Lege nouă pentru pensionare. Ce anunț a venit chiar astăzi

Lege nouă pentru pensionare. Ce anunț a venit chiar astăzi

Legea Pensiilor a suferit modificări! Un număr de angajați români vor fi nevoiți să se pensioneze mai târziu, iar anumite categorii de pensii au fost ajustate.

Iată care sunt persoanele afectate de amânarea vârstei de pensionare.

Citește și: Veste bună pentru femeile din România! Cine va primi 3500 de lei lunar

A crescut vârsta de pensionare pentru polițiști, pompieri, militari și profesori

Recent, Guvernul României a implementat o serie de modificări în ceea ce privește Legea Pensiilor. Din păcate, aceste schimbări au trecut relativ neobservate în contextul grevei profesorilor și al altor proteste care au avut loc recent. În linii generale, amendamentele propuse de oficialii români includ creșterea vârstei de pensionare, reducerea pensiilor speciale, impunerea unei limitări a pensiilor speciale la nivelul salariului și revizuirea/recalcularea pensiilor militarilor.

Începând cu anul 2035, vârsta standard de pensionare va fi majorată de la 60 de ani la 65 de ani pentru categorii precum polițiști, pompieri, militari, profesori și femei.

„Art. 16 – (2) Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, prevăzută la alin. (1) lit. a), este de 65 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în Anexa de la Lege 223/2015 privind pensiile militare de stat şi Anexa nr. 6 care face parte integrantă din lege”, scrie în amendamentul depus la Senatul României.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Vârsta standard de pensionare a femeilor va crește până la 65 de ani

În cadrul unui interviu, Doina Pârcălabu, fostul șef al Casei Naționale de Pensii Publice, a discutat despre vârstele de pensionare și vârstele standard în sistemul public de pensii.

În prezent, vârsta de pensionare standard pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei nu a ajuns încă la acest nivel, dar se preconizează că și pentru ele vârsta standard va ajunge la 65 de ani.

Există preocupări referitoare la pensiile care sunt stabilite într-un mod diferit față de cele bazate pe punctaj, întrucât există două probleme majore abordate. Pe de o parte, cuantumurile sunt stabilite în funcție de alte reguli, iar pe de altă parte, există vârste standard care în multe cazuri sunt foarte timpurii, ceea ce a condus la situații în care persoane care erau încă apte de muncă s-au pensionat și apoi au revenit în instituțiile publice.

„Discutăm de vârstele de pensionare și vârstele standard în sistemul public de pensii, unde acum avem vârsta de pensionare standard pentru bărbați 65 de ani, iar pentru femei încă nu a atins acest nivel, dar și în cazul femeilor urmează ca vârstele standard să ajungă la 65 de ani. Dacă discutăm de pensiile acestea care fac obiectul discuțiilor din această perioadă, pensiile care se stabilesc altfel decât cele pe bază de punctaj, acolo aveam două mari probleme abordate. Pe de o parte, cuantumurile care se stabileau după altă regulă, iar pe de altă parte aceste vârste standard, care de cele mai multe ori erau foarte timpurii și au fost acele cazuri când persoane în deplinătatea forței de muncă au decis, și legea le-a permis, să se pensioneze și după aceea i-am regăsit din nou în instituțiile publice. Creșterea vârstei standard de pensionare reprezintă un aspect care trebuie avut în vedere şi datorită aspectelor de natură demografică, pentru că pe de o parte discutăm de creșterea speranței de viață și în special speranța de viață la vârsta pensionării, care este în creștere și este un lucru foarte bun, pentru că cetățenii români beneficiază și de un sistem de sănătate care le permite să trăiască mai mult, ceea ce este un lucru lăudabil și atunci și capacitatea de muncă este pusă în corelare cu vârsta biologică.De aceea, pentru egalitate de tratament, probabil aceste amendamente au fost avute în vedere. Știu că se invocă în aceste situații faptul că anumite persoane și anumite profesii, la anumite vârste, nu mai permit exercitarea profesiei. Dar îmi amintesc că în 2010, când prin legea 263 majoram vârstele de pensionare pentru cei mulți, atunci se invoca principiul acela al reorientării profesionale.Eu cred că și în aceste domenii oamenii pot să fie utilizați pe alte paliere ale instituțiilor unde activează, unde capacitatea fizică să nu fie foarte solicitantă”, a explicat Doina Pârcălabu, fostul șef al Casei Naționale de Pensii Publice, în cadrul unui interviu.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Citește și: Machiajul de vară. Trucuri de machiaj pentru un look fresh și rezistent în zilele toride de vară

 



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

“Am suferit că m-au trădat!” Gheorghe Turda, dezamăgit de colegii de breaslă și noua generație de tineri artiști

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină