Carnea de porc este una dintre cele mai consumate tipuri de care de la noi din țară. Însă v-ați gândit la ce temperatură o puteți coace, pentru a ieși cât mai bună?
Aflați din rândurile următoare care este temperatura de coacere al acestui tip de carne, dar și o rețetă gustoasă de friptură înăbușită, cu usturoi și rozmarin.
Consumul de carne de porc
Carnea de porc este obținută de la porcul domestic și este cunoscută ca fiind una dintre cele mai consumate feluri de carne din lume.
Carnea de porc poate să fie consumată sub formă fiartă, sărată, afumată, coaptă, prăjită și în multe alte moduri, în funcție de preferințele fiecărei persoane în parte. Consumul de carne de porc este unul foarte răspândit în întreaga lume. La nivel global se consumă cu până la 44%, în comparație cu carnea de vită (29%) sau carnea de pasăre (23%).
La ce temperatură se coace carnea de porc
În cazul în care ați optat să preparați carnea de porc la cuptor, temperatura de coacere poate să fie diferită de la caz la caz. Dacă este vorba despre bucăți mai mari de carne (700-1000 de grame), într-o folie, temperatura de coacere este de 180 de grade Celsius.
Astfel, carnea de porc va fi bine gătită.În cazul în care vă doriți să coaceți bucățele mai mici de carne de porc, temperatura ar trebui să fie reglată la 170 de grade Celsius. Totodată există persoane care pregătesc carnea de porc crocantă, ba chiar cu o crustă. Pentru a obține astfel carnea de porc, tot ce trebuie să faceți este să setați temperatura la 230-250 de grade Celsius, apoi să o reduceți la 180 de grade Celsius.
Citește și: La ce temperatură se coace crema de zahăr
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Rețetă de friptură de porc la cuptor, înăbușită cu usturoi și rozmarin
Ingrediente
Veți avea nevoie de următoarele ingrediente: carne de porc (3 kg), sare (2 lingurițe), cimbru (o linguriță cu vârf și încă o linguriță), boia de ardei dulce (o linguriță cu vârf), piper (o
În plus, pentru garnitura de legume, veți avea nevoie de: cartofi (1 kg), ardei grași (1-2), o conopidă mică, morcovi (2-3) și ceapă roșie (2-3).
Mod de preparare
Indiferent că veți alege să preparați în această rețetă un cotlet, ceafă, pulpă sau orice fel de carne de porc, rezultatul va fi acela, pentru că odată ce o veți prepara înăbușită, friptura va fi una savuroasă.
Primul pas este reprezentat de curățarea cărnii de pielițe și de spălarea și ștergerea acesteia cu un șervete. Cu ajutorul unui cuțit, mai exact cu vârful acestuia, veți găuri bucățile de carne, în care veți introduce cățeii de usturoi, tăiați în două. Separat, veți face un amestec de condimente, pentru a masa carnea. După ce amestecul este gata, masați carnea pe toate părțile.
Într-un vas, turnați 100 ml de apă și stropiți carnea cu două linguri de ulei.Următorul pas este reprezentat de acoperirea fripturii de porc cu un capac sau cu o folie de aluminiu, pentru a o băga la cuptor. La început, veți seta focul la maxim, iar după 20 de minute, reduceți temperatura la 180 de grade Celsius pentru încă o oră. În cazul în care aveți cuptoare cu gaz, setați-le la un foc mediu.
După ce acest interval de timp s-a terminat, scoateți folia și verificați carnea. Înțepați-o cu o furculiță. Dacă veți observa că furculița va intra ușor și nu mai iese niciun lichid din carne, acest lucru înseamnă că friptura este gata. În caz contrar, o acoperiți iar cu folia și o mai lăsați la cuptor, până ce carnea se va pătrunde mai bine. Dacă friptură de porc este gata, adăugați și vinul și băgați iar la cuptor, la foc maxim, însă fără folia de aluminiu. Mai lăsați încă pentru 10-15 minute, până când veți observa carnea că este rumenită.
Citește și: Cine a inventat lasagna. Invenție a grecilor, italienilor sau a britanicilor?
Acum urmează pregătirea garniturii de legume. Tăiați cartofii și morcovul bucățele, ardeii fâșii, iar ceapa în patru, dacă este mai mare, însă dacă este o ceapă mai mică, o puteți lăsa și întreagă. În cazul în care aveți și vă plac, puteți adăuga și câteva roșii cherry, ciuperci, dovlecei sau vinete.
După ce carnea s-a rumenit, o puteți scoate și o puteți pune într-un loc cald, pentru a se păstra sub această formă, iar în sosul care a rămas, puneți legumele ce tocmai le-ați tăiat și mai băgați tava la cuptor pentru încă 20 de minute.
După ce sunt gata și acestea, puteți așeza pe o farfurie friptura de porc, împreună cu legumele și puteți adăuga peste acestea puțin sos rămas. Bineînțeles că dacă nu vă place acest sos, puteți opta pentru un altul. Poftă bună!
Citeste si: CITEȘTE: La ce temperatură se coace curcanul