Ce alimente sunt permise în această perioadă în care stăm în casă și facem mai puțin sport. Cum aflăm de câte calorii avem nevoie zilnic.
Cunoscuta specialistă Lygia Alexandrescu a vorbit despre alimentația din această perioadă. Din cauza stresului și a măsurilor impuse de izolarea la domiciliu, multe persoane tind să mănânce mult mai mult decât de obicei, iar specialista în nutriție a oferit pentru kfetele.ro câteva sfaturi despre alimentele pe care ar trebui să le consumăm.
Este o perioadă de izolare, o perioadă în care nu avem foarte mult efort de făcut, nu avem consum energetic foarte mare, deci și dieta trebuie orientată.
Există foarte multe formule care iau în calcul înălțimea, greutatea, vârsta, genul și există aceste formule mai complicate.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Dacă am stabilit rația calorică și cantitatea pe care putem să o consumăm într-o zi, spuneam că este vorba despre metabolismul bazal, adică de necesarul energetic pentru organism pentru a-și menține funcțiile fiziologice în bună stare de funcționare. Dacă facem mișcare și efort, atunci putem aduna undeva 10% caloric.
Citeste si: Lygia Alexandrescu, sfaturi esențiale pentru ultima săptămână de post, înaintea Paștelui. Ce recomandă specialista
Stabilind metabolismul bazal și cantitatea de kilocalorii pe care o consuma zilnic, avem nevoie să știm și ce alimente ar fi de preferat în această perioadă. Spuneam că foarte importante sunt mesele principale, păstrarea orelor de masă, așa cum le păstram când mergeam la serviciu sau la școală, să nu uităm să păstrăm piramida alimentară.
Adică, în fiecare zi să avem consum de fibre alimentare, asta venind din pâine integrală, din cartof copt, din paste integrale, din orez integral. Să nu uităm de fructe, în această perioadă fructele autohtone au rămas merele sau perele. Au mai rămas și câteva prune uscate.
Citeste si: Mesele vedetelor, analizate de un celebru nutriționist! Ce spune Lygia Alexandrescu despre meniul Ilincăi Vandici?
Probioticele să se regăsească, adică iartul, chefirul, sana și laptele bătut și peștele gras, adică Omega-3. Toate acestea sunt imunostimulatoare, alimente care practic ne mențin starea de sănătate în forma cea mai bună, mai ales în această perioadă în care avem mare nevoie.
Dacă vorbim de alimente de evitat, ele se referă la tot ceea ce e împachetat și și tot ce este bogat și bineînțeles foarte procesat, foarte bogat în emulgatori, în coloranți, deci departe de toate aceste alimente. Iar dacă vine vorba despre lichide, departe de sucurile îndulcite, chiar dacă sunt stoarse în casă din fructe, aduc multă glucoză.