Lygia Alexandrescu, despre rația calorică în izolare! Cum calculezi câte calorii poți consuma în această perioadă

Lygia Alexandrescu, despre rația calorică în izolare! Cum calculezi câte calorii poți consuma în această perioadă
Lygia Alexandrescu, despre rația calorică în izolare! Cum calculezi câte calorii poți consuma în această perioadă

Ce alimente sunt permise în această perioadă în care stăm în casă și facem mai puțin sport. Cum aflăm de câte calorii avem nevoie zilnic.

Cunoscuta specialistă Lygia Alexandrescu a vorbit despre alimentația din această perioadă. Din cauza stresului și a măsurilor impuse de izolarea la domiciliu, multe persoane tind să mănânce mult mai mult decât de obicei, iar specialista în nutriție a oferit pentru kfetele.ro câteva sfaturi despre alimentele pe care ar trebui să le consumăm.

Este o perioadă de izolare, o perioadă în care nu avem foarte mult efort de făcut, nu avem consum energetic foarte mare, deci și dieta trebuie orientată.

Vorbim despre aceleași mese principale pe zi, mic dejun, prânz și cină, gustările mai pot fi sărite pentru că și ele a aduc un aport energetic și foarte mulți ne întrebăm cum să calculăm necesarul de calorii de care avem nevoie, de care corpul are nevoie în această perioadă.

Pierdere in greutate
Pierdere in greutate

Există foarte multe formule care iau în calcul înălțimea, greutatea, vârsta, genul și există aceste formule mai complicate.

Dar, cel mai simplu este să ne calculăm metabolismul bazal. Adică, să ne înmulțim greutatea în kilograme cu 24, care este numărul de ore dintr-o zi. Spre exemplu, pentru o persoană de 70 de kilograme, în 24 de ore, necesarul de calorii o să fie un pic peste 1600 de kilocalorii. Dacă vorbim despre această perioadă în care nu facem foarte multă mișcare, undeva 10-15% din această cifră de 1600 o să o scădem, adică undeva 1500 de kilocalorii ar fi necesare pentru această persoană care nu face foarte mult efort fizic.

dieta
dieta

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Dacă am stabilit rația calorică și cantitatea pe care putem să o consumăm într-o zi, spuneam că este vorba despre metabolismul bazal, adică de necesarul energetic pentru organism pentru a-și menține funcțiile fiziologice în bună stare de funcționare. Dacă facem mișcare și efort, atunci putem aduna undeva 10% caloric.

Citeste si: Lygia Alexandrescu, sfaturi esențiale pentru ultima săptămână de post, înaintea Paștelui. Ce recomandă specialista

Stabilind metabolismul bazal și cantitatea de kilocalorii pe care o consuma zilnic, avem nevoie să știm și ce alimente ar fi de preferat în această perioadă. Spuneam că foarte importante sunt mesele principale, păstrarea orelor de masă, așa cum le păstram când mergeam la serviciu sau la școală, să nu uităm să păstrăm piramida alimentară.

Adică, în fiecare zi să avem consum de fibre alimentare, asta venind din pâine integrală, din cartof copt, din paste integrale, din orez integral. Să nu uităm de fructe, în această perioadă fructele autohtone au rămas merele sau perele. Au mai rămas și câteva prune uscate.

Citeste si: Mesele vedetelor, analizate de un celebru nutriționist! Ce spune Lygia Alexandrescu despre meniul Ilincăi Vandici?

Probioticele să se regăsească, adică iartul, chefirul, sana și laptele bătut și peștele gras, adică Omega-3. Toate acestea sunt imunostimulatoare, alimente care practic ne mențin starea de sănătate în forma cea mai bună, mai ales în această perioadă în care avem mare nevoie.

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: „Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a- stirilekanald.ro

Dacă vorbim de alimente de evitat, ele se referă la tot ceea ce e împachetat și și tot ce este bogat și bineînțeles foarte procesat, foarte bogat în emulgatori, în coloranți, deci departe de toate aceste alimente. Iar dacă vine vorba despre lichide, departe de sucurile îndulcite, chiar dacă sunt stoarse în casă din fructe, aduc multă glucoză.

 

 



Citește și:

Mic dejun cu avocado: 3 rețete rapide, sănătoase și savuroase

Ce să mănânci ca să ai sistemul imunitar puternic în sezonul virozelor? Recomandări de la nutriționist

Pictorial de SENZAȚIE! Andreea Sasu a renunțat la haine și a pozat PROVOCATOR, în ultima lună de sarcină

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Ion Rițiu, actorul preferat a lui Sergiu Nicolaescu a murit. Ultimele clipe din viața maestrului

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Perle amuzante de la Bacalaureat 2024. Ce au scris elevii la Română, la subiectul III, la BAC 2024

Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe cuvânt!!!!”


Cookies