Oenologii au dezvăluit la ce temperatură fierbe vinul pentru a-și păstra toate proprietățile, dar și cum se pregătește cel mai bun vin fiert.
În sezonul rece, nimic nu poate fi mai bun decât o cană cu vin fiert la căldura sobei sau a unui șemineu. Iată mai jos la ce temperatură fierbe vinul, dar și cum poți pregăti cel mai bun vin fiert, cu care să îi uimești pe toți invitații.
În cazul în care optezi pentru un vin cumpărat, lucrurile sunt mai simple. Însă, dacă îți pregătești vinul acasă, trebuie să ții cont de câteva reguli înainte ca vinul să ajungă în sticle și apoi consumat ca atare sau ca vin fiert.
Temperatura de fermentare a vinului roșu
Citeste si: CITEȘTE: La ce temperatură îngheață CARTOFII
Citeste si: CITEȘTE: La ce temperatură se coc CARTOFII
Cu ce se oprește vinul din fermentație
Un vin de calitate implică mai mulți factori, iar multe persoane greșesc atunci când il pregătesc toamna.
Pentru a obține rezultatele dorite, trebuie găsit un echilibru perfect în cramă, iar temperatura ambientală să fie una potrivită, nici prea cald, dar nici prea rece. Dacă temperatura de fermentare depășește 32 de grade Celsius, drojdiile conținute în vin încep să moară, iar vinul își pierde aroma fructată. În schimb, dacă temperatura de fermentare scade sub 7 grade, atunci procesul de transformare a mustului în vin se oprește, căci drojdiile intră în așa numita „hibernare”.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Procesul de fermentare este extrem de important și în funcție de modul în care este realizat vinul, acesta ajunge să aibă gustul dorit sau, dimpotrivă, ajunge să aibă un gust neplăcut, chiar dacă strugurii au fost de calitate.
Acestea fiind spuse, vinurile albe din soiuri de struguri Riesling ori Muscat au nevoie de temperaturi de fermentare între 7 și 16 grade Celsius.
Vinul roșu are nevoie de o temperatură de fermentare între 26 și 28 de grade Celsius, iar fermentarea durează între 4 și 8 zile. Dacă se depășește temperatura de 30 de grade Celsius, vinul își va schimba gustul.
Cât timp fierbe vinul fiert
Atunci când vine vorba despre fierberea vinului, trebuie să se țină cont de mai mulți factori. Vinul fiert este băutura preferată în serile friguroase și este o adevărată desfătare pentru papilele gustative.
Pentru a pregăti 3 căni cu vin fiert, aveți nevoie de: 750 de ml de vin roșu, 3- 4 linguri de zahăr, scorțișoară, anason, cuișoare, felii de portocale ori ghimbir.
Vinul se pune la fiert într-o oală, la foc mic. În momentul în care s-a încălzit, se pune zahărul și se amestecă foarte bine, până când se topește. Se recomandă ca vinul să nu fie lăsat să fiarbă în momentul în care se adaugă zahărul, deoarece se pierde o mare parte din alcool, iar băutura finală își pierde gustul.
Citeste si: DESCOPERĂ: Ce se pune în must ca să nu fermenteze
Pentru un gust mai plăcut, pot fi adăugate și alte condimente care se potrivesc de minune cu vinul fiert. Anasonul stelat, cuișoarele și boabele de ienibahar oferă un gust inconfundabil vinului fiert.
Pentru ca vinul să aibă o aromă plăcută, este recomandată folosirea doar a unui sortiment de vin, fără a amesteca mai multe soiuri. Trebuie ținut cont și de modul și de timpul de preparare: foarte scurt și numai la foc mic. Vinul nu trebuie să fiarbă, deoarece își pierde taninurile. Trebuie doar adus la punctul de fierbere și apoi oprit focul imediat. Pentru îndulcire se poate folosi zahăr alb, zahăr brun sau chiar miere ori alți îndulcitori. Toate ingredientele se adaugă după gust.
Vinul fiert poate fi folosit și ca un remediu în sezonul rece, așa că atunci când îți este frig sau ești pe punctul de a răci, o cană de vin fiert este de mare ajutor, mai plăcută decât un sirop. Acest vin fiert calmează tusea și durerea din gât, în plus eliberează și tractul respirator și ajută la congestia nazală.