Lygia Alexandrescu, sfaturi esenţiale pentru masa de Paşte! "Este important să eşalonăm meniul"

Lygia Alexandrescu, sfaturi esenţiale pentru masa de Paşte!
Lygia Alexandrescu, sfaturi esenţiale pentru masa de Paşte! "Este important să eşalonăm meniul"

Lygia Alexandrescu, sfaturi importante pentru masa de Paşte! Specialistul kfetele.ro în nutriţie ne dă cele mai bune ponturi!

Lygia Alexandrescu, specialistul kfetele.ro în nutriție, a oferit câteva informaţii preţioase şi ponturi de care ar trebui să ţinem cont înainte să ne aşezăm la masa de Paşte. Anul acesta, Sărbătorile se vor desfăşura în condiţii speciale, într-o perioadă tristă. Asta nu înseamnă însă că nu putem să ne bucurăm de familia apropiată şi de mâncarea tradiţională la care mulţi visează tot anul. Totuşi, conform specialistului nostru, trebuie să ţinem cont de câteva aspecte.

"Este aprilie si marea sarbatoare a Pastelui a venit, insa in vremuri diferite de cele cu care am fost obisnuiti o viata. Un Paste de care nu suntem nici gazde, nici musafiri...

Bucuria acestor zile era mare la noi, la romani acest lucru insemnand pana acum: mese multe si copioase, portii mari si gazde care nu se pot refuza, iar dupa Sarbatori, "castigul" ponderal era de 1-3 kg.

Cu toate acestea, anul acesta preparatele traditionale raman la fel de diverse ca si compozitie nutritionala, doar ca se vor gati cantitativ mai putin, strict pentru familie si numai pentru cele 2-3 zile de Paste.

Asadar, produsele alimentare bazate pe proteine animale vor abunda si in acest an: oua, drob, borsuri de carne, fripturi, alaturi de cele bogate in glucide: cozonac, pasca, mamaliguta, alcool, etc.

Citeste si: Lygia Alexandrescu, sfaturi esențiale pentru ultima săptămână de post, înaintea Paștelui. Ce recomandă specialista

Traditionalele meniuri preparate cu aceasta ocazie vor contine mai ales carne de miel si oua. In ultimii ani, carnea de miel a fost inlocuita cu carne de ied si mai nou exista tendinta de a consuma preparate traditionale de Paste din carne de iepure.

Lygia Alexandrescu, sfaturi importante pentru masa de Paşte! "La cumparare, carnea trebuie sa aiba o culoare roz deschis, o textura elastica, ferma, mirosul sa fie placut" 

Din punct de vedere nutritional, exista o serie de asemanari si deosebiri ale acestor trei tipuri de carne. Toate aceste variante provin de la animale tinere si in ciuda aparentelor, sunt greu de digerat, mai ales dupa o perioada de sapte saptamani de post.

Toate aceste tipuri de carne sunt perisabile si o posibila toxiinfectie alimentara poate avea forme de manifestare severe.

Pentru a evita acest riscul imbolnavirii, carnea de miel ied sau iepure se vor procura numai din macelarii, magazine special amenajate in piete sau direct din gospodarii si depozitate imediat la temperaturi de 0 — 5 grade C. La cumparare, carnea trebuie sa aiba o culoare roz deschis, o textura elastica, ferma, mirosul sa fie placut, proaspat, grasimea sa aiba culoarea alba, nu galbena, lipicioasa.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Din punct de vedere organoleptic si al compozitiei carnea de miel este frageda, are gust placut, miros specific, este o sursa de proteine de foarte buna calitate, este bogata in fier, necesar pentru combaterea anemiei, in potasiu si calciu, in zinc, mineral cu rol important in echilibrul sistemului imunitar, furnizeaza o cantitate importanta de vitamina B12, B3 si acid linoleic conjugat, un acid gras polinesaturat important in metabolizarea grasimilor.

Si carnea de ied este delicioasa, insa gustul si aroma nu sunt puternice. Carnea de ied are un continut de proteine similar cu cel intalnit in carnea de miel, este bogata in minerale (fier, fosfor, potasiu, zinc, seleniu) si vitamine (B2, B12 si colina), insa furnizeaza mai putin colesterol fata de carnea de miel si ied si este usor mai slaba caloric.

Un alt avantaj al consumului de carne de iepure il constituie aportul scazut de oxipurine, fiind recomandata persoanelor care sufera de hiperuricemie. Carnea de iepure are un gust usor dulce, asemanator cu al carnii de pasare si aducee un aport moderat de calorii- 197kcal la 100 de grame de carne, fiind o sursa bogata de proteine cu valoarea biologica inalta si un raport bun intre acizii grasi esentiali Omega 3 si Omega 6

Citeste si: Mesele vedetelor, analizate de un celebru nutriționist! Ce spune Lygia Alexandrescu despre meniul Ilincăi Vandici?

Lygia Alexandrescu, sfaturi importante pentru masa de Paşte! "Consumul de alcool necesita o atentie sporita intrucat acesta creeaza o serie de probleme" 

De Paste, gatirea carnii de miel, ied sau iepure se va face la cuptor si carnea se va marina anterior cu plante aromate si mirodenii traditionale in bucataria romaneasca: cimbru uscat, ceapa verde, usturoi verde, dafin, piper negru, rozmarin, busuioc, la care se poate adauga vin alb. Pregatirea carnii la gratar se va face la foc mic, fara expunere la flacara directa si numai dupa indepartarea stratului de grasime de pe carne. Afumarea carnii va fi evitata, produsele afumate fiind bogate in hidrocarburi policiclice aromatice (benzopirenul), nitrozamine, substante cu un potential cancerigen extreme de ridicat

Mai ales daca s-a timut post, pentru a nu ne trezi la inceput de mai cu starea de sanatate alterata, trebuie sa incercam sa controlam cat mai mult ce consumam si mai ales in ce combinatii.

Este important sa esalonam meniul de Paste pe mese distantate in timp la cel putin o ora  si astfel riscul indigestiei va fi diminuat. Salata verde, spanacul, castravetele, ridichile, rucola sunt verdeturile care trebuie sa insoteasca mesele bogate in carne si oua.

Esentiala este si marimea portiei de alimente consumate- trebuie sa se urmareasca aromele si calitatea alimentelor si nu obtinerea unui stomac plin.

Se vor evita alimentele grase si prajite, precum si sosurile grele (chiar si in salate) si se vor limita alimentele care favorizeaza indigestia: sucurile de fructe, condimentele in exces si, in general, alimentele acide.

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: „Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a- stirilekanald.ro

Apa- trebuie consumata pe tot parcursul mesei in cantitati mici si dese pentru a mentine sistemul digestiv activ si pentru a evita deshidratarea (care incetineste metabolismul).

Consumul de alcool necesita o atentie sporita intrucat acesta creeaza o serie de probleme: creste presiunea arteriala a sangelui, creste cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii acestuia, creste activitatea sistemului nervos central si favorizeaza aparitia tulburarilor gastro-intestinale. Vinul rosu este bautura sezonului si trebuie consumat cat mai natural, fara aditivi (pentru a evita migrenele) si de asemenea nu trebuie uitat ca beneficiile sale scad cu cresterea cantitatii consumate.

Deserturile traditionale: cozonacul si pasca se vor consuma fie dimineata, fie la cel putin doua ore dupa masa, ca o gustare independenta si nu imediat dupa masa copioasa de Paste.

Miscarea usoara, o plimbarea de o jumatare de ora dupa masa ar putea ajuta mult digestia si instalarea starii de bine", a spus Lygia Alexandrescu.

 

 

Lector Dr. Lygia Alexandrescu

Presedinte al Societatii Romane de Educatie Nutritionala

 



Citește și:

Ce este și ce beneficii are sarea celtică

“ATENȚIE! Poți redeveni obez, chiar dacă ți-ai micșorat stomacul!” Anca Bejan, în dialog cu medici specialiști

Pictorial de SENZAȚIE! Andreea Sasu a renunțat la haine și a pozat PROVOCATOR, în ultima lună de sarcină

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Ion Rițiu, actorul preferat a lui Sergiu Nicolaescu a murit. Ultimele clipe din viața maestrului

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Perle amuzante de la Bacalaureat 2024. Ce au scris elevii la Română, la subiectul III, la BAC 2024

Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe cuvânt!!!!”


Cookies