Infecțiile urinare apar în special din cauza bacteriilor. Însă știați că puteți scăpa de acestea folosind și anumite leacuri bătrânești?
Aflați din rândurile următoare care sunt mai exact motivele pentru care apar infecțiile urinare, dar și care sunt simptomele care vin, odată cu acestea. În plus, descoperiți și doar câteva dintre leacurile bătrânești care vă pot ajuta să combateți infecțiile urinare.
De ce apar infecțiile urinare
Infecțiile urinare sunt mai exact reprezentate de inflamații care apar la nivelul tractului urinar.
Aceste bacterii pătrund în tractul urinar prin uretră și se găsesc în anumite zone, acolo unde se dezvoltă și încep să provoace inflamații urinare. Ținând cont de faptul că tractul urinar este alcătuit din vezica urinară, uretra, uretere și rinichiul, infecțiile urinare pot fi de trei feluri:
Uretrită – reprezintă infecția tractului urinar inferior, care se găsește în uretră. Este una dintre cele mai des întâlnite infecții urinare, în special la bărbați. Poate apărea și la femei, însă foarte rar.
Cistită – reprezintă, de asemenea, o infecție a tractului urinar inferior care se găsește de această dată, la nivelul vezicii urinare. Această infecție urinară apare cel mai des la femei, însă poate să apară și la bărbați.
Pielonefrit ă - reprezintă o altă infecție a tractului urinar, însă superior, care este găsită la nivelul rinichilor. Această infecție poate apărea din cauza cistitelor care nu au fost tratate când trebuie și cum trebuie. Astfel, bacteriile sunt cele care merg din vezica urinară spre rinichi, provocând inflamații în respectiva zonă. Aceasta se regăsește în special la femei, iar deși este o formă mai severă de infecție urinară, se întâlnește destul de rar.
Din cauza faptului că anumite persoane sunt expuse la anumiți factori declanșatori, acestea sunt mut mai expuse la infecțiile urinare, în comparație cu alte persoane. Printre acești factori declanșatori se numără și:
- contactul sexual neprotejat
- femeile care sunt la premenopauză sau menopauză
- femeile însărcinate
- igiena intimă necorespunzătoare
- folosirea toaletelor publice
- administrarea de anticoncepționale sau steroizi
- continența( abținerea) urinară
- înaintarea în vârstă
- constipațiile
- spălături intravaginale frecvente
- utilizarea diafragmei ca metodă de contracepție
- utilizarea cateterului urinar
- imunitate slăbită
- prostatită (la bărbați)
- purtarea de lenjerie intimă sintetică sau pantaloni foarte strâmți
- hidratarea insuficientă
Citeste si: 5 leacuri bătrânești pentru durerea în gât. Le poți folosi pentru întreaga familie
Care sunt simptomele infecțiilor urinare
În funcție de tipul infecției urinare, simptomele apărute pot fi diverse, însă toate sunt destul de deranjante. În cazul în care vă confruntați cu o cistită sau cu o uretrită, pot apărea și simptomele:
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
- micțiuni dese și în cantități mici
- senzație de usturime sau durere în timpul urinării
- urină închisă la culoare, tulbure și cu miros urât( înțepător)
- dureri apăsătoare în zona pelvină (la femei)
- prezența sângelui în urină
Însă dacă vorbim despre infecțiile urinare renale, atunci simptomele pot fi mai grave: dureri la nivelul spatelui, dar și sub torace, stări de greață, vomă, frisoane sau febră peste 38 de grade Celsius.
Citeste si: Ce leacuri bătrânești te ajută să scapi de tusea seacă
Leacuri b ătrânești pentru infecții urinare
Merișoare
Unul dintre cele mai eficiente leacuri bătrânești pentru infecțiile urinare sunt merișoarele. Acestea se pot consuma atât proaspete sau uscate, cât și sub formă de suc sau ceai de merișor. Astfel, va opri dezvoltarea bacteriilor și va contribui la prevenirea și combaterea infecțiilor urinare.
Pentru a preveni apariția cistitei, dar și a pietrelor la rinichi, merișoarele ar trebui să fie consumate în mod regulat, împreună cu o hidratare pe măsură. Pe lângă asta, merișoarele contribuie și la întărirea sistemului imunitar, luptă împotriva bacteriilor și reduce astfel, inflamațiile, aflându-se printre cele mai puternice surse de antioxidanți.
Ceai de mușețel
Și ceaiul de mușețel se află printre preferințele persoanelor care se confruntă cu infecții urinare, fiind unul dintre cele mai vechi leacuri bătrânești pentru astfel de infecții. Ceaiul de mușețel ajută la ameliorarea simptomele apărute în urma infecțiilor urinare, având efect antiinflamator, antibacterian, antioxidant, antiseptic, dar și diuretic.
Prin urmare, pentru a calma durerile cauzate de inflamațiile tractului urinar, tot ce ar trebui să faceți este să încercați și varianta ceaiului de mușețel. Iar în cazul femeilor care suferă de cistită, acestea pot încerca și băile de șezut cu infuzie concentrată de mușețel. Acestea sunt recomandate, deoarece aburii degajați contribuie la combaterea inflamației.
Citeste si: Ce se pune pe piept când ești răcit
Ceai de cozi de cireșe
Cozile de cireșe sunt cele care ne oferă organismului o cantitate bogată de substanțe nutritive. Atunci când sunt consumate sub formă de ceai, cozile de cireșe se află și ele printre cele mai eficiente leacuri bătrânești pentru infecțiile urinare. Ceaiul de cozi de cireșe curăță rinichii, susține funcționare tractului urinar, are efect diuretic și stimulează eliminarea retenției de lichide din organism.
Pentru a scăpa de infecțiile urinare, tot ce ar trebui să faceți este să beți zilnic, câte trei căni de ceai de cozi de cireșe , timp de o lună. Trebuie să țineți cont totuși, dacă vă aflați în timpul sarcinii sau al alăptării, acest ceai trebuie consumat cu moderație.
Ceai de urzică
Dacă veți începe o cură cu ceai de urzică, și timp de doar o săptămână, veți putea observa că este un remediu naturist foarte bun, pentru ameliorarea infecțiilor urinare. În special, datorită faptului că urzica deține nenumărate proprietăți diuretice și detoxifiante, ajutând astfel la curățarea organismul de toxine și microbi.
Prin urmare, ceaiul de urzică este cel care acționează sub formă de diuretic, ajută la drenarea lichidelor, stimulează urinarea frecventă, mărind totodată și volumul de urină și stimulează eliminarea bacteriilor, dar și a agenților patogeni din tractul urinar.
La fel ca în cazul consumului de ceai de cozi de cireșe, și consumul ceaiului de urzică este contraindicat dacă vă aflați în perioada sarcinii.
Citeste si: Leacuri pentru a te lăsa de fumat