Galbenelele sunt plante medicinale utilizate intensiv in tratarea a numeroase afectiuni.
Maceratul de galbenele. Beneficii si cum sa-l prepari! Galbenelele sunt plante medicinale utilizate intensiv in tratarea a numeroase afectiuni. Acestea au foarte multe beneficii pentru sanatate. Afla de la noi cum sa pregatesti maceratul de galbenele si la ce foloseste acesta.
Ce proprietati au galbenelele
Cunoscute popular sub denumirea de galbenele, acestea poarta oficial numele de calendula officinalis si sunt plante care aduc culoare si luminozitate gradinilor traditionale, prin nuantele lor intense de galben si portocaliu.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Ce beneficii are tinctura de propolis. Afla totul de la noi!
Galbenelele au numeroase efecte vindecatoare. Printre acestea se numara faptul ca au proprietatea de a calma pielea iritata si de a stimula reinnoirea celulara. Ajuta ranile sa se vindece mai repede si reduc riscul de infectare, cat si de formare a cicatricilor. Au proprietati antiinflamatorii, antioxidante si astringente si ajuta la prevenirea arsurilor solare, hidratand pielea uscata. Din punct de vedere intern, galbenelele actioneaza prin stimularea sistemului limfatic, ajutand la eliminarea toxinelor din organism.
Acestea pot reduce probleme de genul varicelor, vanatailor sau al crampelor musculare.Ce este maceratul de galbenele
Macerearea este procesul prin care un ingredient solid, de genul anumitor parti ale plantelor, este lasat la infuzat intr-un lichid, de obicei alcool ori ulei, astfel incat compusii solubili sa fie eliberati trepat. Cele mai multe dintre substantele active ale galbenelelor se regasesc in baza verde a florii, astfel incat, pentru procesul de macerare, este indicat sa fie folosite florile intregi, nu doar petalele.
Inainte de a fi puse la macerat, florile de galbenele trebuie lasate la uscat, indiferent de locul din care acestea au fost procurate, fie achizitionate de la magazin, fie culese din gradina proprie. Lasarea la uscat reduce riscul ca florile de galbenele sa mucegaiasca. Acestea trebuie apoi macinate, pentru a elibera in ulei sau alcool cat mai multe din substantele benefice pe care le contin. Scufunda florile in ulei ori alcool si lasa-le la macerat timp de 4-6 saptamani.