Prima zi a expoziției are loc vineri, 17 noiembrie, La Mița Biciclista Stabiliment Creativ.
Expoziția „Monica Lovinescu. Vocea care ni s-a dat”, este o invitație la înțelegerea puterii cuvintelor și a libertății și responsabilității de a spune ceea ce gândești. Monica Lovinescu e un reper despre care astăzi nu se învață la școală. Să avem curajul să ne întrebăm ce-am fi fost fără Monica Lovinescu? N-a venit oare momentul, măcar acum, la centenarul nașterii sale, să ne aducem aminte cât de mult îi datorăm și cât de puțin i-am onorat memoria? Tocmai în numele acestei datorii morale îi închinăm întregul an 2023.
Publicul larg va avea ocazia să facă o incursiune în viața Monicăi Lovinescu, printr-o expoziție în care vor fi expuse pentru prima oară documente originale, obiecte, mărturii, fragmente de emisiuni din perioada 1960-1991 de la Radio Europa Liberă, dialoguri emoționante cu Mircea Eliade, Petru Comarnescu, Ana Blandiana, Octavian Paler sau Eugen Ionescu.
A fost vocea de la radio care a avut curajul de a înfrunta un regim totalitar iar eforturile ei au fost o formă de salvare morală, individuală şi colectivă.
„Înainte de 1989, Monica Lovinescu a fost vocea tuturor celor care nu puteau să aibă o voce, iar după 1989 a fost reamintirea constantă a faptului că cei aflați la putere au continuat să încalce principiile democratice, iar deciziile importante au fost luate tot fără exigență etică. Monica Lovinescu nu poate fi separată, în memoria colectivă, de soțul ei, Virgil Ierunca. Cu limbajul confiscat, umiliți de suferința frigului, întunericului și a foamei, fără a putea scăpa din acel univers, românii îi ascultau clandestin pe Monica Lovinescu și Virgil Ierunca vorbind la microfonul de la Radio Europa Liberă.
Ei dădeau glas durerii, furiei și dezgustului pe care românii le resimțeau. Le dedicăm această expoziție părinților noștri și părinților lor, a căror viață a fost complet mutilată de regimul totalitar. Și care au sperat pentru noi că vom trăi într-o lume mai bună”, a declarat Edmond Niculușcă, președinte ARCEN.Expoziția manifest are loc între 17 Noiembrie – 30 Decembrie, La Mița Biciclista Stabiliment Creativ. Accesul publicului larg se va face pe bază de bilet, achiziționat prin www.iabilet.ro,
Expoziția este realizată de ARCEN prin La Mița Biciclista Stabiliment Creativ, cu sprijinul Fundației Humanitas Aqua Forte și a Editurii Humanitas.Vizitarea expoziției și a Casei La Mița Biciclista Stabiliment Creativ, va fi posibilă în fiecare zi, de luni până duminică, potrivit programului: Luni- Vineri 18:00- 22:00 și Sâmbătă- Duminică 12:00- 22:00.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Concept curatorial expoziție: Edmond Niculușcă si Andreea Apostu
Arhitectură: Attila KIM architects
Producţie: Atelier VAST
Scenografie Concept: Velica Panduru, Sabina Reus, Irina Artenii
Producţia scenografiei: Tukuma Works (arhitect Ioan Moldovan)
Sunet: Unanim Acoustic Design
Vocile Monicăi Lovinescu, creaţia sonora, concept, editare, pian: Maria Balabaș & Mihai Balabaș
Concept vizual: Eyez&Handz
Comunicare: Amazers Nest
Coordonator de expoziţie și evenimente: Sabine Schneider-Maunoury
Persoane de contact- Amazers Nest: Ramona Bratu- [email protected]/ 0722390665 Anita Panait- [email protected]/ 0748151656