Cel mai bun chec are câteva secrete de care trebuie să ții cont în timpul preparării. Iată la ce temperatură se coace checul.
Checul este unul dintre cele mai populare deserturi din bucătăria românească și fiecare gospodină are propriile sale secrete atunci când vine vorba despre pregătirea lui.
Checul se realizează prin amestecarea mai multor ingrediente, precum făină, unt, ouă, zahăr și praf de cupt. Poate fi simplu sau se pot adăuga, în funcție de preferințe, cacao, fructe confiate, rahat, nuci ori stafide.
Această prăjitură este de origine englezească și a devenit rapid popular în toată lumea datorită gustului său inconfundabil.
Timp coacere chec in cuptor
La ce temperatură se coace checul la cuptorul electric
În România, cel mai popular chec este checul marmorat, în care se adaugă și cacao. Pentru acest tip de chec, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 200 de grame de făină
- 200 de grame de zahăr
- 5 ouă separate
- 16 grame de zahăr vanilinat
- 4 linguri de ulei
- 2 linguri de cacao
- 1 linguriță praf de copt
- un vârf de cuțit de sare
Mod de preparare chec
Se bat foarte bine albușurile spumă cu zahărul, până când spuma nu cade din vas. Se poate folosi un mixer sau un tel, după preferință. Trebuie avută mare grijă la separarea ouălor, să nu ajungă gălbenuș în compozița de ouă, deoarece nu se vor mai bate la fel de bine. Se adaugă în această spumă de albușuri și praful de copt stins cu oțet. Separat, se amestecă gălbenușurile cu sarea și cu uleiul și se încorporează cu mare atenție în spuma de albușuri. Se adaugă și făina cernută în prealabil. Pentru a amesteca, se folosește o spatulă și se amestecă de jos în sus, cu multă atenție, pentru a nu se dezumfla bulele de aer din albușuri. Jumătate din aluat se transferă într-un alt bol. Cele două linguri de cacao se amestecă cu puțină apă, apoi se adaugă peste una dintre jumătățile de aluat.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Cum să prepari un Chec Pufos, ca la mama acasă! Un desert simplu și delicios
Se pune folie de copt într-o tavă de cozonac și se formează checul. Între timp, cuptorul trebuie preîncălzit la 180 de grade Celsius sau setat pe treapta medie, în funcție de ce cuptor aveți. Se așază alternativ în tavă câte o lingură din compoziția cu cacao și compoziția fără cacao. Se procedează astfel până se termină compoziția din cele două boluri. Tava nu trebuie să fie plină, ci trei sferturi, deoarece în timpul coacerii va crește și va da peste.
În acest chec se pot adăuga și fructe confiate sau stafide, după preferință, sau chiar nuci ori migdale pe deasupra. În cazul în care vă plac prăjiturile care conțin multă cacao, acest chec se poate face doar cu cacao, așa că puteți adăuga încă două linguri de cacao.
La ce temperatură se coace checul
Coacerea acestei prăjituri durează în jur de 50 de minute, la 175 de grade Celsius. Ca să verificați dacă este copt, trebuie apăsat puțin. Cu cât checul este așezat mai jos în cuptor, cu atât temperatura de coacere trebuie setată mai jos. Pentru a ști dacă preparatul este copt, se poate face testul cu scobitoarea. Se introduce o scobitoare în mijloc și dacă iese curată și uscată, atunci prăjitura este gata. În caz contrar, se mai lasă timp de câteva minute, timp în care se verifică, pentru a nu se arde.
Foarte important, trebuie lăsat să se răcească foarte bine înainte de a fi tăiat și poate fi consumat ca atare, sau cu un pahar de lapte sau un pahar de iaurt, după preferință. Pentru un plus de gust, pot fi adăugate și esențe de portocală în compoziția albă și esență de rom în compoziția cu cacao. Acest chec va fi perfect mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, când pot fi adăugate și portocale sau lămâi confiate.