Mare sarbatoare astazi! Traditii si obiceiuri la praznicul Sfintei Mucenite Filofteia

Mare sarbatoare astazi! Traditii si obiceiuri la praznicul Sfintei Mucenite Filofteia
Mare sarbatoare astazi! Traditii si obiceiuri la praznicul Sfintei Mucenite Filofteia

Pe 7 decembrie, Biserica Ortodoxa o praznuieste pe Mucenita Filofteia, o sfanta de numai 12 ani. Sfanta Mucenita Filofteia s-a nascut la inceputul secolului al XIII-lea in apropiere de orasul Tarnovo din Bulgaria de astazi, intr-o familie de tarani religiosi si saraci.

Mama ei s-a ocupat de educatia unicei ei fiice, pe care a crescut-o in spiritul evlaviei si al dreptei credinte. Din pacate, aceasta a murit cand fiica ei avea o varsta frageda. In sufletul copilei care postea si participa la slujbele religioase in biserica din localitatea natala, milostenia era o aleasa virtute. Dupa ce a ramas vaduv, tatal Sfintei s-a hotarat sa se recasatoreasca. Mama vitrega insa n-o iubea pe Filofteia, era aspra cu ea, o batea si o certa, parand-o tatalui ei de cate ori avea ocazia.



Cu toate acestea, Filofteia continua sa-i ajute pe saraci, daruidu-le din hainele ei si o parte din mancarea pe care trebuia s-o duca tatalui ei care muncea la camp. Adesea, tatal fetei se plangea sotiei ca nu-i ajunge mancarea pe care i-o trimetea cand muncea la camp. In schimb, aceasta se dezvinovatea, spunandu-i ca-i trimite multa mancare, cat sa-i ajunga toata ziua. In cele din urma, tatal Filofteii a aflat ca fiica lui impartea saracilor o parte din mancarea care i se cuvenea.


Intr-o zi, a vrut sa se convinga de acest lucru si a urmarit-o. In clipa cand s-a convins ca Filofteia impartea saracilor o parte din mancarea care i se cuvea, in culmea supararii, a vrut s-o bata si s-o traga de cosite, ca de obicei. Doar ca, orbit de manie, el a aruncat toporul pe care-l purta cu sine la camp spre Filofteia, ranind-o grav in picior. Din aceasta cauza, fiica lui, in varsta de 12 ani, a murit pe loc.


Documentele vremii spun ca locul acela a fost invaluit de o lumina puternica. Dupa ce furia lui s-a mai topit, tatal Sfintei Filofteia a vrut sa-i ridice trupul, dar n-a putut nici sa-l atinga, nici sa se apropie de acesta. Inspaimantat, ucigasul a alergat in cetate si le-a spus arhiepiscopului si conducatorilor cetatii ce nenorocire s-a intamplat si ca trupul fetei este acoperit de o stralucire cereasca.

Traditii pentru spor si sanatate la praznicul Mucenitei


Sfanta Filofteia este considerata ocrotitoarea copiilor, a tinerilor si a fetelor, pe care le ajuta sa se casatoreasca
si sa aiba o viata linistita.

In traditia populara, Sfanta Filofteia este o sora indepartata a Sfantului Ilie. Astfel, ea mai este numita si "aducatoarea de ploi". Istoria consemneaza mai multe procesiuni cu moastele Sfintei pe timp de seceta, iar traditia spune ca prin mijlocirea ei in fata lui Dumnezeu a plouat, iar roadele au fost bogate.

In ziua praznicului, nu se folosesc obiecte ascutite in gospodarie, iar painea se rupe cu mana la masa.


Pentru cei care au murit in urma unei intamplari ciudate, familia trebuie sa se roage la icoana Mucenitei si vor afla din ce cauza a murit acea persoana.

In aceasta zi, se imparte copiilor saraci hrana calda, iar in acea gospodarie copiii vor fi ocrotiti de boli si de intamplari dramatice.

Tinerele care vor sa se casatoreasca trebuie sa ceara ajutorul Mucenitei Filofteia. Sunt de mare ajutor slujbele facute timp de 40 de zile.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Sursa



Citește și:

Ce semnifică cifrele de pe cutiile de vopsea de păr!

Actrita din „Tablou de familie” traieste pe picior mare! Cat plateste chiria lunara Gökçe Bahadır, pentru vila de lux in care locuieste alaturi de sotul sau

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies