Mărțișor. Mărțișorul se poartă pe parcursul lunii Martie, iar mai apoi se leagă de ramurile unui copac, pentru a aduce spor și belșug.
Se crede că dacă ne vom pune dorințe în timp ce legăm mărțișorul de ramurile unui copac, acestea se vor împlini în timpul anului curent, motiv pentru care în luna Martie, majoritatea copacilor din gospodăriile românești și moldovenești au ramurime împodobite cu mărțișoare.
Citeste si: HOROSCOP. Cum să îți alegi Baba, în funcție de zodia pe care o ai. Sigur nu te așteptai la asta
Mărțișor. Cât timp îl purtăm?
Deși acest mărțișor, considerat simbolul primăverii, se poartă pe parcursul lunii Martie, există sate în care acesta se poartă doar pentru două săptămâni, mai ales în regiunea Transilvaniei.
De asemenea, în aceste regiuni, mărțișoarele se vor lega la uși, ferestre sau de coarnele animalelor, deoarece se crede că vor alunga duhurile și spiritele rele. În bihor, datina spune că dacă oamenii se vor spăla cu apă de ploaie în prima zi a lunii martie, vor fi mai frumoși.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Mai mult decât atât, fetele vor oferi doar mărțișoare făcute de ele, iar băieții vor oferi cadouri și mărțișoare pe data de 8 martie.
În Dobrogea, însă, tradiția de mărțișor e puțin diferită. Mărțișoarele sunt aruncate în aer la finalul lunii, pentru că se zice că „fericirea va fi mare și înaripată”, conform știrilekanald.ro. Dacă ați fi crezut că această sărbătorire este specific românească, mărțișorul poate fi întâlnit și la Aromâni, Megleno-Români și în Bulgaria, Albania sau Macedonia.Citeste si: Duminica Floriilor. Traditii si obiceiuri de Florii. Rugaciunea de binecuvantare a salciei
Mărțișor. Ce reprezintă MĂRȚIȘORUL
Mărțișorul este un mic obiect tip bijuterie, legat de un șnur împletit din culorile alb și roșu, specific țărilor din zona balcanică. De asemenea, alături de acest mic simbol al primăverii, se mai oferă și flori de primăvară, cele mai reprezentative fiind ghioceii și zambilele.
Un mit povestește cum Soarele a coborât pe Pământ în chip de fată preafrumoasă. Dar un zmeu a furat-o și a închis-o în palatul lui. Atunci păsările au încetat să cânte, copiii au uitat de joacă și veselie, și lumea întreagă a căzut în mâhnire. Văzând ce se întâmplă fără Soare, un tânăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze preafrumoasa fată. A căutat palatul un an încheiat, iar când l-a găsit, a chemat zmeul la luptă dreaptă.
A venit primăvara, oamenii și-au recăpătat veselia, dar tânărul luptător zăcea în palatul zmeului după luptele grele pe care le avuse. Sângele cald i s-a scurs pe zăpadă, până când l-a lăsat pe tânăr fără suflare. În locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei — vestitori ai primăverii.
Se zice că de atunci lumea cinstește memoria tânărului curajos legând cu o ață două flori: una albă, alta roșie. Culoarea roșie simbolizează dragostea pentru frumos și amintește de curajul tânărului, iar cea albă simbolizează ghiocelul, prima floare a primăverii, conform Știrilekanald.ro.Citeste si: Prăjitura Mărțișor, desert special de 1 martie