Ce spune premierul României despre decizia de a lăsa creșele și after-school-urile deschise.
Premierul României, Ludovic Orban, a anunțat de ce a decis păstrarea creșelor și unităților de timp after-school deschise. Premierul susține că aceste locuri au rămas deschise pentru că sunt niște locuri sigure. Acesta spune că, deși au fost funcționale pe toată durata verii, nu au înregistrat niciun caz de coronavirus.
Mai mult decât atât, analiza specialiștilor a arătat că nu este cazul să fie luate măsuri noi în ceea ce privește aceste unități.
”Am tratat after-school-urile și creșele în mod distinct. Și din cauza faptului că ele, practic, nu sunt în zona de coordonare a Ministerului Educației, creșele țin de autoritățile locale, iar after-school-urile, oarecum, la fel.
În ceea ce privește after school-urile, știți că am permis funcționarea tipurilor de after-school încă din perioada vacanței școlare. Din informațiile pe care le avem, au fost respectate măsurile, și nu au fost cazuri în zona lor.
Sunt mulți părinți care practic sunt ajutați de aceste after-school-uri”, a declarat premierul Ludovic Orban.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Zile libere plătite pentru unul dintre părinți. Anunțul Ministrului Muncii
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că vor exista zile libere plătite pentru unul dintre părinți atunci când școlile sunt închise.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a inițiat completări la cadrul legal existent pentru a putea acorda zile libere plătite (cu 75% din salariul brut dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut) atât pentru părinții elevilor care fac exclusiv școală online, cât și ai celor care studiază în sistem hibrid.
”Știu exact, în zona de competență a Ministerului Muncii, ce trebuie făcut pentru părinții copiilor cu vârsta de până la 12 ani înscriși în unitățile de învățământ sau de educație timpurie antepreșcolară, intrate în scenariile 2 și 3. Am spus-o constant, în fiecare zi a săptămânii. Reiau.
Imediat după ce comitetele județene pentru situații de urgență au decis trecerea școlilor din anumite localități, inclusiv din București, în scenariul 2 (prezența la cursuri alternativ cu învățământ în sistem online) sau în scenariul 3 (toate cursurile în sistem online) am inițiat completări la cadrul legal existent pentru a putea acorda, și în aceste cazuri, zile libere plătite (cu 75% din salariul brut dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut) pentru un părinte.
Toate avizele ministerelor, al CES și al Consiliului Legislativ sunt luate.
Am rămas în permanență la dispoziția angajatorilor și a angajaților care au avut diferite propuneri. Zeci de sugestii. Am trecut prin toate. Intru cu acest act normativ în ședința de guvern.Am terminat și aici. Gestionăm deja alte provocări. În fiecare zi”, a transmis Violeta Alexandru pe pagina sa de Facebook.