5 motive pentru care să mănânci sfeclă roșie: proprietăți și beneficii.
5 motive pentru care să mănânci sfeclă roșie: proprietăți și beneficii.
Cele 5 beneficii ale sfeclei rosii
Sfecla rosie are un gust cu adevarat inconfundabil, care fie iti place, fie nu.
Regleaza tensiunea arteriala
Sfecla rosie are proprietatea de a scadea tensiunea arteriala, insa exista studii care arata faptul ca beneficiile ei seextind pana la tratarea bolilor cardiovasculare.
Incetineste progresul dementei
Sucul de sfecla imbunatateste circulatia la nivelul creierului la oamenii mai in varsta, prin urmare, poate fi folosit pentru aincetini progresul dementei. Sfecla rosie contine nitrati care se transforma in nitriti, in interactiune cu bateriile din gura. Nitritii dilata vasele de sange din corp, ajutand astfel la cresterea fluxului de sange si, implicit, la cantitatea de oxigen care ajunge la organe, inclusiv la creier.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Ajuta sarcina
Sfecla rosie este foarte buna deoarece contine acid folic, care este esential pentru dezvoltarea normala a tesuturilor. In primele luni de sarcina, acidul folic ajuta la formarea coloanei vertebrale a fatului si poate sa previna anumite defecte genetice ale acesteia. Sfecla rosie mai contine si fier, care invinge starea de oboseala cronica specifica sarcinii. Trebuie insa sa tii cont ca daca gatesti sfecla, aceasta isi prierde din proprietati.
Regleaza glicemia
Sfecla rosie este lipsita de grasimi si are foarte putine calorii, prin urmare poate fi consumata cu incredere de persoanele care tin la silueta. 100 de grame de sfecla contin 43 de calorii, 2 grame de proteine, 10 grame de carbohidrati si 3 grame de fibre. Sfecla are un indice glicemic mediu insa este convertita foarte lent in zaharuri.
Sfecla rosie iti da un boost de energie
Daca simti stare de somnolenta ori lipsa de energie si nu poti avea o viata plina, atunci ar trebui sastii ca ai foarte multi aliati printre alimente, in special printre fructe si legume. Daca te asteapta o sesiune de efort imens, trebuie sa stii ca sucul de sfecla te poate pune pe picioare. Exista studii care demonstreaza ca cei care beau sfecla rosie, fac cu 16% mai mult efort fizic. Rezultatul are legatura cu transformarea nitratilor in oxizi de azot, care reduce consumul de oxigen din timpul exercitiilor de intensitate scazuta si, in acelasi timp, imbunatateste circulatia. Prin urmare, inainte de rutina ta desport, ar trebui sa bei un pahar de suc de sfecla si sa iti pui sangele in miscare la propriu.
Citește și: Rețetă de supă de sfeclă ucraineană. Este aromată, gustoasă și sățioasă!