Multa vreme, capra a fost considerata “vaca saracului”, calitatile laptelui de capra fiind universal recunoscute.
In toate culturile si mediile sociale, laptele acestui animal este considerat un veritabil medicament. Ca orice panaceu, are parte si de exagerari, dar noi va prezentam doar calitatile dovedite ale acestuia.
Caprele mananca sanatos si dau un lapte sanatos
La pasune, din primavara pana in toamna, caprele mananca de sus, de pe ramurile cele mai inalte ale copacilor si plantelor, alegand cei mai fragezi lastari si muguri.
De obicei, caprei i se consacra drept habitat pastoral etajul superior, loc in care pesticidele (ingrasaminte chimice, erbicide, insecticide) sunt rareori folosite iar industria emanatoare de noxe ramane la o altitudine mai joasa. La capra autohtona, sezonul de pasunat este suprapus peste lactatie iar in timpul iernii furajele folosite frecvent sunt la fel de sanatoase: fan natural si cereale.
Continut scazut de lactoza
Laptele de capra are un continut mai scazut de lactoza cu 0,2-0,5% fata de laptele de vaca.
Lipidele sunt prezente in laptele de capra sub forma unor globule cu dimensiuni mai mici decat cele din laptele de vaca, fapt ce contribuie la un metabolism lipidic mai eficient. Forma in care se afla lipidele in laptele de capra, alaturi de cantitatea mai redusa de lactoza, contribuie la o mai buna digestibilitate a acestuia.
Cantitati mai mari de acizi grasi cu lanturi scurte si medii
In comparatie cu laptele de vaca, in cel de capra se gasesc cantitati mai mari de acizi grasi cu lanturi scurte si medii:
acid caproic, caprilic, capric, lauric, ceea ce recomanda laptele de capra in sindroame de malabsorbtie, rezectii intestinale, malnutritii ale sugarilor, hiperlipoproteinemii etc. Laptele de capra contine cantitati mai mari de acizi grasi mono- si polinesaturati decat laptele de vaca. Prezenta acestor acizi grasi mono- si polinesaturati este esentiala intr-o dieta echilibrata care contribuie la un stil de viata sanatos.
Datorita compozitiei si structurii proteinelor din laptele de capra, acest tip de lapte si produsele obtinute din el (produse acidofile si branzeturile) sunt mult mai usor de digerat pentru consumatori si chiar mai usor de tolerat
de unele persoane cu alergie la compusii din laptele de vaca.
Mic dejun sanatos cu lapte de capra
O cana de lapte de capra poate fi integrat intr-un mic dejun sanatos alaturi de 50 g de cereale integrale sau biscuiti digestivi si fructe. Ne asiguram astfel carbohidratii complecsi necesari micului dejun, toti aminoacizii esentiali, o cantitate semnificativa de fibre dar si lipidele necesare transportului vitaminelor A, D, E si senzatiei de satietate.
In toate culturile si mediile sociale, laptele acestui animal este considerat un veritabil medicament. Ca orice panaceu, are parte si de exagerari, dar noi va prezentam doar calitatile dovedite ale acestuia.
Caprele mananca sanatos si dau un lapte sanatos
La pasune, din primavara pana in toamna, caprele mananca de sus, de pe ramurile cele mai inalte ale copacilor si plantelor, alegand cei mai fragezi lastari si muguri.
De obicei, caprei i se consacra drept habitat pastoral etajul superior, loc in care pesticidele (ingrasaminte chimice, erbicide, insecticide) sunt rareori folosite iar industria emanatoare de noxe ramane la o altitudine mai joasa. La capra autohtona, sezonul de pasunat este suprapus peste lactatie iar in timpul iernii furajele folosite frecvent sunt la fel de sanatoase: fan natural si cereale.
Continut scazut de lactoza Laptele de capra are un continut mai scazut de lactoza cu 0,2-0,5% fata de laptele de vaca.
Lipidele sunt prezente in laptele de capra sub forma unor globule cu dimensiuni mai mici decat cele din laptele de vaca, fapt ce contribuie la un metabolism lipidic mai eficient. Forma in care se afla lipidele in laptele de capra, alaturi de cantitatea mai redusa de lactoza, contribuie la o mai buna digestibilitate a acestuia.
Cantitati mai mari de acizi grasi cu lanturi scurte si medii In comparatie cu laptele de vaca, in cel de capra se gasesc cantitati mai mari de acizi grasi cu lanturi scurte si medii: acid caproic, caprilic, capric, lauric, ceea
ce recomanda laptele de capra in sindroame de malabsorbtie, rezectii intestinale, malnutritii ale sugarilor, hiperlipoproteinemii etc. Laptele de capra contine cantitati mai mari de acizi grasi mono- si polinesaturati decat laptele de vaca. Prezenta acestor acizi grasi mono- si polinesaturati este esentiala intr-o dieta echilibrata care contribuie la un stil de viata sanatos.
Datorita compozitiei si structurii proteinelor din laptele de capra, acest tip de lapte si produsele obtinute din el (produse acidofile si branzeturile) sunt mult mai usor de digerat pentru consumatori si chiar mai usor de tolerat de unele persoane cu alergie la compusii din laptele de vaca.
Mic dejun sanatos cu lapte de capra O cana de lapte de capra poate fi integrat intr-un mic dejun sanatos alaturi de 50 g de cereale integrale sau biscuiti digestivi si fructe. Ne asiguram astfel carbohidratii complecsi necesari micului dejun, toti aminoacizii esentiali, o cantitate semnificativa de fibre dar si lipidele necesare transportului vitaminelor A, D, E si senzatiei de satietate.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro
Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro