Lygia Alexandrescu, specialistul Kfetele.ro în nutriție, ne învață în articolul de astăzi totul despre dependența de dulciuri.
In orice sezon tentatia dulciurilor si a bauturilor racoritoare dulci estegreu de refuzat. Si nu ne refuzam tratatia, ca doar un desert nu poate sa ne faca chiar asa un mare rau. Dar, din pacate lucrurile nu se opresc la o mica gustare ci atunci cand ne saturam. Apoi apare vinovatia si daca fenomenul se repeta constant, se instaleaza si depresia. Si astfel se intra intr-un cerc vicios, din care se iese doar cu ajutorul propriei vointe, cel putin intr-o prima faza.
Din nefericire, indulgenta repetata in ceea ce priveste consumul de dulciuri poate fi sursa cresterii in greutate, a vinovatiei si a depresiei care se poate dezvolta.
De cele mai multe ori acest comportament alimentar, care include in mod regulat zaharul in dieta, trece neobservat si abia cand cantarul si hainele semnalizeaza o crestere ponderala insemnata, se iau masuri (in cele mai fericite cazuri). Pentru a nu se ajunge in aceasta situatie si pentru a avea in permanenta controlul asupra etapelor prin care trecem este necesara o auto-evaluare obiectiva si continua:Asadar, trebuie constientizat cu realism gradul dependentei de dulciuri (imi
permit un desert o data pe saptamana sau zilnic sau de 3 ori pe zi?) si in functie de acesta trebuie gasita solutie la aceasta problema (de la simplul exercitiu de vointa si pana la ajutor medical).Exista si situatii in care apetitul pentru dulciuri este stimulat de diverse substante medicamentoase (medicatia antidepresiva). Tot prin intermediul medicamentelor apetitul pentru alimente, in general poate fi stimulat, de aceea trebuie discutata cu medicul orice problema legata de comportamentul alimentar, inainte de prescrierea oricarui medicament.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Lygia Alexandrescu, specialistul Kfetele.ro în NUTRIŢIE: Dieta pentru un bronz frumos și sănătos
Este necesara de asemenea realizarea alimentatiei emotionale; in momentul in care ne surprindem ciugulind ceva, desi nu ne este foame, trebuie sa ne intrebam care este motivul pentru care o facem: placere, plictiseala, singuratate? Prin urmare trebuie exersata distragerea atentiei de la mancare si concentrarea pe alte preocupari care fac placere. Si nu trebuie uitata miscarea si exercitiul fizic regulat care stimuleaza formarea de endorfine, substante care imbunatatesc starea generala.
Pofta de dulce este cea mai puternica atunci cand exista senzatia de foame. Important este ca atunci cand se instaleaza senzatie de foame, sa se manance, insa sa se manance sanatos. Apa este si importanta pentru ca de multe ori starea de deshidratare este confundata cu foamea, deci haideti sa bem apa proaspata.
Citește și: Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap- stirilekanald.ro
Este foarte adevarat ca nici excluderea completa a zaharurilor din dieta nu e cea mai sanatoasa si mai comoda metoda de a te mentine suplu si sanatos, insa trebuie tinut cont si de faptul ca aportul caloric adus de dulciuri se depune rapid sub forma de rezerve si astfel controlul greutatii devine dificil. De aceea este recomandat ca acest aport caloric sa fie adus de alimente bogate in nutrienti, substante fitochimice, fibre si vitamine vitale unei bune stari de sanatate. Tot adevarat este si faptul ca teoretic se sugereaza o cantitate limitata de dulciuri in dieta cotidiana, lucru destul de confuz de altfel. Practic nutritionistii recomanda ca zaharidele sa nu depaseasca 10% din aportul caloric zilnic, insa in aceasta ratie nu intra glucidele provenite din lapte sau fructe, ci doar glucidele adaugate din zahar, miere sau fructoza. De asemenea cantitatea de zahar adaugat variaza de la o persoana la alta in functie de necesarul caloric al fiecarui individ. Fructele proaspete dar si cele uscate sunt bineinteles cea mai sanatoasa si mai la indemana sursa de zahar, insa exista totusi si o minima permisivitate la un alt fel de dulce care sa fie consumat fara vinovatie.
Solutia la dependenta de dulciuri este alimentatia echilibrata: mancatul la ore conforme cu bioritmul nostru, cu ritmul nostrum circadian, cu respect pentru perioadele active si de repaus. Mai exact, sa se consume mesele principale si gustarile de fructe dintre mese cam la aceleasi ore in fiecare zi, sa existe mic dejun care sa contina min 60 g carbohidrati complecsi (paine integrala, cereale integrale!), pranzul si cina de asemenea sa aiba in alcatuire glucide complexe bogate in fibre (paine integrala, mamaliguta, paste integrale, orez brun) in cantitati echilibrate. In acest fel va fi prevenita hipoglicemia si pofta necontrolata de a manca dulce si cantitati uriase de alimente la cina.