La fiecare noua minute, un roman este diagnosticat cu sindrom coronarian acut.
La fiecare noua minute, un roman este diagnosticat cu sindrom coronarian acut, principala cauza de mortalitate cardiovasculara din tara, iar la fiecare 30 de minute o persoana face infarct miocardic, printre factorii favorizanti fiind obezitatea, fumatul si sedentarismul.
"In fiecare an, aproximativ 150.000
de romani mor din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentand circa 60 la suta din totalul deceselor inregistrate, iar estimarile indica date la fel de alarmante pe viitor, in special prin contributia factorilor de risc cardiovascular: hipertensiunea arteriala, colesterolul, obezitatea, diabetul zaharat, fumatul, sedentarismul", a mai declarat prof. dr. Dan Gaita, presedintele Fundatiei Romane a Inimii, marti, cu ocazia lansarii campaniei "Saptamana inimii", scrie MEDIAFAX.
Potrivit medicului, bolile cardiovasculare reprezinta principala problema de sanatate la nivel mondial.
" Desi este o problema medicala, solutia este nu doar in mana doctorilor, ci trebuie sustinuta de intreaga societate. Modul de viata trebuie optimizat, asa cum trebuie si accesul la serviici medicale de buna calitate", a mai spus prof. dr. Gaita.
Presedintele Fundatiei Romane a Inimii a subliniat, si cu acest prilej, carentele modului de viata urban: alimentatia de proasta calitate, plina de calorii, lipsa de miscare, poluarea si fumatul.
"Portiile (de mancare- n.r.) au crescut in ultimii 50 de ani, ajungand de zece ori mai multe calorii pe portie. Ce este de facut? Sa mancam mai sanatos, sa facem zilnic miscare, sa nu fumam. Asta este preventie. Altfel, vom avea tot mai multe persoane in varsta de doar 35 de ani care fac infarct", a adaugat prof. dr. Gaita.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro