Mâncărica de spanac cu usturoi este o variantă delicioasă și rapidă pentru zilele de post.
Spanacul îngroșat cu sos de făină și usturoi este preferatul românilor în perioada postului. Acest sos de făină este înrudit cu sosul beshamel, dar cum această rețetă este de post, nu vom folosi unt și lapte, ci doar ulei și se va subția cu apa folosită pentru a fierbe spanacul.
Ingrediente
- 500 g frunze de spanac proaspete sau 250 g spanac opărit sau congelat
- 40 ml ulei
- 40 g făină
- 3 căței de usturoi
- sare, piper, nucșoară – după gust
- suc de lămâie – opțional
Citeste si: Negresa de post. Cum iese delicioasă, chiar și fără lapte sau unt
MOD DE PREPARARE
Spanacul trebuie curățat și spălat frunză cu frunză. Trebuie să îndepărtați apoi partea de jos a tijelor.
Alegeți o oală încăpătoare, de aproximativ 4-5 litri și puneți apa la fiert. Adăugați o jumătate de linguriță de sare.
Pregătiți o altă oală pe care o veți umple cu apă rece, în care veți adăuga câteva cuburi de gheață. Spanacul trebuie scurs. Veți păstra aproximativ 300-350 ml din cantitatea de apă pe care ați pus-o la fiert. Mutați imediat spanacul în oala cu apă rece.
Astfel, spanacul își va păstra culoarea vie.Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Spanacul trebuie scurs și tocat mărunt cu un cuțit. Puteți folosi un blender.
Citeste si: Rețetă de fructe confiate? Cum le faci exact cum sunt și în comerț
Într-o tigaie va trebui să puneți 40 ml de ulei la încins. Adăugați făină și amestecați constant. Turnați puțin câte puțin din apa în care a fiert spanacul, amestecând continuu, apoi lăsați amestecul la fiert aproximativ 10 minute.
Sosul poate fi condimentat cu sare și piper, după gust, nucșoară sau orice vă doriți, în funcție de preferințe. Adăugați spanacul tocat peste sosul alb și amestecați continuu pentru a se încorpora.
La final, adăugați usturoiul tocat foarte mărunt.
CUM se servește MÂNCărica DE SPANAC CU USTUROI
Mâncărica de spanac cu usturoi se va servi caldă, alături de pâine prăjită sau mămăliguță. Este foarte gustoasă și rece. De fapt, dacă o preferați caldă, vă recomandăm să o mâncați cu pâine prăjită, iar dacă vă place în varianta rece, o puteți mânca alături de mămăliguță caldă.