Laptisorul de matca este o secretie laptoasa produsa de albinele de miere, cunoscuta si sub numele de lapte regal de albine.
De obicei contine intre 60% si 70% apa, intre 12% si 15% proteine, intre 10% si 16% zahar, intre 3% si 6% grasimi si intre 2% si 3% vitamine, saruri si aminoacizi. Compozitia variaza in functie de locatia geografica si de clima. Acest produs este folosit pentru dezvoltarea si cresterea albinelor regine, de aici venindu-i si numele.
Utilizarea laptisorului de matca
Laptisorul de matca este utilizat pentru ameliorarea sau combaterea mai multor afectiuni si simptome cum ar fi: astm, febra de fan, boli hepatice, pancreatita, diabetul zaharat de tip 2, ulceratii ale piciorului diabetic, insomnii, sindromul premenstrual, infertilitate, simptomele menopauzei, ulcer stomacal, boli de rinichi, fracturi, afectiuni ale pielii, colesterol ridicat etc. De asemenea, este un foarte bun tonic general recomandat pentru sanatate, combaterea efectelor imbatranirii, stimularea sistemului imunitar sau chiar tonifierea scalpului si cresterea parului.
Utilizarea laptisorului de matca in combaterea simptomelor menopauzei
Cercetarile au dovedit ca administrarea orala a laptisoului de matca timp de 3 luni poate creste nivelul colesterolului cu lipoproteina de inalta densitate (HDL- colesterolul bun) si poate scadea nivelul colesterolului cu lipoproteina de densitate joasa (LDL- colesterolul rau) la femeile aflate in postmenopauza.
Alte studii au dovedit ca administrarea orala a 150 mg de laptisor de matca timp de 12 saptamani poate reduce simptomele menopauzei si imbunatateste starea psihica in cazul femeilor aflate la menopauza. De asemenea, se mai pot administra una sau doua capsule dintr-un produs care contine laptisor de matca si polen de flori timp de 12 luni.
Un alt produs care contine laptisor de matca, ulei de luminita de seara, damiana si ginseng, administrat timp de 4 saptamani poate reduce simptomele menopauzei.
Aplicarea intravaginala a laptisorului de matca poate imbunatati calitatea vietii sexuale si reduce problemele din aceasta categorie in cazul femeilor aflate la menopauza, actionand exact la fel ca estrogenul intravaginal.
Utilizarea laptisorului de matca in combaterea oboselii in cazul persoanelor bolnave de cancer
Cercetarile au dovedit ca administrarea unui amestec de miere procesata si laptisor de matca de doua ori pe zi timp de 4 saptamani amelioreaza starea de oboseala in cazul persoanelor bolnave de cancer. Administrarea acestui produs nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul, sub orice forma, prescris de medicul specialist!
Utilizarea laptisorului de matca in reglarea glicemiei
Studiile au aratat ca administrarea orala a laptisorului de matca o data pe zi timp de 8 saptamani regleaza nivelul mediu al glicemiei si al insulinei din sange in cazul persoanelor diabetice.
Utilizarea laptisorului de matca in ameliorarea ulcerului piciorului diabetic
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Aplicarea unui unguent care contine laptisor de matca si pantenol pe ulceratii dupa curatarea si indepartarea tesutului mort, timp de 6 luni, poate imbunatati procesul de vindecare al ulcerelor piciorului diabetic.
Utilizarea laptisorului de matca in ameliorarea infertilitatii
Aplicarea unei solutii care contine laptisor de matca, miere de albine si pastura (painea albinelor) in vagin timp de 2 saptamani poate creste sansa de sarcina in cazul cuplurilor cu probleme de fertilitate care au drept cauza miscarea redusa a spermei (astenozoospermie).
Utilizarea laptisorului de matca in scaderea nivelului de colesterol
Administrarea orala a laptisorului de matca poate reduce nivelul colesterolului in cazul persoanelor cu colesterol ridicat.
Utilizarea laptisorului de matca in combaterea simptomelor sindromului premenstrual
Administrarea orala a unui produs care contine laptisor de maca si polen de albine timp de 2 cicluri menstruale poate ameliora unele simptome ale sindromului premenstrual cum ar fi iritabilitatea, cresterea in greutate si retentia de lichide.
Utilizarea laptisorului de matca pentru pierderea in greutate
Cercetarile au aratat ca administrarea orala de laptisor de matca o data pe zi timp de 8 saptamani scade usor greutatea corporala in cazul persoanelor supraponderale diabetice.
Alte utilizari ale laptisorului de matca
Studiile si cercetarile au aratat ca utilizarea laptisorului de matca, intern sau extern, poate ameliora si combate simtomele mai multor afectiuni: astm, chelie, fracturi osoase, boli de rinichi, boli ale ficatulului, pancreatita, tulburari ale pielii, insomnii sau ulcere stomacale.
Efecte secundare si contraindicatii ale laptisolului de matca
Laptisorul de matca este cat se poate de sigur pentru a putea fi administrat oral in dozele recomandate de medic. La fel si produsele care contin laptisor de matca si polen de albine sau polen de flori, ele putand fi utilizate fara probleme chiar si pe durata a doua luni consecutive.
Mentionam ca sunt si situatiile rare in care laptisoul de matca ar putea provoca reactii alregice grave, cum ar fi astmul si inflamarea gatului, dar numai in cazul persoanelor care sunt alergice la acest produs. Rar mai poate provoca sangerarea colonului, dureri de stomac sau diaree sangeroasa.
Laptisorul de matca este de asemenea sigur in cazul aplicatii pe piele urmand indicatiile medicului. Cu toate acestea, au fost si cazurile rare in care produsul a cauzat inflamatii si eruptii alergice la aplicarea pe scalp.
Precautii si avertismente speciale in utilizarea laptisorului de matca
In cazul copiilor, laptisorul de matca este sigur pentru adminstrarea orala chiar si pe o perioada de 6 luni.
Se recomanda ca in sarcina si alaptare sa se evite administrarea laptisorului de matca.
Daca suferiti de astm sau alergii la produsele apicole, nu folositi laptisorul de matca.
De asemenea, in cazul dermatitei (inflamatii ale pielii) este bine sa evitati laptisorul de matca care ar putea inrautati situatia.
Laptisorul de matca poate scadea tensiunea, motiv pentru care, daca aveti deja tensiunea arteriala mica, evitati administrarea lui.
Laptisorul de matca interactioneaza cu warfarina (coumadin), putand genera vanatai sau sangerari.