Cu totii stim ca zaharul alb este unul dintre cei mai mari dusmani ai sanatatii si ai siluetei.
Diabetul, bolile cardiovasculare si obezitatea sunt numai cateva dintre afectiunile pe care acesta le provoaca. Insa renuntarea la deserturi poate fi una dintre cele mai mari provocari in materie de alimentatie, o adevarata victorie.
Din fericire, exista numeroase alternative pentru inlocuirea zaharului, ne spune Florin Neby, si nu se refera doar la indulcitorii naturali, ci si la fructele uscate, piureurile si sucurile de fructe sau condimentele. Antrenorul ne sfatuieste sa evitam consumul indulcitorilor artificiali (zaharina, sucraloza, maltitol, sorbitol, xilitol, aspartame), deoarece aceste substante cauzeaza neplaceri gastrice, alergii si favorizeaza dezvoltarea celulelor canceroase.
Iata cu ce ne spune Florin Neby ca putem inlocui zaharul din prajituri fara sa ne prejudiciem sanatatea si forma fizica:
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Indulcitori naturali. Mierea, siropul de artar, melasa, zaharul din nuca de cocos, siropul de agave, extractul de stevia, toate acestea sunt mai putin procesate decat zaharul rafinat, ceea ce inseamna ca au si nutrienti folositori organismului.
Sucuri si piureuri de fructe. Iata o alternativa care va da un plus de aroma prajiturilor tale. Bananele, merele, portocalele, ananasul si piersicile sunt fructe care se preteaza foarte bine acestui procedeu.
Fructe proaspete. Coaja de lamaie si de portocala, fructele de padure (murele, zmeura, capsune), dovleacul, rubarba sunt doar cateva dintre variantele pe care le poti folosi. Acestea dau aroma si consistenta prajiturilor, fiind surse de zaharuri naturale.
Fructe uscate. Cand vine vorba de fructe uscate, ai o multime de optiuni. Cele mai folosite sunt curmalele, prunele uscate, stafidele, feliile de banana si mar, insa nu trebuie sa subapreciezi nici caisele, smochinele, merisoarele, ananasul, mango sau papaya.
Toate acestea au un aport ridicat de fier, calciu, cupru, magneziu, potasiu. Tot ce trebuie sa faci este sa le pui la hidratat cu o zi inainte si apoi sa le amesteci intr-un mixer. De asemenea, poti folosi cocosul uscat, fulgi sau cuburi. Evita fructele confiate deoarece au cantitati foarte mari de zahar.Condimente. Chiar daca iti suna ciudat, unele condimente sunt dulci, desi sunt folosite in preparatele sarate.
Sursa: www.doctorulzilei.ro