a ficatului pentru o digestie bună. Datorită consumului de ceai de rozmarin te poți bucura de evitarea afecțiunilor hepatice (icter, ascită, dischinezie biliară, colecistite cronice, hepatite virale și insuficientă hepatică).
Stimulează apetitul și ajută la reducerea stărilor de amețeală, a surmenajului psihic și intelectual, dar și la menținerea concentrației normale a colesterolului din sânge, la normalizarea circulației periferice și cerebrale.
Acesta este bun și pentru memoria ta. Contribuie la sănătatea creierului, iar datorită acidului rozmarinic pe care îl conține, poate ajuta împotriva radicalilor liberi și a toxinelor din creier. Astfel, te poate preveni de demență. Poate ajuta și împotriva bolii Alzheimer, mai exact, ceaiul de rozmarin reprezintă o componentă importantă și benefică în tratarea acestei boli.
Citeste si: Cat de eficiente sunt multivitaminele pentru cresterea parului?
Proprietăți terapeutice- ceai de rozmarin
Ceaiul de rozmarin este cunoscut și pentru activarea funcțiilor digestive și pentru facilitarea funcției vezicii biliare. Folosit și în tratarea infecțiilor ORL, cum ar fi calmarea tusei și tratarea bronșitei. Pentru persoanele care suferă de astenie, se recomandă consumul datorită acțiunii stimulante pe care o are asupra sistemului nervos.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Contraindicații- ceai de rozmarin
Dacă ceaiul de rozmarin este consumat în doze mai mari de 15 grame pe zi, acesta poate să devină toxic și să producă apariția crampelor abdominale, a grețurilor și a nefritelor.
Persoanele care sunt alergice la rozmarin, femeile însărcinate, copiii de mici vârste, mamele care alăptează sau cei care suferă de epilepsie, nu ar trebui să-l consume.
Citeste si: CITEȘTE: Dieta fix la fix. Tabel combinații alimente
Recomandare- ceai de rozmarin
Se recomandă consumul ceaiului de rozmarin în special pentru persoanele care depun anumite eforturi fizice și intelectuale, muncind contracronometru (ziariști, studenți, oameni de afaceri etc.).
Puteți consuma 2-3 căni cu infuzie de rozmarin, zilnic pentru a beneficia de un tonus robust și energie pentru a duce la bun sfârșit fiecare sarcina pe care o aveți în fiecare zi.
Consumați ceaiul de rozmarin imediat ce l-ați pregătit, astfel își va păstra toate proprietățile pe care le conține. Nu este nevoie să adăugați îndulcitor artificial sau de zahăr. Cel mai bun ceai de rozmarin este cel cu frunză proaspătă, nu cel deshidratat. Puteți de asemenea, să plantați rozmarinul acasă pentru un consum cât mai sănătos.
Citeste si: CITEȘTE: 4 tratamente naturale pentru unghii rezistente, pe care le poți face acasă
Cum se prepară ceaiul de rozmarin
Ceaiul se rozmarin poate fi consumat fie infuzat, fie macerat la rece.
În cazul infuzării, modul de preparare este următorul: peste o linguriță cu vârf de rozmarin se adaugă 250 ml de apă sau un litru de apă dacă alegeți să puneți o lingură de frunze proaspete. Timp de 10-15 minute se ține la infuzat (apa trebuie să fiarbă, nu să fie clocotită), iar apoi se strecoară și se lasă să se răcească 3-4 minute. Îl puteți bea cu miere sau cu suc de lămâie. Îl puteți consuma înainte cu 30 de minute de a mânca.
În cazul macerării la rece, o linguriță cu vârf de rozmarin se adaugă peste 250 ml de apă rece și se ține 6-8 ore la temperatura camerei. După ce acest interval de timp a trecut, se strecoară și se bea. Țineți minte că îl puteți bea pe stomacul gol, 2 căni pe zi, înainte cu 30 de minute de fiecare masă.
Citeste si: DESCOPERĂ: Cât timp se fierbe dulceața de GUTUI