Aflați din rândurile următoare cum trebuie să împărțiți preparatele de Crăciun.
Sărbătorile de iarnă se aproprie cu pași repezi și odată cu acestea vin și tradiționalele mâncăruri de Crăciun. Masa de Crăciun este de-a dreptul specială, mai ales atunci când se desfășoară în familie. De pe masa de Crăciun nu are cu să lipsească preparatele tradiționale, cozonacul, sarmalele, piftia, preparatele din carne de porc și salata de boeuf. Toate acestea pot
În cadrul unei emisiuni, doctor Anca Hâncu, doctor în nutriție și medicină generală, a vorbit despre cum trebuie să arate un meniu pentru masa de Crăciun. Tot ea ne-a oferit câteva sfaturi despre cum putem să consumăm alimentele care ne pun în pericol sănătatea în diferite momente ale zilei, astfel încât să nu acumulăm un număr mare de kilograme după sărbătorile de iarnă și să ne menținem sănătatea.
Cum împărțim preparatele de Crăciun
Citește și: DESCOPERĂ: Meniu vegetarian de Crăciun. Rețete pentru sărbători fără carne
Citește și: Trucuri simple ca să nu te îngrași de sărbători
Este foarte important să încercăm pe cât posibil să consumăm preparatele care cad greu la stomac în prima parte a zilei, pentru ca seara să îi dăm stomacului nostru preparate ușoare pe care să le poată digera
„ Aș propune să împărțiți diversele feluri de mâncare bune în zilele de sărbătoare, adică să nu mâncăm la fiecare masă din toate bunătățile. În prima seară, în seara de Ajun îl putem aștepta pe Moș Crăciun cu desert ceva mai devreme. Cina de Crăciun poate să fie cu tradiționala salată boeuf, pe care nu aș decora-o însă cu atât de multă maioneză. Aș lăsa cozonacul pentru gustare.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Tot ea ne recomandă să consumăm preparatele tradiționale din porc, cum ar fi cârnații, toba și caltaboșul la micul de jun ca aperitiv, însoțite bineînțeles de legume.
Reguli de aur pentru sărbători sănătoase
Citește și: Meniu cu brânzeturi speciale pentru masa de Crăciun
Citește și: Meniul de Crăciun pentru întreaga familie
Principala regulă alimentară de care trebuie să ținem cont este moderația. Atâta timp cât mâncăm câte puțin din fiecare preparat, la intervale rezonabile, nu ni se va întâmpla nimic rău.
„ Dacă lăsăm între felurile de mâncare câte două-trei ore, va fi mult mai bine, vom digera mult mai ușor. Să încercăm seara să fie mâncare mai ușoară și să nu mâncăm tot odată .”, a explicat specialistul în domeniu.
De asemenea, pe lângă carnea care va fi prezentă pe masa de Crăciun, este foarte important să consumăm alături și o garnitură din legume.
Totodată, hidratarea este foarte importantă mai ales atunci când consumăm alcool.
„ Alegeți un vin ușor, un pahar pentru femei, două pentru bărbați, la masă, poate face parte dintr-un stil de viață sănătos .”, ne sfătuiește specialistul în domeniu.
Chiar dacă sărbătorile vin la pachet și cu nopți petrecute în compania familiei, pline de râsete, voie bună și discuții care se întind până la miezul nopții, specialistul în domeniu ne recomandă să nu uităm să ne odihnim. Odihna este și ea foarte importantă în această perioadă, care chiar dacă pare una relaxantă, poate să n solicite foarte mult organismul, iar după sărbători ne vom simți mai obosiți decât ne-am fi așteptat. Atâta timp cât corpul nostru este odihnit, acesta va putea să treacă cu ușurință peste preparatele culinare de sărbători.
„ Nu trebuie sărbătorile să ne lase prea obosiți .”, ne avertizează specialistul în domeniu.
De asemenea, este important să încercăm să facem și puțină mișcare în această perioadă. O scurtă plimbare între mese ne poate ajuta mai mult decât ne-am fi așteptat.