Află la ce temperatură trebuie depozitate bananele.
Bananele
Unde se țin bananele
Bananele pot înlocui cu succes dulciurile și alte alimente care au multe calorii.
Se pot consuma și în salate de fructe sau combinate cu cereale pentru micul dejun sau cină.
Dacă bananele s-au copt prea tare, pot fi folosite pentru prepararea unor prăjituri, pentru chec, gogoși, tarte sau pot deveni piure.
Bananele pot fi menținute proaspete mai mult timp dacă sunt păstrate la temperatura camerei.
Este indicat să cumpărați banane verzi și sa le păstrați într-un coșuleț în cameră, până când acestea se îngălbenesc. Va dura câteva zile.
Bananele verzi, fără pete întunecate, au o durată maximă de depozitare de o săptămână.
La ce temperatură se depozitează bananele
Temperatura aerului de stocare este de +13 grade, în camerele în care aerul circulă continuu.
Nu se recomandă diferențele de temperatură, creșterea sau scăderea bruscă a gradelor, deoarece, în acest caz, coaja bananelor se înnegrește.
Este indicată depozitarea lor în limbo, întrucât facilitează accesul aerului în cazul fructelor. Umiditatea camerei trebuie să fie de aproximativ 80–90%.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Foarte important de știut este faptul că bananele nu trebuie depozitate în pungi de plastic, pentru că favorizează umiditatea care le degradează cu repeziciune.
Marele beneficiu pentru bananele păstrate la temperatura camerei este acela că se coc lent și uniform.
Nu este recomandat ca aceste fructe să fie depozitate în vecinătatea unei surse de căldură sau la geam, în lumina soarelui.
Locul ideal pentru depozitarea bananelor arată astfel: bine ventilat, răcoros și întunecat.
Alte forme de depozitare a bananelor
Bananele ținute într-un coș de fructe
Coșurile pentru fructe sunt prevăzute cu anumite cârlige speciale pentru a agăța bananele, acesta fiind cel mai bun mod de a le păstra.
Bananele coapte păstrate în frigider
Bananele coapte se pot păstra sigilate într-o pungă de plastic, la frigider.
Cojile lor se pot înegri, dar miezul va rămâne neschimbat.
Depozitarea bananelor la distanță de alte fructe
Bananele trebuie așezate departe de alte soiuri de fructe.
Cand se coc, fructele produc etilenă, iar bananele din apropierea acestora se coc mai repede atunci când sunt expuse la această substanță.
Păstrarea bananelor în stare optimă prin acoperirea codițelor
Înfășurarea tulpinilor mănunchiului de banane în folie de plastic împiedică producerea etilenei din fructe.
Astfel, se previne absorbția etilenei eliberate de fructele depozitate în apropiere și bananele se mențin proaspete mult timp.
Păstrează la congelator bucăți de banane
Puteți păstra bucăți de banane sau banane pasate la frigider, în congelator, putând fi folosite la prepararea rețetelor de chec cu banane, smoothie, fursecuri sau plăcinte.
Din bananele păstrate la frigider sau în congelator, puteți prepara o gamă largă de produse delicioase: brioșe, fursecuri, tarte, cheesecake, clătite, budinci, torturi și multe altele.
Cel mai mare beneficiu al consumului de banane este acela că aduce organismului nostru un mare aport de serotonină, care creează o stare de bine, de echilibru, de liniște și ne menține psihicul sănătos.
„O banană pe zi ține doctorul psihiatru departe de casă. Dacă mărul era fructul ce ne garanta sănătatea fizică, banana este cea care are grijă de dispoziția și starea noastră de bine. Nu întâmplător bananele sunt cele mai consumate fructe exotice, în multe țări ele se gătesc/se prăjesc precum cartofii- tocmai pentru că sunt hrănitoare și pline de nutrienți valoroși.
Bananele au glucide lente ce asigură energia în caz de sport /mișcare, au potasiu și magneziu pentru funcționarea optimă a sistemului nervos și a mușchilor. Dar cel mai important ingredient al lor este triptofanul, un aminoacid esențial care se transformă în organism în serotonină. Iar serotonina este substanța de care depinde starea noastră de bine, liniștea și echilibrul psihic. Doar bananele și prunele conțin acest precursor natural de serotonină, așa că lăsați merele și citricele deoparte în această perioadă și puneți accent pe banană- nu strică niciodată un strop de bine în plus.
Și nu, nu îngrașă!! O banană are sub 100 calorii, iar faptul că este alcalină (nu acidă precum mărul și citricele) o face prietenoasă cu tubul digestiv și nu stimulează pofta de mânca", a postat pe contul său de Instagram, Mihaela Bilic, medic nutriționist.