Lasagna cu sos bolognese. Straturile multiple și gustul complex sunt apreciate de toată lumea!

Lasagna cu sos bolognese

O rețetă ideală pentru o cină de zi cu zi. Oferă o soluție simplă pentru cină, în special în zilele aglomerate.

Acesta este un preparat italian clasic, renumit pentru complexitatea și profunzimea sa de arome, precum și pentru textura sa. Lasagna este stratificată frumos, se îmbină perfect cu sosul bolognese bogat, in timp ce la exterior, se formează o crustă aurie și crocantă, interiorul fiind plin de straturi suculente de carne tocată și sosuri cremoase. Sosul bolognese oferă o aromă bogată, făcând din acest preparat unul versatil și satisfăcător, perfect pentru orice ocazie care necesită un preparat consistent și delicios. 

Citește și: Secretul lui Mihai Dragomir pentru mămăligă cu brânză și smântână reinterpretată: „Fierbem bine mălaiul, iar la final adăugăm parmezanul.”

Lasagna cu sos bolognese [Sursa foto: freepik]

Citește și: Rețeta de ruladă din dovlecei și cremă de brânză a maicii Ecaterina: „Trebuie ținută la rece maxim o oră și apoi poate fi servită.”

Pentru această rețetă, vom avea nevoie de 60 de minute (timp de pregătire), respectiv 60 de minute (timp de gătire), ceea ce va duce la aproximativ 2 ore (timp total), pentru ca la final, să ne putem bucura de savoarea preparatului.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Ingrediente

Ingrediente pentru sosul bolognese
- 500 g de carne tocată de vită
- 2 cepe, tocate mărunt
- 2 căței de usturoi, zdrobiți
- 2 morcovi, rași
- 2 tije de țelină, tocate mărunt
- 400 g de roșii, tocate
- 2 linguri de pastă de tomate
- 150 ml de vin roșu, opțional
- 1 linguriță de oregano

uscat
- 1 linguriță de busuioc uscat
- 1 frunză de dafin
- 2 linguri de ulei de măsline
- Sare și piper după gust

Ingrediente pentru sosul bechamel 
- 50 g de unt
- 50 g de făină
- 500 ml de lapte
- 1/2 de linguriță de nucșoară rasă
- Sare și piper după gust
- 100 g de parmezan ras, opțional

Ingrediente pentru lasagna
- 12-15 foi de lasagna, pre-fierte sau fără fierbere, conform instrucțiunilor de pe ambalaj
- 200 g de mozzarella, rasă sau feliată
- 100 g de parmezan ras, opțional

Lasagna cu sos bolognese [Sursa foto: freepik]

Mod de preparare preparat

Mod de preparare sos bolognese

Citește și: Fetele se întorc împotriva Virginiei! „Se crede superioară față de noi!”. Aflați de ce a fost pusă la zid concurenta în „Casa iubirii” joi, 19 septembrie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere- stirilekanald.ro

  1. Într-o tigaie mare, încălzește 2 linguri de ulei de măsline la foc mediu. Adaugă ceapa, usturoiul, morcovii și țelina. Sotează timp de 5-7 minute până când legumele devin moi. Pune carnea tocată în tigaie și gătește până se rumenește uniform, sfărâmând carnea cu o spatulă. Încorporează roșiile tocate și pasta de tomate. Dacă folosești vin roșu, adaugă-l acum și lasă să fiarbă timp de 2-3 minute.
  2. Adaugă oregano, busuioc, frunza de dafin, sare și piper. Amestecă bine, apoi trebuie să reduci focul la mic și lasă sosul să fiarbă lent timp de 30-45 de minute, amestecând ocazional, până când sosul se îngroașă și aromele se amestecă bine. Gustă și ajustează condimentele dacă e necesar.

Mod de preparare sos bechamel

  1. Într-o cratiță, topește 50 g de unt la foc mic. Adaugă făina și amestecă bine. Toarnă laptele treptat, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor. Continuă să amesteci până când sosul începe să se îngroașe. Adaugă nucșoară rasă, sare și piper după gust. Dacă dorești, poți adăuga și 100 g de parmezan ras pentru un gust mai intens.
  2. Lasă sosul să fiarbă la foc mic pentru câteva minute, amestecând constant, până devine cremos.

Asamblare, coacere și servire

  1. Încălzește cuptorul la 180°C. Unge o tavă mare pentru cuptor cu unt sau spray de gătit.
  2. Întinde un strat subțire de sos bolognese pe fundul tăvii. Așază un strat de foi de lasagna peste sos, acoperind uniform. Întinde o parte din sosul bechamel peste foile de lasagna, urmat de un strat de mozzarella rasă. Adaugă un alt strat de sos bolognese peste bechamel, apoi încă un strat de foi de lasagna. Continuă cu sosul bechamel și mozzarella. Repetă acest proces pentru încă 2-3 straturi, asigurându-te că ultimul strat este de sos bechamel, acoperit cu mozzarella și parmezan ras.
  3. Acoperă tava cu folie de aluminiu și coace la 180°C timp de 30-40 de minute. Apoi, îndepărtează folia și coace încă 10-15 minute sau până când suprafața devine aurie și crocantă. După ce lasagna este coaptă, las-o să se răcească timp de 10-15 minute înainte de a o tăia. 
  4. Taie lasagna în porții și servește-o caldă. Poftă bună!

Îți recomandăm și rețeta de Chec cu gem de fructe. Ideal pentru orele de dimineață sau după-amiază!, pentru un desert simplu și delicios, caracterizat printr-un aluat moale și pufos, ornat cu gem de fructe. Gemul adaugă o dulceață intensă și un gust fructat care contrastează plăcut cu textura checului. Ideal pentru o gustare rapidă sau pentru a însoți o ceașcă de ceai sau cafea, acest chec este ușor de preparat și aduce un strop de savoare în orice moment al zilei.

Lasagna cu sos bolognese [Sursa foto: freepik]



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Rețeta de ruladă din dovlecei și cremă de brânză a maicii Ecaterina: „Trebuie ținută la rece maxim o oră și apoi poate fi servită.”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Cheloo de la Paraziții, antreprenor de succes! Cum a încasat aproape 1 milion de euro din afaceri

Andreea Bălan, despre perioada de după trupa Andrè. Ce a trebuit să facă artista pentru a nu mai fi asociată cu acea trupă.“Nu putea exista Andreea Bălan dacă nu făceam o schimbare radicală.”

Moldo și Rebecca, apropieri la piscina din „Casa iubirii”! Cum a reacționat Antoni la imaginile cu cei doi concurenți

Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare