Pentru un preparat care să şi arate bine , trebuie să ai grijă să respecţi timpul de fierbere al gutuilor. Dacă le fierbi prea mult sau la amesteci prea des în timpul fierberii acestea se vor terciu.
Cât se fierbe puiul, pregăteşte gutuile. Alege 3-4 gutui medii (cele mari devin foarte greu de feliat), şi spală-le bine până scapi de puful de pe ele. Dacă au coajă pătată poţi să o cureţi de tot, însă eu prefer să curat doar părţile stricate şi să păstrez cât mai mult din coajă.
Taie fiecare gutuie în sferturi, curată miezul lemnos şi zona cu seminţe, apoi taie gutuile în felii groase de 1 cm.
Într-o cratiţă de aproximativ 2 litri adaugă 50 de grame de unt (sau ulei de floarea soarelui), 2-3 linguri de apă şi un vârf de cuţit de sare şi pune gutuile tăiate feliuţe. Amestecă fructele astfel încât sosul format să ajungă pe fiecare felie şi pune cratiţă la foc mic (dar nu direct pe flacăra).
Lasă fructele să fiarbă încet cam 10-15 minute şi în tot acest timp amestecă maxim de 2 ori cu mare grijă pentru a nu fărâmiţă feliile de gutui.
În loc să fierbi pe aragaz gutuile, poţi da cratiţă la cuptor – tot acoperită cu capac pentru 10-15 minute.Fructele nu trebuie să fiarbă până se terciuiesc, ci doar cât se să se înmoaie pulpă.
citeşte continuarea aici