Legea Pensiilor aduce vești nu prea bune pentru femeile din România.
Noul prag de pensionare a fost aprobat ceea ce înseamnă că femeile vor putea ieși la pensie la vârsta de 63 de ani. În plus, femeile care doresc să se pensioneze trebuie să îndeplinească mai multe condiții.
Scade vârsta de pensionare în rândul femeilor din România
Noua Lege a Pensiilor a stârnit numeroase controverse în Parlament după ce a fost refuzată de două ori. Nici Comisia Europeană și CCC nu au fost de acord cu legea propusă de PSD. Legea Pensiilor prevede ca vârsta standard de pensionare în rândul femeilor să fie de 63 de ani, nu 61 de ani cum era până acum.
Femeile care doresc să iasă la pensie anul acesta pot depune dosarul de pensionare dacă au ajuns la vârsta de 61 de ani. Cererea de pensionare trebuie depusă cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare și dacă a fost atins stagiul complet de cotizare de 30 de ani.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
În cazul bărbaților a fost atinsă vârsta standard de pensionare. Aceștia pot ieși la pensie la vârsta de 65 de ani după ce au efectuat un stagiu complet de 35 de ani.
Femeile care au dat naștere la cel puțin 3 copii ies mai devreme la pensie
Sistemul public de pensii din țara noastră va suferi o serie de modificări din septembrie 2021. Femeile care au dat naștere la mai mult de trei copii vor putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme pentru fiecare copil. Asta înseamnă că mamele vor ieși la pensie cu șase ani mai devreme decât în mod normal.
Pentru a beneficia de acest avantaj femeile trebuie să țină cont de o condiție: copilul trebuie să aibă minim 16 ani împliniți în momentul în care mama vrea să iasă la pensie. Acest lucru va fi posibil odată cu creșterea punctului de pensie de la 1.265 la 1.775 lei. În plus, ”mamele eroine” trebuie să îndeplinească și stagiul minim de cotizare.