Persoanele care nu și-au putut desfășura activitățile profesionale, în contextul pandemiei, au primit un ajutor financiar de 4.072 de lei. în curând vor fi nevoiți să înapoieze statului român mare parte din aceștia.
În curând, însă, vor fi nevoiți să înapoieze statului român mare parte din aceștia.
O nouă lovitură de proporții se abate asupra artiștilor independenți din România, după ce pandemia le-a luat dreptul de a profesa, lăsându-i fără sursă de venit.
Citeste si: Noi reguli impuse de pandemia de COVID-19 pentru românii care vor călători în străinătate
Aceștia vor fi nevoiți să înapoieze statului 41,5% din indemnizația primită în starea de urgență.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Artiștii independenți, ruinați de statul român
Guvernul anunța încă din luna martie a anului 2020 că ajutorul de stat va fi impozitat, astfel că artiștii care își desfășoară activitatea ca persoane fizice sau persoane fizice autorizate vor fi datori statului cu impozitul CAS și CASS.
Taxele și impozitele datorate totalizează 41,5% din valoarea indemnizației brute și trebuie achitate până în luna martie a acestui an.
Ministrul Muncii a anunțat încă din luna martie a anului trecut că artiștii independenți și freelancerii vor primi această indemnizație, condiționați fiind de returnarea taxelor și impozitelor aferente.
Citeste si: COVID-19 Scoția: Un nou lockdown se impune din cauza virusului
Se anunță proteste de proporții
Anunțul a stârnit sute de reacții în rândul artiștilor independenți, aceștia fiind hotărâți să ia atitudine.Artistul Marius Mihalache a declarat în exclusivitate luni, la Antena 3, că pandemia le-a afectat veniturile ,,nu în proporție de 40%, nici de 20% sau 60%, ci de 100%”, acest ajutor oferit de Guvern reprezentând singura sursă de venit.
Marius Mihalache solicită în continuare sprijinul statului pentru artiștii independenți, având în vedere faptul că aceștia nu își pot relua activitatea imediat după ridicarea restricțiilor, întrucât pregătirea spectacolelor necesită o perioadă de cel puțin un an.