Maceratul de galbenele. Beneficii si cum sa-l prepari!

Maceratul de galbenele. Beneficii si cum sa-l prepari!
Maceratul de galbenele. Beneficii si cum sa-l prepari!

Galbenelele sunt plante medicinale utilizate intensiv in tratarea a numeroase afectiuni.

Maceratul de galbenele. Beneficii si cum sa-l prepari! Galbenelele sunt plante medicinale utilizate intensiv in tratarea a numeroase afectiuni. Acestea au foarte multe beneficii pentru sanatate. Afla de la noi cum sa pregatesti maceratul de galbenele si la ce foloseste acesta.

Maceratul de galbenele. Beneficii si cum sa-l prepari!
Maceratul de galbenele. Beneficii si cum sa-l prepari! [Sursa foto: PixaBay]

Ce proprietati au galbenelele

Cunoscute popular sub denumirea de galbenele, acestea poarta oficial numele de calendula officinalis si sunt plante care aduc culoare si luminozitate gradinilor traditionale, prin nuantele lor intense de galben si portocaliu.

Galbenelele au fost folosite inca din antichitate ca plante medicinale si in prezent sunt incluse in numeroase medicamente, cat si in produse pentru ingrijirea pielii si a parului.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Ce beneficii are tinctura de propolis. Afla totul de la noi!

Galbenelele au numeroase efecte vindecatoare. Printre acestea se numara faptul ca au proprietatea de a calma pielea iritata si de a stimula reinnoirea celulara. Ajuta ranile sa se vindece mai repede si reduc riscul de infectare, cat si de formare a cicatricilor. Au proprietati antiinflamatorii, antioxidante si astringente si ajuta la prevenirea arsurilor solare, hidratand pielea uscata. Din punct de vedere intern, galbenelele actioneaza prin stimularea sistemului limfatic, ajutand la eliminarea toxinelor din organism.

Acestea pot reduce probleme de genul varicelor, vanatailor sau al crampelor musculare.

Ce este maceratul de galbenele

Macerearea este procesul prin care un ingredient solid, de genul anumitor parti ale plantelor, este lasat la infuzat intr-un lichid, de obicei alcool ori ulei, astfel incat compusii solubili sa fie eliberati trepat. Cele mai multe dintre substantele active ale galbenelelor se regasesc in baza verde a florii, astfel incat, pentru procesul de macerare, este indicat sa fie folosite florile intregi, nu doar petalele.

Inainte de a fi puse la macerat, florile de galbenele trebuie lasate la uscat, indiferent de locul din care acestea au fost procurate, fie achizitionate de la magazin, fie culese din gradina proprie. Lasarea la uscat reduce riscul ca florile de galbenele sa mucegaiasca. Acestea trebuie apoi macinate, pentru a elibera in ulei sau alcool cat mai multe din substantele benefice pe care le contin. Scufunda florile in ulei ori alcool si lasa-le la macerat timp de 4-6 saptamani.
Toarna apoi compozitia intr-o sticluta si bucura-te de beneficiile sale.

 



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Cum trebuie ceapa depozitată corect și care este secretul pentru inelele perfecte de ceapă

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies