Mâncăruri sănătoase pentru masa de Crăciun

Mâncăruri sănătoase pentru masa de Crăciun

Aflați din rândurile următoare cum trebuie să împărțiți preparatele de Crăciun.

Sărbătorile de iarnă se aproprie cu pași repezi și odată cu acestea vin și tradiționalele mâncăruri de Crăciun. Masa de Crăciun este de-a dreptul specială, mai ales atunci când se desfășoară în familie. De pe masa de Crăciun nu are cu să lipsească preparatele tradiționale, cozonacul, sarmalele, piftia, preparatele din carne de porc și salata de boeuf. Toate acestea pot însă constitui un adevărat pericol pentru organismul nostru dacă nu sunt consumate cu moderație și într-un mod echilibrat.

În cadrul unei emisiuni, doctor Anca Hâncu, doctor în nutriție și medicină generală, a vorbit despre cum trebuie să arate un meniu pentru masa de Crăciun. Tot ea ne-a oferit câteva sfaturi despre cum putem să consumăm alimentele care ne pun în pericol sănătatea în diferite momente ale zilei, astfel încât să nu acumulăm un număr mare de kilograme după sărbătorile de iarnă și să ne menținem sănătatea.

Cum împărțim preparatele de Crăciun

Citește și: DESCOPERĂ: Meniu vegetarian de Crăciun. Rețete pentru sărbători fără carne

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Trucuri simple ca să nu te îngrași de sărbători

Este foarte important să încercăm pe cât posibil să consumăm preparatele care cad greu la stomac în prima parte a zilei, pentru ca seara să îi dăm stomacului nostru preparate ușoare pe care să le poată digera cu ușurință.

Aș propune să împărțiți diversele feluri de mâncare bune în zilele de sărbătoare, adică să nu mâncăm la fiecare masă din toate bunătățile. În prima seară, în seara de Ajun îl putem aștepta pe Moș Crăciun cu desert ceva mai devreme. Cina de Crăciun poate să fie cu tradiționala salată boeuf, pe care nu aș decora-o însă cu atât de multă maioneză. Aș lăsa cozonacul pentru gustare.

Dacă vă puteți limita la o feliuță sau două e foarte bine. La prânz am putea mânca răcituri, sarmale. E important să punem un strat de varză și unul de sarmale. Dulciurile tradiționale ale familiei tot la gustare. Seara ar merge o friptură ușoară, poate fi un cotlet de porc sau un mușchiuleț de porc la cuptor.”, a precizat specialistul în domeniu.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Tot ea ne recomandă să consumăm preparatele tradiționale din porc, cum ar fi cârnații, toba și caltaboșul la micul de jun ca aperitiv, însoțite bineînțeles de legume.

Reguli de aur pentru sărbători sănătoase

Citește și: Meniu cu brânzeturi speciale pentru masa de Crăciun

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Meniul de Crăciun pentru întreaga familie

Principala regulă alimentară de care trebuie să ținem cont este moderația. Atâta timp cât mâncăm câte puțin din fiecare preparat, la intervale rezonabile, nu ni se va întâmpla nimic rău.

Dacă lăsăm între felurile de mâncare câte două-trei ore, va fi mult mai bine, vom digera mult mai ușor. Să încercăm seara să fie mâncare mai ușoară și să nu mâncăm tot odată .”, a explicat specialistul în domeniu.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

De asemenea, pe lângă carnea care va fi prezentă pe masa de Crăciun, este foarte important să consumăm alături și o garnitură din legume.

Totodată, hidratarea este foarte importantă mai ales atunci când consumăm alcool.

Alegeți un vin ușor, un pahar pentru femei, două pentru bărbați, la masă, poate face parte dintr-un stil de viață sănătos .”, ne sfătuiește specialistul în domeniu.  

Chiar dacă sărbătorile vin la pachet și cu nopți petrecute în compania familiei, pline de râsete, voie bună și discuții care se întind până la miezul nopții, specialistul în domeniu ne recomandă să nu uităm să ne odihnim. Odihna este și ea foarte importantă în această perioadă, care chiar dacă pare una relaxantă, poate să n solicite foarte mult organismul, iar după sărbători ne vom simți mai obosiți decât ne-am fi așteptat. Atâta timp cât corpul nostru este odihnit, acesta va putea să treacă cu ușurință peste preparatele culinare de sărbători.

Nu trebuie sărbătorile să ne lase prea obosiți .”, ne avertizează specialistul în domeniu.  

De asemenea, este important să încercăm să facem și puțină mișcare în această perioadă. O scurtă plimbare între mese ne poate ajuta mai mult decât ne-am fi așteptat.



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Ce se face cu varza murată, înainte de a fi folosită la sarmale. Secretul marilor bucătari

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat