Vezi mai jos la ce este bun ceaiul de soc, de ce este bine să îl consumi mai des, dar și care sunt beneficiile și contraindicațiile.
Ceaiul de soc este unul dintre cele mai populare tipuri de ceaiuri, alături de ceaiul de tei, ceaiul de mentă sau ceaiul de sunătoare. Iată la ce este bun ceaiul de soc, dar și cum se prepară.
Socul este considerat o adevărată minune a naturii. Socul este un puternic stimulet al sistemului imunitar. Arbustul se găsește mai ales în zonele muntoase, dar și în zonele deluroase.
De asemenea, socul poate fi găsit pe văile râurilor sau a pârâurilor, în marginile de pădure sau în zonele limitrofe ale drumurilor forestiere.
Mulți români consumă cu mare plăcere socata, un tip de băutură care se prepară din florile de soc. La începutul primăverii, atunci când florile de soc apar, acestea se culeg, se spală cu grijă, se amestecă apoi cu apă, cu zahăr și cu lămâie și se lasă la soare timp de câteva zile.
La final, iese socata, un suc aromat și acidulat, extrem de parfumat și preferat de persoane de toate vârstele.
De asemenea, din fructele de soc de prepară o dulceață extrem de bună. Aceste fructe se culeg în lunile iulie-august. Dacă nu se folosesc în stare proaspătă, fructele de soc se pot folosi pentru prepararea siropurilor, a tincturii sau a sucului de soc.
Specialiștii în fitoterapie recomandă socul pentru tratarea gripei, a guturaiului și a răcelii. Pe lângă tratamentele convenționale, se recomandă consumul tincturii de fructe de soc. Aceasta se găsește în farmaciile naturiste. Substanțele din tinctura de soc ajută la tratarea răcelilor, blocând infectarea celulelor sănătoase.
Pentru obezitate, specialiștii recomandă tinctura din frunze de soc. Această tinctură ajută la intensificarea tranzitului intestinal, reduce pofta de mâncare și elimină apa din corp, mai ales dacă vă confruntați cu retenție de apă. În prima zi se ia o linguriță de tinctură pe stomacul gol, la ora 18.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: CITEȘTE: Ce contraindicații are ceaiul de cimbru și cum poți să-l utilizezi corect
De asemenea, socul este util și în caz de constipație sau colită.
Pentru tratarea sinuzitei, se recomandă ceaiul de soc. Acesta stimulează circulația, crește imunitatea mucoaselor nazale și are efect antiinflamator. La 2 litri de apă fierbinte se pun două linguri de plantă uscată de soc. Se fac inhalații în fiecare seară timp de o lună.
Citeste si: Sezonul rece si ceaiul de ceapa. La ce te ajuta
Ceaiul de soc este un foarte bun diuretic, se aceea se folosește în cazul bolilor de rinichi și de vezică urinară. Ceaiul stimulează funcția rinichilor, în plus crește eliminarea produșilor toxici care sunt ecacuați pe cale renală, fiind un bun depurativ.
De asemenea, ceaiul de soc ajută la tratarea celulitei, sporind arderile și reducând țesutul adipos din corp. Ceaiul și tinctura de soc sunt indicate în toate dietele, iar compresele cu ceai de cos ajută la eliminarea celulitei.
Pentru pielea uscată, iritată sau arsă de soare, se recomandă ceaiul de soc. Folosește comprese cu ceai de soc pentru a calma pielea.
Ceaiul de soc poate fi consumat și de către femeile care alăptează, iar alături de fenicul, ceaiul de soc ajută la stimularea lactației. Infuzia de soc se prepară astfel: se folosesc 3 lingurițe de flori uscate la 250 de ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 10- 15 minute și se consumă neîndulcită, până la 3 căni pe zi timp de două săptămâni, cu o săptămână pauză.
Ceai de soc contraindicații
Persoanele diabetice sau persoanele însărcinate trebuie să fie atente înainte de a consuma ceai de soc și să întrebe medicul curant dacă au voie să îl bea. În plus, înainte de procedurile chirurgicale se recomandă întreruperea consumului ceaiului de soc, cu cel puțin două săptămâni înainte de operație.