Albi sau rosii, cartofii sunt o sursa importanta de carbohidrati (glucide), vitaminele C si B6, precum si de potasiu. Cartofii se consuma doar gatiti din pricina continutului crescut de amidon nedigerabil.
Cartofii gatiti contin circa 70% amidon nedigerabil care are efect similar cu cel al fibrelor alimentare. Sub coaja insa, cartofii contin cantitati mari de glucoalcalinoizi – cel mai important fiind solanina – cu potential toxic.
Din acest motiv, nu se vor consuma cartofi expusi prea mult la lumina, care devin negriciosi, loviti, imbatraniti, potrivit „Abecedarului de nutritie“, semnat de academicianul Nicolae Hancu. Acumularea de solanina din cartofi creste proportional cu durata expunerii la lumina.
Modul de preparare a carofilor face diferenta intre cartoful-aliment prietenos si contrariul. Astfel, daca 100 de grame de cartof copt in cuptor are aproximativ 120 de kca lsi nu contine grasimi, aceeasi cantitate de cartofi prajiti are 225 de kcal si 11 grame de grasimi, in buna parte sub forma trans – cu efecte nocive asupra sanatatii. Prin prajire creste si indexul glicemic, adica viteza de absorbtie a glucidelor din intestin.
sursa: adevarul.ro
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro