Aflați din rândurile următoare ce presupune o procedură de divorț.
Oricât de mult ne-am dori noi, dragostea pentru unii nu durează până la adânci bătrâneți. De aceea, multe cupluri, mai ales în zilele noastre, aleg să-și spună adio chiar și atunci când între ei există zeci de ani de căsnicie și copii la mijloc.
Potrivit specialiștilor în domeniu, hotărârea de a divorța este o hotărâre grea, care presupune numeroase sentimente negative care se produc la nivelul partenerilor, dar în cele din urmă, este cea mai bună hotărâre pentru două persoane care nu se mai iubesc, chiar dacă aceștia au împreună jumătate de viață și chiar doi sau trei
Există situații în care această decizie de a divorța aparține ambilor parteneri, iar aceștia hotărăsc să iasă din căsnicie exact așa cum au intrat, ținându-se de mână și cu zâmbetul pe buze.
În alte situații, însă, cei doi parteneri transformă procedura de divorț într-un întreg câmp de luptă în care ei doi sunt actorii principali, iar victoria stă în mâinile instanței judecătorești.
În acest caz, vorbim despre procedura de divorț care nu s-a putut realiza la notar din cauză că cei doi parteneri nu au căzut de comun acord și ajung în fața judecătorului.
În cadrul unei emisiuni, doamna avocat Otilia Sava a vorbit despre ce presupune un divorț în fața instanței de judecată.
Ce presupune un divorț în fața instanței de judecată
Citește și: Ce presupune procedura de divorț. „S-au rupt niște lucruri în relațiile de familie”
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Potrivit specialistului în domeniu, există două tipuri de divorț, divorțul remediu și divorțul sancțiune, iar în cazul divorțului din instanță, vorbim despre acel proces în care nu am reușit să ne înțelegem la notar și mergem în instanță pentru a lăsa la decizia judecătorului de a stabili vinovatul.
Și în cazul acestui tip de divorț există trei posibilități: divorțul prin acord, divorțul din culpă comună și divorțul din culpă exclusivă.
Divorțul prin acord
Divorțul prin acord poate exista chiar și în fața instanței de judecată, atunci când cei doi parteneri ajung la un acord și decid că nu mai este nevoie să se desfășoare un întreg proces de judecată.
„ Chiar și în instanță poți să divorțezi prin acord, adică semnezi în fața judecătorului cererea și ambii parteneri sunt de acord să arunce cheile despărțirii peste gard și problemele lor să nu mai fie pe scena tuturor .”, a precizat specialistul în domeniu.
Divorțul din culpă comună
În cadrul divorțului din culpă comună vorbim despre acel moment în care fie ambii parteneri își asumă vina pentru care au divorțat sau instanța de judecată decide că în spatele acestui divorț, ambii parteneri sunt vinovați.
„ Ambii parteneri își asumă faptul că au avut o culpă comună sau indiferent cât încearcă să demonstreze unul dintre parteneri că a fost culpa mai mare a celuilalt decât a lui, instanța ajunge la hotărârea că ambii parteneri sunt în egală măsură vinovați ”, a explicat specialistul în domeniu.
Divorțul din culpă exclusivă
Acest divorț este cel în urma căruia instanța de judecată stabilește faptul că un singur partener a fost de vină pentru producerea acestuia. Potrivit specialistului în domeniu, aici întâlnim cazurile de infidelitate sau violență domestică și în urma hotărârii instanței de judecată, partenerul inculpat poate să-i plătească celuilalt anumite compensații financiare.
„ Asistăm la astfel de situații în cazul infidelităților. În acest caz, există anumite daune morale pe care le poți cere de la soțul vinovat .”, a explicat specialistul în domeniu.
În cazul procesului de divorț este obligatoriu ca ambii parteneri să fie prezenți, acceptându-se doar situațiile speciale în care unul dintre ei nu putea fi prezent din diferite motive bine întemeiate.
„ Divorțul este cea mai personală cerere dintre toate. Trebuie să fii în pușcărie, trebuie să fii afară din țară sau în spital într-o boală gravă ca să nu vii în fața instanței. Când nu ai copii, poți divorța chiar la ofițerul stării civile dacă există acord .”, a precizat specialistul în domeniu.