Directorul general al ANPC a oferit câteva sfaturi de care oamenii să țină cont atunci când cumpără carne de miel și ouă pentru masa de Paște 2023.
Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a discutat despre câteva aspecte importante pentru carnea de miel și ouă. Astfel, oficialul a declarat faptul că produsele din carne sau ouăle trebuie cumpărate din locuri special amenajate, nu de pe marginea drumului. De asemenea, o altă recomandare este ca atunci când se achiziționează carnea de miel, aceasta trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar.
Directorul ANPC a dezvăluit și cum pot românii să își dea seama dacă carnea de miel pe care urmează să o cumpere este stricată sau este proaspătă, mai precis, aceasta trebuie să prezinte la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt.
„Achiziționarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel, și a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe) și
trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar. Numai în aceste condiții există garanția unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea. Evitați cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din „portbagajele mașinilor” chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.
Verificați, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezența mucilagiilor), culorii (culoare modificată), consistenței, prezența corpurilor străine. Carnea trebuie să prezinte la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt”, sunt sfaturile pe care le oferă Paul Anghel cu privire la carnea de miel.
Sfaturi pentru gospodine atunci când vor cumpăra carne de miel și ouă pentru Paște
De asemenea, directorul ANPC a susținut faptul că trebuie achiziționate doar ouăle care sunt ținute la temperaturi optime.
Mai mult decât atât, ouăle de consum trebuie să aibă coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri și mirosuri străine. În momentul în care oul este spart, albușul trebuie să aibă consistență densă, transparent, iar gălbenușul semiglobulos, ușor aplatizat și separat de albuș. Pe ambalajul vopselei de ouă trebuie specificat numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucțiunile de utilizare și data durabilității minimale.
„În cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu ușurință și perfect lizibil, informațiile privind: – categoria de calitate (A); – categoria de greutate (clasamentul
ouălor din categoria A în funcție de greutate) • XL – foarte mare: greutate mai mare sau egală cu 73 g; • L – mare: greutate mai mare sau egală cu 63 g și mai mică de 73 g; • M – mediu: greutate mai mare sau egală cu 53 g și mai mică de 63 g; • S – mic: greutate mai mică de 53 g; – o indicație a metodei de creștere
a găinilor; – o explicație a semnificației codului producătorului; – data de valabilitate minimă”, explică directorul ANPC.