Bradul alb este un arbore puternic, frumos si inmiresmat, inzestrat si cu proiprietati terapeutice exceptionale.
Scoarta, rasina, cetina si mugurii de brad alb, toate contin substante vindecatoare. Silvoterapia sustine ca bradul este un arbore capabil sa aboarba energia negativa din organismul omului. Uleiurile volatile regasite in frunze si ramuri influenteaza pozitiv afectiunile aparatului respirator.
Ceai de muguri de brad
Acest ceai este un tonic si vitaminizant extraordinar. Este totodata un remediu detoxifiant si expectorant eficient, util pentru cei care sufera de tuse persistenta, raceala, gripa sau afectiuni pulmonare.
Sirop de muguri de brad
100 g de muguri de brad
200 g de miere
Mugurii se zdrobesc intr-un mojar, se pun intr-un borcan si se toarna peste ei mierea de albine.
Macerat de muguri de brad
Acest preparat este recomandat in tratamentul bronhopneumoatiilor cronice.
100 g de muguri de brad, pin si molid
150 ml de alcool de 70 de grade
500 ml de apa clocotita
Mugurii de conifere se zdrobesc si se pun la macerat cu alcoolul 12 ore.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Inhalatii cu brad si musetel
Baia
2 linguri de Frunze/ ace de brad
1 lingura de musetel
2 litri de apa
Se pun plantele intr-un vas cu apa la fiert. Se lasa la fiert 10 minute, apoi se strecoara intr-un lighean larg. Inhalatia se face seara, inspirand adanc pe nas aburii emanati.
Bai cu brad
Baile cu brad sunt o adevarata terapie pentru intregul corp: amelioreaza durerile reumatice si articulare, destind articulatii intepenite, ajuta in covalescenta, calmeaza iritatiile pielii, intaresc sistemul nervos si relaxeaza corpul.
300 crengute de brad tinere
2 litri de apa
Crengutele de brad cu tot cu ace se toaca marunt si se pun pe foc cu apa. Dupa primul clocot, se da focul la mic si se lasa inca 20 de minute, apoi se strecoara. Ceaiul se toarna in apa fierbinte din cada. Baia dureaza 15 minute si se face de 2-3 ori pe saptamana.
Impachetari cu muguri de brad
Se opareste o mana de muguri de brad cu apa clocotita, apoi se pun firbinti intr-un tifon, care se infasoara in jurul articulatiilor dureroase.
Precautii
Desi preparatele din
brad sunt considerate non-toxice, unele persoane pot manifesta alergii la substantele volatile din conifere. Inainte de a urma un tratament cu conifere, cereti sfatul medicului.Bradul este contraindicat in afectiunile respiratorii cronice, precum astmul bronsic cronic sau silicoza.
Sursa: www.lataifas.ro