Marcel Boroș, ministrul pentru Investiții și Proiecte Europene, a oferit detalii importante despre pensiile speciale. El a arătat care sunt riscurile în cazul în care nu sunt atinse anumite etape de validare a PNNR în raport cu Comisia Europeană.
Marcel Boroș, ministrul pentru Investiții și Proiecte Europene, a declarat că etapa 215 din PNNR conține două lucruri esențiale pentru pensiile speciale. Prima condiție este sustenabilitatea, iar cea de-a doua se referă la contribuții.
Citește și: Pensiile femeilor, recalculate! Câți bani vor primi lunar
Mai multe femei din România vor rămâne fără pensie
Marcel Boloș a spus că în situația în care nu se va ajunse la o soluție cu Comisia Europeană, există mecanismul plăților parțiale.
„În situaţia în care noi nu ajungem la o soluţie cu Comisia Europeană, există mecanismul plăţilor parţiale şi aici sigur ne poate costa usturător, sume de ordinul sutelor de milioane de euro dacă nu ajungem la validarea acestui jalon în relaţia cu Comisia Europeană”, a adăugat el.
El a mai adăugat că conținutul jalonului din 215 din PNRR pe care îl știe pe de rost și care spune două lucruri esențiale pentru pensiile speciale poate fi confirmat de el.
„Pot să vă confirm conţinutul jalonului 215 din PNRR pe care îl ştiu pe de rost şi care spune două lucruri esenţiale pentru pensiile speciale. Prima condiţie de sustenabilitate, adică să generăm prin proiectul de lege privind pensiile speciale cheltuieli pe care le putem susţine pe termen lung din bugetul de stat. Deci discutăm nu de o cheltuială de pe o zi pe alta”,
a spus Marcel Boloş, în cadrul unei emisiuni TV.Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Ne poate costa sume de ordinul sutelor de milioane de euro
El a arătat că discuțiile care au loc în spațiul public și se nasc pe marginea acestui proiect de lege pot fi numeroase, dar validarea efectivă a acestui jalon are loc de către Comisia Europeană.
„Sigur de aici discuţiile care au loc în spaţiul public şi se nasc pe marginea acestui proiect de lege pot să fie numeroase, dar validarea efectivă a acestui jalon are loc de către Comisia Europeană. În situaţia în care noi nu ajungem la o soluţie cu Comisia Europeană, există mecanismul plăţilor parţiale şi aici sigur ne poate costa usturător, sume de ordinul sutelor de milioane de euro dacă nu ajungem la validarea acestui jalon în relaţia cu Comisia Europeană.
Avem trei piloni fundamentali pentru PNRR
Marcel Boloș a mai spus despre cât de intransigentă este Comisia și că există trei piloni fundamentali pentru PNRR, care sunt legați de aprobarea PNRR și la care nu vede Comisia să facă nici la stânga, dar nici la dreapta.
„Vreau să să spun cât de intransigentă este Comisia şi că noi avem trei piloni fundamentali pentru PNRR care sunt legaţi de aprobarea PNRR şi la care nu văd Comisia să facă nici la stânga, nici la dreapta – este reforma pensiilor, este guvernanţa corporaţiilor de stat şi este decarbonizarea. Sunt măsuri dureroase pe care trebuie să le conştientizăm foarte bine pentru că noi, i-am spus şi domnului premier, înaintăm cu proiectele de investiţii, avem în spate angajamente pe care ni le asumăm din banii din PNRR”, a punctat ministrul.
El a mai mărturisit că aceste investiţii sunt de ordinul zecilor de miliarde de euro și că este important să se țină cont că reforma pensiilor are cele două subcomponente.
„România are nevoie de cererile de plată să fie onorare integral, pentru că angajamentele sunt de ordinul zecilor de miliarde de euro. Să nu uităm că reforma pensiilor are cele două subcomponente. Pe de o parte este proiectul legii privind pensiile speciale şi pe de altă parte este reforma pensiilor care urmează ca jalon pentru următoarea cerere de plată şi din acest punct de vedere trebuie să fim foarte atenţi la deciziile pe care le luăm, pentru că e un jalon foarte, foarte greu pentru România”, a concluzionat Marcel Boloş.
Citește și: Femeile din România primesc 500 de Euro de la stat, începând cu 8 martie! Ce trebuie să facă